Darbų su defektu priėmimas

Pagrindinė ir esminė užsakovo (gen. rangovo) pareiga yra sudaryti būtinas statybos darbams atlikti sąlygas, priimti iš  rangovo darbų rezultatą ir sumokėti jam sutartyje nustatytą kainą. Ši rangovo interesus sauganti nuostata yra imperatyvi ir sutartimi šalys jos apriboti, pakeisti ar panaikinti negali. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas savo praktikoje taip pat ne kartą yra pažymėjęs, jog užsakovo pareiga yra priimti perduodamą darbų rezultatą, o jam šios pareigos nevykdant rangovas turi teisę vienašališkai pasirašyti darbų priėmimo – perdavimo aktą. Toks pasirašytas aktas yra pripažįstamas teisėtu ir sukeliančiu abiem šalims teises ir pareigas. Taigi akivaizdu, kad užsakovas privalo priimti perduodamą darbų rezultatą, kitaip gali sulaukti neigiamų pasekmių. Tačiau ką daryti, jei perduodamas darbų rezultatas yra su trūkumais ar su defektais? Šis „Praktinių patarimų“ numeris yra skirtas aptarti įstatymuose nustatytas užsakovo (gen. rangovo) gynimosi priemones tais atvejais, kada rangovo perduodami darbai yra su trūkumais.
 
Lietuvos Respublikos Civilinio kodekso 6.662 straipsnyje yra nustatyta, jog užsakovas privalo rangos sutartyje numatytais terminais ir tvarka dalyvaujant rangovui apžiūrėti ir priimti atliktą darbą (jo rezultatą). Pastebėjęs nukrypimus nuo sutarties sąlygų, bloginančius darbų rezultato kokybę, ar kitus trūkumus, privalo nedelsdamas apie tai pranešti rangovui. Atliktų darbų priėmimas įforminamas aktu, kuriuo užsakovas be išlygų ar su išlygomis patvirtina priėmęs, o rangovas – perdavęs atliktus darbus.
 
Užsakovas, priimdamas atliktą darbą pastebėjęs darbų trūkumus, gali trūkumų faktu remtis tik tuo atveju, jeigu darbų priėmimo akte ar kitame dokumente, patvirtinančiame darbų priėmimą, tie trūkumai buvo aptarti arba yra numatyta užsakovo teisė reikalavimą dėl trūkumų pašalinimo pareikšti vėliau.
 
Tokią pačią praktiką yra patvirtinęs  ir Lietuvos Aukščiausiasis Teismas savo bylose. Vienoje  iš savo  nutarčių  teismas  yra  konstatavęs,  jog  šis  abiejų  šalių  pasirašomas  aktas  yra  dvišalis  sandoris, sukuriantis  šalims  atitinkamas  teises  ir  pareigas,  todėl  turi  didelę  reikšmę  vykdant  statybos  rangos sutartį:  jame  fiksuojami  nustatyti  darbų  trūkumai,  o  jų  nenurodymas  akte  reiškia  trūkumų nekonstatavimą,  todėl  trūkumų  faktu  vėliau  remtis  negalima  (civilinė  byla Nr.  3K-3-17/2007). Lygiai taip pat gen.  rangovas nepareikšdamas prieštaravimų ar pretenzijų dėl  statybos darbų eigoje priimamų subrangovų darbų  rezultatų  tokiu būdu  išreiškia sutikimą dėl priimamų darbų kokybės. Gen.  rangovas tiesiogiai atsakingas užsakovui,  todėl  turi pareigą  įsitikinti dėl atliekamų darbų kokybės. To nepadaręs jis yra atsakingas prieš užsakovą, nors ir ne dėl jo tiesiogiai atliekamų darbų trūkumų (civilinė byla 3K-3-334/2005).
 
Šios  Civilinio  Kodekso  ir  Lietuvos  Aukščiausiojo  Teismo  suformuluotos  nuostatos  yra  labai svarbios  užsakovui  ginant  savo  teises. Akivaizdu,  jog  norint  pareikšti  pretenzijas  dėl  darbų  trūkumų, reikia  juos užfiksuoti priėmimo - perdavimo akte. Taigi esant  tokiai situacijai geriausia visus užsakovo  nustatytus  darbų  trūkumus,  defektus,  neatitikimus  statinio  projektui  ir  kitiems  normatyviniams dokumentams  aptarti  darbų  priėmimo  -  perdavimo  akte,  o  taip  pat  susitarti  dėl  jų  pašalinimo  būdo, tvarkos, terminų.
 
Tam,  kad  išvengti  galimų  ginčų,  panašią  nuostatą  galima  būtų  įtraukti  ir  į  sudaromą  statybos rangos sutartį, pvz.: Darbų pabaiga bus įforminta Darbų priėmimo protokolu, kurį pasirašys abi šalys iš karto po darbų priėmimo.  Į darbų protokolą bus  įtraukiama: darbų  trūkumų bei defektų  išvardinimas bei jų pašalinimo terminai; atskirų darbų pavėluoto atlikimo įvertinimas; patikslinti darbų kiekiai darbų sąmatai  ir kitiems darbams. Jeigu  tarp rangovo  ir užsakovo kyla ginčas dėl darbo  trūkumų, kiekviena šalis turi teisę reikalauti skirti ekspertizę.

