Architektūrinis meninis Lukiškių aikštės sutvarkymo konkursas bus paskelbtas dar šiemet

Praėjusią savaitę posėdžiavusi Istorinės raidos įprasminimo Vilniaus mieste priemonių plano parengimo ir jo įgyvendinimo priežiūros komisija pritarė Lukiškių aikštės suplanavimo ir simbolio "Laisvė" sukūrimo architektūrinio meninio konkurso sąlygoms.

Konkurso sąlygos bus pateiktos LR kultūros ministerijai, o vėliau – pateiktos svarstyti Vilniaus miesto savivaldybės tarybai. Planuojama, kad Lukiškių aikštės suplanavimo ir simbolio "Laisvė" sukūrimo architektūrinis meninis konkursas bus paskelbtas dar šiemet.

Svarstant šį klausimą Komisijoje buvo aptartas Vilniaus vietinės rinktinės apygardos prašymas pastatyti Nežinomo kareivio kapo paminklą. Lukiškių aikštė – viena iš prašomų vietų tokiam paminklui pastatyti. Posėdžio dalyviai mano, kad organizuojant Lukiškių aikštės konkursą būtų svarbu sudaryti ir visuomeninę komisiją, kurį apibendrintų visuomenės gautus pasiūlymus ir įvertintų idėjas dėl Lukiškių aikštės atnaujinimo ir paminklo statybos.

Komisijos posėdyje taip pat nutarta atnaujinti istorinės raidos Vilniaus mieste strategijos rengimą. Tokia strategija nubrėžtų aiškią istorinių asmenybių ir faktų atminimo įamžinimo politiką Vilniaus mieste. Tai ypač svarbu artėjant Vilnius – Europos kultūros sotinė 2009 renginiams.

Ukrainos ambasadorius Lietuvoje kreipėsi į sostinės merą prašydamas leisti Vilniuje pastatyti paminklą garsiam Ukrainos poetui ir dailininkui T. Ševčenkai. Komisija, svarstydama šį klausimą, pažymėjo, kad Vilnius – daugiatautis, daugiakultūrinis miestas, kuriame gausu įvairioms tautoms svarbių atminimo ženklų, tai didina miesto reikšmę regione. Komisijos narių nuomone, galėtų būti įkurta bendra Ukrainos ir Lietuvos atstovų darbo grupė, kuri ir padėtų apsispręsti dėl paminklo T. Ševčenkai koncepcijos, vietos ir formos.

Istorinės raidos įprasminimo Vilniaus mieste priemonių plano parengimo ir jo įgyvendinimo priežiūros komisiją sudaro sostinės Savivaldybės, Vilniaus etninės veiklos centro, Valstybinės paminklosaugos komisijos, LR kultūros ministerijos, Lietuvos istorijos instituto, Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūros, Lietuvos architektų ir Lietuvos dailininkų sąjungų, Lietuvos laisvės kovotojų sąjungos atstovai. Ateityje Komisija apie savo veiklą nuolat informuos visuomenę.

yra Kita
Architektūrinis drakono šuolis