Augantis metalo konstrukcijų pastatų populiarumas

Pastatams statyti keliami uždaviniai gali būti tokie pat skirtingi, kaip ir jų paskirtis. Konstrukcijų, medžiagų bei aibę kitų reikalavimų neišvengiamai lydi statybiniai terminai ir išlaidos, todėl visuomet stengiamasi rasti optimalų šiuos reikalavimus atitinkantį sprendimą. Aiškiai nustatyti statybiniai terminai itin aktualūs statant pramoninės bei komercinės paskirties objektus. Šiuolaikinių statybinių medžiagų gamyba, modernūs, kruopščiai apgalvoti techniniai sprendimai bei naudojamos automatizuoto projektavimo sistemos leidžia sutrumpinti statybos darbų laiką, pradedant architektūriniais sprendimais ir baigiant montavimu statybų aikštelėje. Įmonių grupės „Litana" komercijos direktorius Kęstutis Mačiulaitis teigia, kad dėl statybos proceso greičio ir galimybių vis daugiau statybų rinkos atstovų pasirenka metalo konstrukcijų pastatus.

Įmonių grupės „Litana“ veikla

UAB „Litana ir Ko“ veiklą pradėjo 1992 m., centrinis įmonės biuras įsikūręs Gargžduose. Jau tuomet įsikūrusioje bendrovėje dirbo ne naujokai, o specialistai, metalo konstrukcijų subtilybių „atsinešę“ iš laivų statybos srities. Per 13 veiklos metų bendrovė išaugo į įmonių grupę „Litana“, turinčią bendrą valdymo struktūrą. Šiuo metu grupę „Litana“ sudarančios bendrovės įregistruotos Lietuvoje, Rusijoje, Latvijoje ir Suomijoje. Kiekvienoje šių valstybių įsikūrę biurai, koordinuojantys veiklą šiuose regionuose. Pagrindinės grupės veiklos sritys − pramoninės ir komercinės paskirties pastatų iš metalo konstrukcijų projektavimas, statyba ir montavimas, metalo konstrukcijų gamyba, laivų korpusų blokų ir vamzdynų gamyba bei montavimas. Nuo įsteigimo iki šių dienų pastatyta daugiau kaip 200 objektų Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje, Rusijoje (Kaliningrade, Maskvoje, Toljatyje) bei Baltarusijoje.

Bendradarbiaudami su užsakovais įmonės specialistai siekia profesionaliai, kokybiškai bei atsakingai atlikti užduotis ir patenkinti bet kokius užsakovų poreikius. Daugiau kaip 20 kvalifikuotų specialistų rengia brėžinius ir techninę dokumentaciją visiems „Litanos“ atliekamiems statybos darbams. Naujausios projektavimo programos, aukštas profesionalumo lygis bei tiesioginis statytojo bendravimas su projektuotojais suteikia galimybę per trumpiausią laiką parengti kokybišką statybinę dokumentaciją, užsakovui pasiūlyti optimaliausius konstrukcinius sprendimus, mažinančius statybos darbų kainą, bei gerokai sutrumpinti statybos darbų trukmę.

„Litanos“ išskirtinumas – įmonių grupė savo jėgomis projektuoja, gamina metalines pastatų konstrukcijas bei atlieka statybos ir montavimo darbus.

Šiuo metu įmonėje dirba apie 450 įvairaus profiliokvalifikuotų specialistų. Didžiąją dalį bendrovės darbuotojų sudaro suvirintojai, metalo konstrukcijų surinkėjai bei montuotojai. Įmonėje įdiegta kokybės valdymo sistema ISO 9001: 2000 bei aplinkos apsaugos valdymo sistema ISO 14001, išplėsta gamybinė bazė, pradėtos naudoti naujos technologijos. Pastaruoju metu įmonė vis daugiau objektų stato kaip generalinis rangovas.

Kas lemia metalo konstrukcijų populiarėjimą?

Įmonių grupės „Litana“ komercijos direktoriaus pavaduotojas Valdas Gasiūnas: pastatų metalinėms konstrukcijoms gaminti naudojamos kokybiškos medžiagos bei moderniausios metalo apdirbimo technologijos. Taikomas dujinis ir plazminis automatinis metalo pjaustymas, automatinis konstrukcijų virinimas, automatinis metalinių konstrukcijų paviršių valymas smėliasraute iki klasės SA 2,5, paviršių dažymas beoriu įpurškimo būdu, naudojant geriausių Europos gamintojų epoksidinius dažus, suvirinimo siūlių kontrolė ultragarsu. Visa tai suteikia galimybę gaminti aukščiausios kokybės produkciją, atitinkančią geriausių Europos gamintojų standartus.

Vykdant šiuolaikinės, ypač pramoninės paskirties, statybos darbus, metalo konstrukcijos – bene dažniausiai naudojama statybinė medžiaga, kuriai žadama puiki ateitis. Ne veltui dauguma užsienio bendrovių, atkeliavusių į Rusijos ar Saudo Arabijos rinkas, naujiems pastatams gaminti pasirinko būtent metalo konstrukcijas. Šios technologijos leidžia per trumpą laiką įgyvendinti užsibrėžtus tikslus, o ir pačios konstrukcijos yra puikių fizinių charakteristikų, mobilios bei ergonomiškos. Palyginus su klasikinėmis statybose naudojamomis medžiagomis, vidutiniškai sutaupoma apie 30–40 proc. statyboms skirtų lėšų, nes nereikia sunkių pamatų, jos greitai montuojamos, lengvai gabenamos. Dėl paprasto ir greito montavimo sutaupomos nemažos lėšos, kurios būna išleidžiamos sunkiajai keliamajai technikai išsinuomoti. Montuojant konstrukcijas, neišsiskiria cemento bei asbesto dulkės. Metalo konstrukcija, dėl visų išvardintų ypatybių yra funkcionali bei patvari.

