Ar verta rinktis grindinį šildymą?

Lietuvoje vis labiau populiarėja šildomos grindys. Nepaisant to, kad ekspertai tikina, jog įrengti paprasčiausius radiatorius bei juos eksploatuoti yra žymiai pigiau nei mokėti už grindinį šildymą, tačiau jie ne visada teisūs. Juk grindinis šildymas įrengtas bene visuose naujuose namuose.

Grindinio šildymo privalumai

Grindinis šildymas turi galybę privalumų. Pakalbėkime apie tai kiek išsamiau.

Visų pirma, naudojant šį šildymo būdą yra sutaupoma daugiau nei šildantis radiatoriais. Jiems reikalinga aukštesnė temperatūra, siekianti net 50–60 °C. Tuo tarpu norint grindiniu šildymu išgauti tokį pat efektą reikia apie 35 °C. Be to šiltos grindys spinduliuoja šilumą didesniame plote, negu radiatoriai, kabantys ant sienos. Mūsų pėdos visada liečiasi su grindimis, todėl patalpos temperatūra gali būti ir keliais laipsniais mažesnė negu šildantis vien radiatoriais – skirtumo nepajusite. Ekspertų teigimu, grindinis šildymas gali sutaupyti apie 8–12 proc. visos šilumos energijos.

Lyginant sieninius radiatorius ir grindinį šildymą, pastarojo įrengimas kainuoja apie 200 eur mažiau nei radiatorių pastatymas. Šiuo metu galima rasti didžiulę pasiūlą tiek radiatorių, tiek ir grindinio šildymo sistemų. Ekspertai rekomenduoja peržiūrėti ir išanalizuoti kuo daugiau skirtingų variantų ir tik tada išsirinkti tinkamiausią.
Lyginant šių dviejų šildymo būtų kainas vertėtų atkreipti dėmesį į tai, jog į šildomų grindų kaštus jau yra įtraukta ir šilumos bei garso izoliacijos. Perkant radiatorius, šie kaštai pridedami tik juos pastačius.

Be prieš tai išvardintų privalumų grindinis šildymas yra higieniškas, sveikesnis ir nepastebimas. Jis žmogui suteikia didesnį komfortą, pasiekiant optimalią grindų temperatūrą – 24 °C.

Toks šildymo būdas nesukelia jokių sunkumų statant baldus. To paties negalima pasakyti apie radiatorius. Be to naudojantis grindiniu šildymu nereikia rūpintis prietaisų valymu, galima palaikyti iki 2 °C mažesnę temperatūrą nei įprastai (šiluma bus jaučiama tokia pati). Tai sumažins išlaidas šildymui. Šildomos grindys efektyviai veikia su kitais žemų temperatūrų šaltiniais, pvz., kondensaciniais dujiniais katilais, geoterminiais siurbliais. Įvertinus jų efektyvumą yra galimybė, kad šildymo kaina bus net 40% mažesnė nei šildantis įprasta konvekcine sistema. Taip pat patirsite mažesnių šilumos nuostolių per išorines atitvaras, t .y, naudojant grindinį šildymą nebūna radiatorių prie langų, žemesnės temperatūros magistralėse ir pan.

Kadangi naudojant grindinį šildymą nereikia radiatorių, tai maksimaliai padidėja ir naudingas patalpos plotas, pagražėja interjeras, nekyla baldų apdailos problemų, tampa lengviau suplanuoti patalpą.

Be to, ant sienos kaistantys radiatoriai gali pakenkti senyvo amžiau žmonėms ar mažiems vaikams. Grindinio šildymo būdu skleidžiama šiluma plinta ne konvekcijos, o spinduliavimo būdu, taigi patalpoje būna mažiau cirkuliuojamos dulkės. Tai gali būti ypač aktualu tiems, kurie serga kvėpavimo ligomis, alergija. Šios grindys taip pat padeda vonioje ar duše palaikyti sausesnį orą.