Užsakovas,  nustatęs  darbų  trūkumus  ar  kitokius  nukrypimus  nuo  sutarties  sąlygų  po  darbų priėmimo,  jei  tie  trūkumai  ar  nukrypimai  negalėjo  būti  nustatyti  normaliai  priimant  darbą  (paslėpti trūkumai),  taip pat  jei  jie buvo rangovo  tyčia paslėpti, privalo apie  juos pranešti rangovui per protingą terminą  po  jų  nustatymo.  Šiuo  atveju  galioja  sutartinės  ar  įstatyminės  garantijos  terminai  ir  rangovas privalo neatlygintinai pašalinti trūkumus arba atlyginti užsakovui jų pašalinimo išlaidas.
 
Tačiau pažymėtina,  jog  visgi  tam  tikrais  atvejais  įstatymas  leidžia užsakovui  atsisakyti priimti darbus: 
1)  jeigu  nustatomi  trūkumai,  dėl  kurių  jų  neįmanoma  naudoti  pagal  statybos  rangos  sutartyje numatytą paskirtį ir jeigu šių trūkumų rangovas ar užsakovas negali pašalinti; 
2)  įstatymais ar  sutartimi yra nustatyti privalomi bandymai bei kontroliniai  ir  jų  rezultatai yra neigiami; 
3)  rangovas praleido galutinį darbų atlikimo terminą ir dėl to darbų rezultatas užsakovui prarado prasmę. 
 
Po kol kas iki šios dienos nei įstatymas nei teismų praktika nenumato kitų galimybių, todėl visais kitais  atvejais  išlieka  užsakovo  pareiga  priimti  perduodamą  darbų  rezultatą  ir  darbų  priėmimo-perdavimo akte nurodyti trūkumus.
 
Kai  jau nustatyta,  jog darbai atlikti nukrypstant nuo sutarties sąlygų, dėl kurių darbų  rezultatas yra netinkamas naudoti pagal paskirtį, neatitinka normatyvinių dokumentų ar yra su kitokiais trūkumais, užsakovas savo pasirinkimu turi teisę reikalauti iš rangovo:
1)  neatlygintinai pašalinti trūkumus per protingą terminą;
2)  atitinkamai sumažinti darbų kainą;
3)  atlyginti  trūkumų  šalinimo  išlaidas,  jeigu užsakovo  teisė pašalinti  trūkumus buvo numatyta rangos sutartyje.
 
Be  abejo,  siekiant  tolesnio  tinkamo bei  efektyvaus  susitarimų vykdymo  ir  toliau  išlieka  svarbi šalių  bendradarbiavimo  pareiga  –  užsakovas  turi  sudaryti  galimybes  rangovui  pačiam  ištaisyti  darbų trūkumus.  Ir  tik  tada,  jeigu  rangovas  sutarties  pažeidimų  ar  kitokių  trūkumų  per  protingą  terminą nepašalina arba trūkumai yra esminiai ir nepašalinami, užsakovas turi teisę nutraukti sutartį ir reikalauti atlyginti nuostolius.
 
Įstatymai  taip  pat  numato  rangovui  galimybę  vietoj  trūkumų  pašalinimo  neatlygintinai  atlikti darbą  iš  naujo  ir  atlyginti  užsakovui  dėl  sutarties  įvykdymo  termino  praleidimo  padarytus  nuostolius. Šiuo atveju užsakovas privalo grąžinti perduotąjį darbų rezultatą rangovui, jeigu jį grąžinti, atsižvelgiant į darbų pobūdį, yra įmanoma.
 
Atkreiptinas  dėmesys,  jog  šiame  „Praktinių  patarimų“  numeryje  pateikiama  tik  įstatyme įtvirtintų nuostatų analizė. Sutartyje šalys, nepažeisdamos imperatyviųjų įstatymo nuostatų, gali susitarti ir dėl kitokių defektų nustatymo, pretenzijų  reiškimo  ir  jų šalinimo  tvarkos, šalių atsakomybės sąlygų. Tačiau, netgi  jei egzistuoja rangos sutarties sąlygos, panaikinančios rangovo atsakomybę už  tam  tikrus trūkumus, jos neatleidžia jo nuo atsakomybės, jeigu užsakovas įrodo, kad trūkumai atsirado dėl rangovo tyčios ar didelio neatsargumo. 
 
 * * * * *
Šiame straipsnyje yra pateikti UAB „B & C Legal Service” teisininkų komentarai, pagrįsti teisės aktų ir teismų praktikos analize. Šis straipsnis negali būti laikomas oficialia teisine išvada ar konsultacija. Dėl teisinės konsultacijos konkrečiu atveju prašome kreiptis į UAB „B & C Legal Service“ teisininkus.
yra Kita
Darbų sauga: ir bausti, ir konsultuoti