Augantis šilumos siurblių populiarumas

Vakarų Europoje sparčiai populiarėja šilumos siurbliai. Vidurio Europos šalyse (Vokietijoje, Austrijoje) ir Skandinavijoje gyventojams, naudojantiems šilumos siurblių sistemas, skiriami specialūs lengvatiniai kreditai arba taikomi mažesni elektros energijos tarifai. Lietuvoje eksploatuoti ir gaminti šiluminius siurblius pradėta palyginti neseniai.

Šilumos siurblys iš žemos temperatūros šilumos šaltinio (grunto, vandens gręžinio ar telkinio, oro) išgautą geoterminę šilumą transformuoja į aukštesnės temperatūros šilumą ir tiekia ją gyvenamojo namo šildymo sistemai. Pagal pasirinktą namo šildymo būdą iš šilumos siurblio į šildymo sistemą tiekiama šiluma gali būti skirtingų temperatūrų (pvz., grindims šildyti reikalinga +35 ºC, radiatoriams būtina +55 ºC temperatūra). Pagrindinis šilumos siurblio pranašumas – ekonomiškumas: perduodant namui šildyti 1 kW šilumos, sunaudojama nuo 1/4 kW elektros energijos. Ekonomiškumas labiausiai priklauso nuo šilumos šaltinio temperatūros ir šildymo sistemos karščio reikalavimų. Kuo šilumos šaltinio temperatūra žemesnė, o šildymo – didesnė, tuo šilumos siurblio naudingumo koeficientas (COP) mažėja.

Šilumos siurblio konstrukcija paremta atvirkščiu Karno ciklu, todėl atsiranda galimybė tą patį įrenginį naudoti vasarą ir kaip kondicionierių. Šaltuoju metų periodu šiluma, gauta iš grunto, vandens ar oro, patenka į patalpą ją sušildydama, o šiltuoju periodu – šiluma pašalinama iš patalpos (taip ją atvėsinant) ir patenka į gruntą, vandenį ar orą.

Vienas populiariausių tokio šildymo būdų – vamzdynas, išvedžiotas žemėje. Vamzdžiais cirkuliuoja neužšąlantis tirpalas (dažniausiai glikolis), kurį šaldo kompresorinis šaldymo agregatas. Šaldydamas žemę jis pats sušyla, taip panaudojama iš žemės išsiskirianti šiluma.

Užsakovui pageidaujant, kaip papildoma įranga šilumos siurblyje gali būti įmontuojamas vandens šildytuvas, skirtas karštam vandeniui ruošti buities reikmėms.

Šilumos siurblys – viena ekologiškiausių šildymo sistemų. Šildymo sistemos, kaip kurą naudojančios naftos produktus, anglis bei gamtines dujas, labai prisideda prie bendro šiltnamio efekto, kenkia aplinkai bei žmogaus sveikatai. O šilumos siurbliu paremta sistema šildymo metu į aplinką neišskiria jokių teršalų.

Šiuolaikinė šilumos siurblių technika garantuoja maksimalų gyvenamųjų patalpų komfortą, ekologiškumą, leidžia taupyti energiją, jos eksploatacijai skirtos išlaidos yra mažiausios.

Savo namuose įsirengus tokią šildymo sistemą, nereikia rūpintis kuru: anglimi, malkomis ar dujomis. Kūrenant kietą kurą, reikia valyti katilą, kaminą. Šildant pastatą gamtinėmis dujomis būtina kruopšti sistemos priežiūra, kitaip neišvengsite nelaimės. Šildymo įrengimai su šilumos siurbliu viso to nereikalauja, be to, nebereikia skirti išlaidų kurui transportuoti. Šilumos siurbliui reikalinga vandenyje, žemėje ar ore susikaupusi saulės energija yra šalia būsto. Belieka ją tik panaudoti.

yra Kita
Auganti naujo būsto pasiūla didina konkurenciją tarp plėtotojų