840 daugiabučių gyventojai jau ruošis renovacijai

Kovo mėnesį Aplinkos ministerijoje su šalies savivaldybėmis pasirašomos partnerystės sutartys dėl daugiabučių namų renovacijos. Pirmajame etape tikimasi pradėti 840 daugiabučių renovaciją.

Pagal sutartis savivaldybės organizuos konkursus ir pirks investicijų projektus. Planuojama, kad sutartys bus pasirašytos su 56 savivaldybėmis, kurios Aplinkos ministerijai pateikė duomenis apie renovuotinus namus ir juose gyvenančių žmonių sutikimus imtis modernizavimo. Duomenų nesulaukta tik iš Kalvarijos, Ignalinos, Skuodo ir Visagino savivaldybių.

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis portalui LRT.lt sakė, kad Ignalina ir Visaginas vykdo savas renovacijos programas, dėl to jų atžvilgiu duomenų nepateikimas suprantamas. „Kodėl duomenų nedavė Kalvarijos ir Skuodas? Sako, kad nėra sutinkančių renovuotis“, – sakė V. Mazuronis.

Norą atnaujinti daugiabučius iki kovo 13-osios išreiškė 1459 daugiabučių gyventojai. Sutikti dalyvauti renovacijos programoje turi 50 proc. butų savininkų plius vienas. „Buvo nustatytas reikalavimas, kad daugiabutyje šilumos sąnaudos per metus būtų nuo 150 kilovatvalandžių vienam kvadratiniam metrui, namas būtų statytas iki 1993 m., o pastate butų daugiau nei 10 butų. Vienos savivaldybės, atlikdamos apklausas dėl sutikimo renovuoti tokius daugiabučius, su jų gyventojais bendravo tiesiogiai, kitos viską darė šalčiau, siuntinėdamos raštelius“, – komentavo aplinkos ministras.

V. Mazuronio teigimu, visuomet gali atsirasti nesklandumų vykdant viešuosius pirkimus, bet, jeigu viskas būtų gerai, iki metų vidurio likusieji iš minėtų 1459 namų bus perkelti antrajam etapui.

„Iš JESSICOS fondo dabar yra skiriama apie 516 mln. Iš to paties milijardo, kur visi suko galvas, kur jis esą dingo. Žinoma, reikės įvertinti sąmatas, tikslius projektus. Užbaigti darbus ir pateikti sąmatas turime iki 2015 m. pabaigos. Grubiai skaičiuojant, vieno daugiabučio renovacija gali kainuoti apie milijoną, taigi lėšų būtų 500-ams namų. Kita dalis galbūt bus perkelta kitam etapui, galbūt kai kuriuos pavyks pigiau renovuoti, – sakė V. Mazuronis. – Taip pat pažymėtina, kad yra iniciatyva, kad gyventojams, kurie nesutinka renovuotis, būtų stabdomos kompensacijos už šildymą ir karštą vandenį.“
 
Rūta Grigolytė
yra Kita
80 proc. būsto pardavėjų linkę nuleisti kainą