"Absolut" - ateities kamino sinonimas

Energijos taupymas, gamtos išteklių tausojimas bei vis drąsiau akcentuojama medžiagų ekologiškumo svarba jau šiandien nubrėžia ateities būsto kriterijus. Statyti namus iš ekologiškų statybinių medžiagų Europoje pamažu tampa savotiška mada, tačiau tai nėra tuščias noras pasipuikuoti. Šie procesai liudija ir apie Europos gyventojų sąmoningumą bei visokeriopai racionalesnio požiūrio formavimąsi. Pavyzdžiui, Vokietijoje atliktų apklausų metu paaiškėjo, kad ekologiškus būstus vokiečiai renkasi, be kita ko, genami ekonominės naudos − tokiems namams pirkti šios šalies bankai lengviau suteikia paskolas, be to, pasirenkant ekologiškas inžinerines sistemas jų įsigijimą bei montavimo darbus ne maža dalimi kompensuoja valstybė. Nemažai Europos gyventojų pirmumą teikia sveikatos kriterijui, o dar vienas „ekologiškai sąmoningų“ žmonių motyvas − aplinkos apsauga.

Nenuostabu, kad panašiais motyvais vadovaujasi ir ekologiško būsto reikalavimus atitinkančių šildymo sistemų bei jų sudedamųjų dalių gamintojai, paprastai − stambūs koncernai, kuriems kitaip dirbti neleidžia statusas bei rinkoje užimama padėtis. Vienas tokių pavyzdžių – kaminų sistemų gamintoja bendrovė „Schiedel“, garsėjanti kaip novatoriškų idėjų kūrėja ir visuomet esanti vienu žingsniu priekyje. Šių metų tarptautinėje statybos ir remonto parodoje „Resta 2007“ didžiausio kaminų gamintojo pristatytas atsakas nuolat augantiems modernių, aplinkai nekenksmingų šildymo sistemų reikalavimams − universali dūmtraukio sistema „Schiedel Absolut“, nubrėžianti ateities dūmtraukių standartus bei šios pramonės plėtros kryptis.

Moderniausių sprendimų diktatoriai

„Schiedel“ vardas jau seniai tapo naujoviškų kaminų sistemų sinonimu. Šiandien tai didžiausia ir moderniausia kaminų sistemų gamintoja Europoje. Būdama kaminų sistemų rinkos lyderė, bendrovė siūlo gausų produktų pasirinkimą, leidžiantį išspręsti įvairias kaminų technines problemas. „Schiedel“ užtikrina aukščiausio lygio funkcionalumą ir saugumą pašalinant išmetamąsias dujas. Tai patvirtina ir bendrovės gaminiams suteikiama trisdešimties metų garantija.

„Schiedel“ istorija prasidėjo 1946 m., kai senatorius Friedrichas Schiedelis Erbacho vietovėje, šalia Ulmo miesto (Vokietijoje), įkūrė kaminų sistemas gaminančią, jau tuomet vieną kūrybingiausių bei novatoriškiausių įmonių „Schiedel Kaminwerke“. F. Schiedelis tapo pirmuoju žmogumi, pasiūliusiu surenkamojo kamino idėją, o jo įmonė „Kaminwerke“ ilgainiui tapo tarptautinių bendrovių grupė ir šios srities Europos rinkos lyderė.

Iš pradžių buvusi nedidelė gamykla, siūliusi užbaigtus dūmtraukių elementus, labai greitai išsiplėtojo į perspektyvią įmonę, gaminančią dūmtraukių sistemas naujajai statybai, ir užėmė stiprias pozicijas visos Europos rinkose. Bendrovės sukurti naujausi sprendimai dūmtraukių technikos srityje, tokie kaip izoliuota dūmtraukio sistema su ventiliaciniais kanalais, dūmtraukių sistemos daugiabučiams, keraminis ir plieninis dūminis kaminas, bei nuolatinis tobulinimasis ir gamybos proceso plėtra padarė įmonę „Schiedel“ neabejotiną šios srities lyderę.

