Būsto rinkoje daugiau emocijų, nei ekonominės logikos

NT vystytojai ir bankininkai prognozuoja būsto rinkos stabilizaciją
 
Euro įvedimo poveikis NT rinkai gerokai perdėtas ir būsto kainoms esminės įtakos neturės, teigia NT rinkos dalyviai. Vykusioje Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) ir Lietuvos bankų asociacijos (LBA) inicijuotoje diskusijoje NT vystytojai ir bankininkai vieningai teigė, jog realiausia būsto rinkos prognozė – kainų stabilizacija ir pasiūlos augimas.
 
Diskusijoje dalyvavo LNTPA prezidentas Robertas Dargis, LBA prezidentas Rimantas Busila, LNTPA valdybos narys Arvydas Avulis, „Hansabanko“ būsto finansavimo departamento direktorė Jūratė Gumuliauskienė, SEB Vilniaus banko verslo plėtros departamento direktorė Deimantė Bareikienė bei „Sampo“ banko verslo plėtros tarnybos direktorius Norbertas Žioba.
 
NT vystytojai ir bankininkai aptarė dažniausiai šiuo metu svarstomas būsto rinkos temas.
 
„Būsto kainų sprogimas yra mitas, atsiradęs dėl emocinio reagavimo į kainų augimą. Šiandien galime patvirtinti, kad didžiausias kainų augimas – jau praeity, ir kainos pradės stabilizuotis“, - teigė LNTPA prezidentas Robertas Dargis.
 
R. Dargio teigimu, staigų būsto kainų augimą pastaraisiais metais sąlygojo žymiai išaugusi paklausa. „Vystytojai šiandien yra nepajėgūs patenkinti būsto poreikio Lietuvoje, tad paklausa nemažės“, - sakė jis. Anot R. Dargio, paklausos ir pasiūlos santykis ir ateityje išliks svarbiausia rinkos sąlyga, lemiančia būsto kainas Lietuvoje.
 
Tuo tarpu euro įvedimo ar LIBOR augimo reikšmė būsto rinkai gerokai perdėta, diskusijoje teigė R. Dargis. Su euro įvedimu susiję lūkesčiai aktualūs perpardavinėtojams, ir sunku prognozuoti jų elgesį tiek įvedus eurą, tiek atidėjus jo įvedimą. LNTPA prezidento tvirtinimu, spekuliaciniais tikslais įsigijusių būstą šiuo metu rinkoje yra tik 2 proc. pirkėjų. „Tai yra kone dešimtadaliu mažiau, nei teigiama, tad net jei visi perpardavinėtojai vienu metu nuspręstų pasiūlyti pirkti butus, tai neturėtų žymesnės įtakos rinkai“, - tvirtino R. Dargis.
 
Paklausos augimui įtakos turės ir vis dar palankios skolinimosi galimybės. Kylant palūkanoms ilgės paskolos terminas ir pasieks vidutinį ES šalių paskolos terminą – 50 metų. R. Dargio nuomone, tai reiškia, kad dar daugiau gyventojų galės sau leisti imti būsto paskolą ir gražinti ją mažesnėmis nei dabar dalimis.
 
Be to, pabrėžė diskusijos dalyviai, dažnai pamirštamas faktas, jog pirmąjį nepriklausomybės dešimtmetį jokios realios būstų statybos nebuvo – tai irgi įtakoja šiandieninę būsto paklausą. Tačiau pasiūlos augimą riboja statyboms tinkamų žemės plotų trūkumas, o spartesnį NT projektų vystymą stabdo teisiniai ir politiniai barjerai.
 
R. Dargis pabrėžė, jog kainų stabilizacija sustabdytų būsto rinkos psichozę ir spekuliacijas. „Vadinasi, norint nuraminti emocijas dėl rinkos prognozių, dabartinis svarbiausias NT rinkos tikslas – panaikinus teisinius barjerus, ribojančius naujų projektų atsiradimą ir plėtrą, užtikrinti pasiūlos augimą“.
yra Kita
Būsto renovacija ir toliau išlieka vienu svarbiausių Vyriausybės prioritetų