Įmonių grupės „Litana“ komercijos direktorius K. Mačiulaitis: tokia metalinė konstrukcija montuojama itin greitai, beveik nereikia rankų darbo, o jos masė kelis kartus mažesnė nei tradicinių statybinių medžiagų. Palyginti su įprastai statybos darbams naudojamo betono ar plytų mūro apkrova, ši ypatybė leidžia keletą kartų (net iki 50 proc.) sumažinti tradiciniu būdu suprojektuotų pastatų svorį. Be to, atliekant apdailos darbus ir naudojant daugiasluoksnių plokščių technologiją, nereikia atlikti „šlapiųjų darbų“ procesų − darbai gali būti vykdomi be sezoninių ar oro sąlygų apribojimų.

Šiandien mūsų įmonė gali didžiuotis vienu iš didžiausių Pabaltijyje dirbančių konstruktorių biurų. 20 kvalifikuotų specialistų statybos objektams rengia brėžinius ir dokumentaciją. Naujausios projektavimo programos ir ilgametė patirtis suteikia galimybę užsakovui pasiūlyti optimalius konstrukcinius sprendimus, mažinančius statybos darbų išlaidas. Dar vienas įmonės laimėjimas − konstrukcijų gamybos laiko trumpinimas. Rengiant projektų dokumentaciją gamybininkams galima pateikti pirmuosius brėžinius, pagal kuriuos pradedama metalinių pastato konstrukcijų gamyba, nelaukiant projektavimo darbų pabaigos. Tokiu būdu sutaupoma daug brangaus laiko.

Metalo konstrukcijų pastatams statyti naudojami plieno karkasai. Šiuolaikine įranga gaminamiems plieno karkasams būdingas geometrinis tikslumas, tai leidžia greičiau ir paprasčiau montuoti konstrukcijas. Be to, palyginti su standartinėmis surenkamosiomis gelžbetonio konstrukcijomis, mūsų siūloma konstrukcija leidžia objektui suteikti gerokai drąsesnes formas bei akcentus, tai nepriklauso nuo pastato paskirties – ar tai būtų prekybos centras, sandėlis, parduotuvė, ar sporto salė. Metalo konstrukcijas mažiausiai varžo įvairūs architektūriniai sprendimai. Tai būdinga ir monolitinio gelžbetonio konstrukcijoms, tačiau jų įgyvendinimas reikalauja nepalyginti daugiau laiko bei išlaidų. Pastatams statyti pasirinkus metalo konstrukcijas, atsižvelgdami į architektūrinio plano keliamus reikalavimus, mūsų bendrovės specialistai visuomet gali pasiūlyti konstruktyviausią sprendimą.

Gal galėtumėte paminėti keletą įdomesnių įgyvendintų projektų?

Įmonių grupės „Litana“ komercijos direktorius K. Mačiulaitis: per 13 veiklos metų mūsų įmonė pastatė sandėliavimo pastatų, prekybos centrų bei gamybinių pastatų. Tarp jų – Klaipėdos laivų statyklos „Baltija“ Laivų konstrukcijų gamybos cechas, pastatytas ant nepastovaus grunto, suprojektuoti ir įrengti poliniai pamatai bei 25 kransijės. Per dvylika savaičių suprojektuotos ir sumontuotos 7 500 m² LEZ teritorijoje esančio sandėlio su administracinėmis patalpomis metalo konstrukcijos, sienos iš plokščių „Sendwich“ ir laikantis paklotas. Taip pat pastatytas KJKK „Bega“ inertinių medžiagų sandėlis, medienos apdirbimo kombinatas Ventspilyje, muitinės sandėlis Vilniuje.

Naudojant metalo konstrukcijas Kaliningrade pastatytas pirmasis Rytų Europoje lengvų metalo konstrukcijų daugiaaukštis visuomeninis pastatas. Šiame Rusijos regione buvo pastatyta: bendrovės „Snaigė“ šaldytuvų gamykla, aštuonių aukštų (28 000 m² ploto) prekybos ir biurų centras „Mega Market“, kurį statant pirmą kartą Rytų Europoje metalinės konstrukcijos panaudotos kaip laikantis pastato karkasas. Taip pat buitinės technikos gamykla „Telebalt“, prekybos centras „Altyn“. Per šešis mėnesius Kaliningrade „Litanos“ specialistai taip pat suprojektavo ir pastatė keletą to paties pavadinimo prekybos centrų „Viktorija“ bei netaisyklingos geometrinės formos fasadais ir originaliais įėjimais išsiskiriančius pastatus „MDM Viktorija“. Paminėtinas ir aptakių formų futuristinis prekybos centro „Kvartal“ pastatas Svetlogorske.

Tobulos technologijos, greitas montavimas, minimalios darbo jėgos sąnaudos, pastatų funkcionalumas bei patvarumas, architektūrinės formos bei estetinės išraiškos laisvė – visus šiuos kriterijus leidžia įgyvendinti naudojamos metalo konstrukcijos. Todėl neverta laikytis vien įprastų sprendimų, kai, kaip neretai nutinka, vien dėl informacijos trūkumo ar netinkamo požiūrio nukenčia ne tik pati pastato konstrukcija, bet ir užsakovo kišenė, o neeiliniai sumanymai taip ir lieka neįgyvendinti.

yra Kita
Aptveriamieji tinklai – patikima investicija į saugumą