„Schiedel“ kamino kokybę užtikrina ne atskiri elementai ar detalės, o techninis sudedamųjų dalių bendrumas, atitinkantis visos sistemos reikalavimus. Šiandien bendrovė savo produkciją siūlo trisdešimtyje Europos šalių. Įmonės atstovų Lietuvoje teigimu, ši sistema universali, saugi ir paprasta montuoti. Esminė „Schiedel“ kaminų sistemos detalė, išskirianti jas iš įprastinių dūmtraukių, − trisluoksnė konstrukcija. Izoliuotas kaminas su ventiliacija montuojamas iš serijinių elementų, tiksliai derančių tarpusavyje, – aukštos kokybės šamotinės keramikos vamzdžio, kuriuo šalinamos dujos, bei išorės blokelių.

„Schiedel“ nestovi vietoje

Palyginti neseniai į mūsų šalies rinką atkeliavusi „Schiedel“ kaminų sistema gana greitai sulaukė susidomėjimo bei pripažinimo, nes bendrovė yra išsikėlusi tikslą ne tik kuo daugiau parduoti, bet ir šviesti visuomenę, formuoti supratimą apie tinkamą kaminų sistemą. Praėjusiais metais „Schiedel“ atstovų Lietuvos kaminų rinkai pristatyta naujovė −kaminų sistema „Schiedel Quadro“. Tai specialiai daugiabučiams pastatams sukurta dujinių katilų dūmtraukio kanalų sistema, turinti visus šiuolaikinės sistemos pranašumus.

Tačiau gyvenimas nestovi vietoje. Mūsų šalies rinką pasiekė ir šios srities naujausių gaminių pavyzdžiai. Bendrovės atstovai Lietuvos užsakovams bei specialistams šiandien pristato moderniausią modulinių kaminų sistemą Europoje – „Absolut“. Šios sistemos elementai, skirtingai nuo kitų, gaminami vadinamuoju sauso presavimo būdu itin aukštoje temperatūroje, kai medžiaga beveik išsilydo ir jos sandara tampa panaši į stiklo. Nors ši sistema universali, tačiau tokį sprendimą tikslingiausia taikyti kaip šiuo metu itin populiarėjančio ekologiško namo koncepcijos elementą, todėl visais atžvilgiais optimalus sprendimas – tokius kaminus montuoti kartu su aukštesnio lygio katilais, kai itin svarbus sistemos sandarumas. Tokį sprendimą šiandien gali pasiūlyti tik „Schiedel.

Universalioje bei funkcionalioje kaminų sistemoje „Absolut“ pritaikytas naujas blokelių gamybos principas, kai į blokelio vidų jo gamybos metu įterpiama mineralinės vatos izoliacija.

Pirmasis kamino metras atkeliauja jau sumontuotas

Palyginti su kitais kaminų modeliais, pasirinkus sistemą „Schiedel Absolut“, kaminą galima daug greičiau bei paprasčiau sumontuoti. Pirmasis tokio kamino metras atkeliauja jau surinktas. Užsakovas gauna iš anksto gamykloje surinktą pagrindą su visomis reikalingomis sudedamosiomis dalimis: kondensato nuvedimu, trišakiais, kondensatais, durelėmis ir pan. Tolesnis montavimas taip pat nesudėtingas –tiesiog sumūrijami keturi blokeliai ir į vidų įleidžiamas vamzdis (keraminio įdėklo ilgis – 1,33 m, o skersmuo gali būti 12, 14, 16, 18 ar 20 cm), todėl, palyginti su tradicinėmis kaminų sistemomis, ši žymiai greičiau montuojama.

Dar vienas šios sistemos pranašumas – iš anksto integruota izoliacija. Nebereikia papildomai gabenti bei montuoti vatos, be to, galima įrengti oro padavimo kanalą.