Grindinio šildymo trūkumai

Nepaisant galybės grindinio šildymo privalumų, galima pakalbėti ir apie keletą trūkumų. Visų pirma, dėl betono šiluminio talpumo atsiranda inercija, t. y., norint pakelti arba sumažinti temperatūrą, reikia gana daug laiko. Kita vertus, betonas padeda suvienodinti temperatūros svyravimus. Ilgas temperatūros keitimo laikas yra ne toks svarbus tiems, kurie naudoja pastovų šildymą arba tuomet, kai pastatas turi nedidelių šilumos nuostolių. Bet jeigu pastatas energetiškai nėra efektyvus ir šildymas vyksta su dideliais pertrūkiais, neretai daug efektyviau yra šildyti ne paneles, o orą (perkant radiatorius ar konvektorius tai rekomenduojama visada). Jeigu patalpa yra naudojamos retai, pvz., savaitgaliniai ar sezoniniai viešbučiai, tuomet apie grindinio šildymo pasirinkimą nereikėtų galvoti. Tam yra skirti šildymo variantai.

Naudojant malkinius katilus, juose būna nustatytos privalomos akumuliacinės talpos. Juose šiluminis talpos dydis visada priklauso nuo vandens kiekio bei temperatūros pokyčio. Radiatoriuose dažniausiai būna numatyta 70 °C temperatūra, o grindyse – 40 °C. Temperatūrai nukritus iki 60 °C su radiatoriais šildomos patalpos ims vėsti, o grindinis vis dar puikiai šildys. Šį faktorių būtina prisiminti planuojant šildymo sistemą.

Nereikėtų pamiršti ir to, kad grindinį šildymą gana sudėtinga teisingai instaliuoti. Čia būtina tiksliai viską apskaičiuoti, t. y., įvertinti dangą, būtinus padengti šilumos nuostolius. Naudojant tokią šildymo sistemą kontroliuoti patalpų temperatūrą žymiai sunkiau, į šią sistemą įeina termostatai patalpose, pavaros kolektoriuose ir t. t.

Grindų įrengimo procesai

Prieš įrenginėjant grindinį šildymą, būtina pasirūpinti, kad būtų sudarytas šildymo planas. Jis padės racionaliau išnaudoti medžiagas, pinigus ir laiką. Juk labai nesunku patirti šilumos nuostolių vien dėl netinkamo sistemos išvedžiojimo. Apie šildymą reikia pradėti galvoti ir jį projektuoti dar prieš projektuojant patį namą – būtina apsispręsti kuo ir kaip jį šildysite. Svarbu iš anksto numatyti šilumos šaltinį, susiskaičiuoti šilumos nuostolius bei išsirinkti apdailos medžiagas. Jei nusprendėte projektuoti grindinio šildymo sistemą, nepamirškite, kad kai kuriose zonose šildymo kontūrai nėra reikalingi, pvz., virtuvėje po baldais, sanitariniuose mazguose po santechniniais prietaisais, svetainėje po kaminų, garaže ir panašiai.

Tinkamai suplanuoti šildymo sistemą būtina, kadangi taip sklandžiau eisis darbai, bus galima išvengti klaidų, didelių piniginių ir laiko nuostolių. Be to, tuomet bus aišku, kiek ir ko reikia šildyti, kokius instaliacinius kabelius, automatiką ir šildymo sistemos elementus rinktis. Jeigu bus pasirinktas netinkamas sprendimas, vėliau gali nutikti taip, kad teks medžiagas keisti naujomis. Taigi ši darbą būtina atiduoti šios srities profesionalams.

Komforto mėgėjams

Tiems, kam ypač svarbus patogumas, rekomenduojama rinktis būtent grindinį šildymas, kadangi tai pats komfortiškiausias šildymo būdas. Be to jis idealiai atitinka visas sveikatos normas – juk aplinkoje kojoms turi būti šilčiau nei galvai...

Iš senų laikų, kai sureguliuoti grindų temperatūrą būdavo gana sudėtinga, yra išlikęs mitas dėl dulkių, kylančių nuo šildomų grindų, ir sausėjančio oro. Tačiau tinkamai sumontavus šiuolaikišką grindų šildymo įrangą, temperatūra jose nepakyla aukščiau nei 30–35 °C, taigi dulkių judėjimas nėra įmanomas. Sumontavus radiatorius, kurių įprasta temperatūra yra 50–70 °C, konvekcija būna gerokai didesnė, todėl iš tiesų gali sukilti dulkės.

Taigi, jeigu tik leidžia namo grindų konstrukcija, šiuolaikiniuose projektuose bene visada būna numatytas grindinis šildymas visame pastate. Tai supaprastina sistemą, o, turint šilumos siurblį arba dujinį kondensacinį katilą, jie veikia žymiai ekonomiškiau.

yra Kita
Verslumui ir inovacijoms skatinti - mobilumo programa