Architektai sustiprino Vilniaus plėtros planų kūrėjų pajėgas

Birželio 19 d. įvyko Vilniaus miesto savivaldybės ir Lietuvos architektų sąjungos iniciatyva organizuojamo projekto – kūrybinių dirbtuvių "Vilniaus centro plėtra" pristatymas. Pagrindinis šio projekto tikslas – įtraukti kūrybinį miesto potencialą į Vilniaus miesto plėtros planų kūrimą. Šiuo tikslu bus organizuojamas trijų renginių ciklas, kurio metu architektai generuos naujas idėjas, prisidėsiančias prie tolimesnės miesto raidos. "Pagrindinis kūrybinių dirbtuvių tikslas – naujų idėjų paieška darniai Vilniaus centro plėtrai. Siekiame suburti architektus, o vėliau ir kitų sričių specialistus, bei išnaudoti jų kūrybinį potencialą, ieškant šviežio požiūrio į miesto problemas, jų sprendimo būdus bei miesto plėtros perspektyvas",- sako Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas. Jo teigimu, į miesto plėtrą būtina žiūrėti atsakingiau, o statant naujus objektus gerai pagalvoti, kaip jie atrodys miesto kontekste po kelerių metų.

Pasak miesto mero, kūrybinių dirbtuvių "Vilniaus centro plėtra" dalyviai – architektai prisidės prie Vilniaus miesto Bendrojo plano kūrimo proceso, padės generuoti naujas idėjas Bendrojo plano sprendiniams, pasiūlys plėtros ir vystymo perspektyvas probleminėse Vilniaus miesto teritorijose. "Inicijuodami šį projektą tikimės, kad jis įneš reikšmingą indėlį į svarbiausio miesto teritorijų planavimo dokumento – Bendrojo plano kūrimą",- teigia A. Zuokas.

Susitikime dalyvavusio Vilniaus m. savivaldybės Miesto plėtros departamento direktoriaus Lino Naujokaičio teigimu, kuriant miestą negali būti vienadienių sprendimų ir būtina turėti ilgalaikę, nuosekliai įgyvendinamą viziją. "Reikia žaisti ne su miestu, bet su idėjomis. Miestas – tai vientisas organizmas; jo negalima kurti dalimis ar skirstyti į prioritetinius ar antrarūšius rajonus. Vilniaus plėtros planuose ir miesto centras, ir periferiniai rajonai turi būti laikomi lygiaverčiais", – sakė jis.

Į kūrybines dirbtuves pakviesti architektai džiaugiasi galėsiantys prisidėti prie atsakingo miesto planavimo. "Džiugu, kad architektai pirmą kartą turi galimybę tiesiogiai prisidėti prie miesto plėtros planavimo ir išsakyti savo vizijas, nes anksčiau jiems tekdavo taikstytis prie jau nustatytų reikalavimų ar post factum situacijų", – sakė Lietuvos architektų sąjungos valdybos narys Gintaras Čeikauskas. Pasak jo, darniai miesto plėtrai svarbus savivaldybės, investuotojų ir architektų konsensusas, leidžiantis kartu kurti idėjas, kurios, net jei šiandien atrodo nerealios, gali būti puikiai įgyvendintos ateityje.

Kūrybinių dirbtuvių dalyviams buvo pristatytos penkios probleminės miesto teritorijos, kurių plėtros optimizavimas ir tinkamas išnaudojimas yra itin svarbūs toliau vystant miesto centrinės dalies plėtrą. Kūrybinės grupės turės pateikti pagrindinių trasų įvaizdžio, sostinės reprezentacinės funkcijos, sporto ir kultūros objektų, tramvajaus integravimo į miesto centrą, aukštuminių pastatų, miesto parkų ir viešųjų erdvių, kultūros vertybių apsaugos ir naudojimo kūrybinius pasiūlymus.

Renginio metu taip pat paminėtas Vilniaus savivaldybės įmonės "Vilniaus planas" 10-mečio jubiliejus. Programos "Atnaujinkime būstą – atnaujinkime miestą" koordinatorius K. Nėnius Vilniaus plano kūrėjams įteikė dovaną – piešinį iš ką tik pasibaigusio to paties pavadinimo vaikų dailės konkurso. Konkursą organizavo Vilniaus miesto savivaldybė ir būsto atnaujinimo programos "Atnaujinkime būstą – atnaujinkime miestą" koordinatoriai. Vaikų dailės konkurso darbai eksponuojami muziejuje.

Vilniaus miesto savivaldybė

yra Kita
Architektai ragina politikus keisti požiūrį į architektūrą