Taikant iš anksto surinktą kamino pagrindą, apsidraudžiama nuo įprastai montavimo metu kylančių klaidų. Dėl nemažo elementų kiekio (kondensatinio indo, durelių, grotelių, trišakių ir pan.) dažnai būtent čia neišvengiama montavimo klaidų. Pirmuosius kamino metrus sujungti visuomet užima daugiau laiko nei vėlesnius ir, be abejo, ši dalis brangiau kainuoja. Sistemoje „Absolut“ viskas paruošiama iš anksto, todėl nebereikia sukti galvos dėl montavimo subtilybių, o galutinis rezultatas išeina daug geresnis.

Kelių milimetrų pranašumas

„Absolut“ dūmtraukio sistemoje taikomo sausuoju presavimo būdu pagaminto vamzdžio sienelių storis − nuo 6 iki 8 mm. Dėl gerokai nei įprastai plonesnės sienelės toks kaminas daug atsparesnis aukštoms temperatūroms bei jų svyravimams. Tai, be kita ko, itin aktualu ir tuomet, kai, pavyzdžiui, kaminas sumontuotas užmiesčio namuose arba jame tiesiog rečiau būnama, tad ir jo temperatūra dažnai kinta.

Kuo greičiau keraminis vamzdis įšyla, tuo greičiau sistemoje užtikrinama tinkama trauka. Dūmai, kildami per įšilusį keramikos vamzdį, žymiai lėčiau atvėsta, nei kildami per šaltą. Kol keramika įšyla, šiluma iškeliauja pro kaminą, todėl, pavyzdžiui, storų plytų sienelių plytiniuose kaminuose retai kada užtikrinama tinkama trauka. Kol tokio kamino sienelės įšyla, išvaistoma be galo daug šilumos.

Universalios kaminų sistemos „Absolut“ vamzdis, kaip ir kitų „Schiedel“ siūlomų kaminų modelių, – šamotinės keramikos gaminys su mineraliniais priedais, tačiau pastarasis gaminamas pagal kitokią technologiją – itin aukštoje temperatūroje bei dideliame slėgyje atliekamas vadinamasis sausas presavimas, po ko gaunama tankesnė ir homogeniškesnė medžiaga. Dėl šios priežasties kaminas yra gerokai atsparesnis drėgmei.

Suderinti visų sistemų pranašumai

Dar vienas kaminų sistemos „Absolut“ pranašumas – universalumas. Ji pritaikyta tiek kietajam, tiek skystajam kurui, dujoms, žemoms ir aukštoms išmetamųjų dujų temperatūroms (iki 400º). Ši sistema tinka visiems katilams – tiek kondensaciniams, tiek paprastiems. Sistema itin atspari rūgštims, drėgmei, ugniai (net iki 90 min). Pasirinkus kitus, senesnės technologijos, modulinius kaminus, tinkančius nekondensaciniams katilams, ir vėliau nusprendus pakeisti šiuos katilus kondensaciniais galima susidurti su problemomis. Pavyzdžiui, jau tradicine tapusi sistema „Rondo plus“ tinka naudoti natūralios traukos sąlygomis, kai dūmai yra pakankamai aukštos temperatūros, kad patys kiltų aukštyn kaminu. Sumanius tokią sistemą prijungti prie kondensacinio katilo, kai dūmai šalinami priverstiniu būdu, tokio kamino naudoti nebegalima, todėl tenka keisti ir kamino modelį. Kol kas mūsų šalyje populiaresni yra „Schiedel“ gaminami modeliai „Rondo plus“ bei „Avant“, nors sistemoje „Absolut“ puikiai dera abiejų šių sistemų pranašumai.

Apskaičiavus visas išlaidas kartu su sistemos montavimo darbais, paaiškėja, kad nuo tradicinių sprendimų jos skiriasi tik keliais šimtais litų. Čia nereikėtų taupyti, nes kaminas sudaro mažiau nei 1 proc. visos namo kainos. Juolab kad bandydami taupyti kamino sąskaita negalėsime pilnavertiškai džiaugtis savo židiniu, nebus to jaukumo ir patogumo, dėl kurių iš principo ir pasirenkame židinį. Todėl pagrindinis „Schiedel“ uždavinys – sukurti namuose jaukumą, komfortą bei saugumą.

yra Kita
„Klubas – 4“ apie verslą ir valstybę