Būsto renovacija ir toliau išlieka vienu svarbiausių Vyriausybės prioritetų

Vyriausybė ir toliau ieško būdų, kaip būsto renovacijos modelį padaryti patrauklų šalies gyventojams ir paskatinti juos atnaujinti savo gyvenamuosius namus, kurių daugelis yra energetiškai neefektyvūs.

Liepos mėnesį Vyriausybė pritarė naujam daugiabučių namų renovacijos modeliui, kuris suteikia galimybę daugiabučių renovacijos iniciatyvą perduoti savivaldybėms. Tai reiškia, kad savivaldybės valdomas butų administratorius gyventojų vardu imtų lengvatines paskolas iš esamo JESSICA fondo. Gyventojams savo vardu paskolų imti nereikėtų.

Šį modelį siūloma išbandyti Zarasų, Ignalinos ir Visagino savivaldybėms, kurioms prie jau taikomos 30 proc. subsidijos iš Ignalinos atominės elektrinės eksploatacijos nutraukimo fondo šiam tikslui būtų skirta papildoma 15 – 20 proc. subsidija. Jei toks modelis pasiteisins, jis galėtų tapti dar viena alternatyvia gyvenamojo būsto atnaujinimo finansavimo forma. Savo ruožtu Vyriausybė yra pasirengusi bendradarbiauti ir konsultuoti šį modelį įgyvendinančias savivaldybes.

Pripažindama, kad iš JESSICA fondo finansuojamas daugiabučių namų renovacijos procesas nėra taip sklandžiai įgyvendinamas, kaip planuota (iki 2015 m. pabaigos planuojama panaudoti beveik 400 mln. lt, šiuo metu pagal programą JESSICA ketinama renovuoti virš 250 daugiabučių) ir visos tam tikslui skirtos lėšos nebus panaudotos, bei siekdama neprarasti šių pinigų, Vyriausybė liepos 18 d. priėmė sprendimą 40 mln. eurų skirti gelbėjimo ir paieškos darbams pritaikytų sraigtasparnių įsigijimui. Vyriausybės nuomone, būtent šioms funkcijoms atlikti Lietuva turi nepakankamus pajėgumus.

Daugiau informacijos:
Ministro Pirmininko tarnybos Spaudos tarnyba
Tel. (8 706) 63746
spauda@lrv.lt

yra Kita
Būsto remonto pradžiamokslis