Daugėja skundų dėl daugiabučių administravimo

Seimo kontrolierių 2012 metų veiklos ataskaitą Seimo Žmogaus teisių komitetui pristatęs Seimo kontrolierius Augustinas Normantas atkreipė dėmesį į tam tikras naujas problemų tendencijas – daugėja skundų dėl daugiabučių namų administravimo skaidrumo.

A. Normantas įžvelgė ir galimas pažeidimų tendencijas ateityje – gali daugėti skundų, susijusių su daugiabučių renovacija.

Seimo kontrolierių įstaigoje pernai iš viso buvo gauti 2 697 fizinių ir juridinių asmenų pareiškimai, iš jų 1 805 buvo nauji skundai: 542 skundai susiję su savivaldos klausimais ir 1 263 – susiję su valstybės įstaigų reguliuojamais klausimais, rašoma Seimo kontrolierių 2012 m. veiklos ataskaitoje.

2012 metais Seimo kontrolieriai daugiausia skundų gavo iš asmenų, kurių laisvė suvaržyta. Šių asmenų skundai dėl pažeidžiamų jų teisių sudarė 28 proc. visų skundų. Remiantis ataskaita, 2011 m. iš šių asmenų buvo gauta 34 proc. visų skundų, o 2010 m. – 43 proc. visų skundų. Didesnį skundų skaičių iš asmenų, kurių laisvė suvaržyta, ankstesniais metais nulėmė masiniai to paties turinio skundai iš įkalinimo įstaigų. 2012 metais tokių skundų beveik nebuvo.

Pagal problematiką toliau rikiavosi skundai dėl teisės į tinkamą viešąjį administravimą – 24 proc., teisės į nuosavybę – 14 proc., teisės į saugią ir ekologišką aplinką – 10 proc., teisės į asmens, visuomenės saugumą ir viešosios tvarkos užtikrinimą – 5 proc., teisės į būstą – 5 proc., vartotojų teisių – 3 proc., teisės į socialinę apsaugą – 3 proc., teisės į sveikatos apsaugą – 2 proc., teisės į teisingą teismą – 2 proc., kitų teisių – 4 proc.

2012 metais išnagrinėję skundus Seimo kontrolieriai valstybės ir savivaldybių institucijų pareigūnams pateikė 1026 rekomendacijas. Ataskaitos rengimo metu jau buvo žinoma, kad į per 90 proc. Seimo kontrolierių teiktų rekomendacijų yra atsižvelgta. Dėl 9 proc. pateiktų rekomendacijų institucijų atsakymų tebelaukiama.

Ataskaitą pristatęs Seimo kontrolierius A. Normantas pažymėjo, kad pagrindinė Seimo kontrolierių misija yra ginti pažeistas žmogaus teises. Pasak A. Normanto, vienas svarbiausių Seimo kontrolierių veiklos principų – siekis spręsti problemą gera valia, būti tarpininku valdžios ir žmogaus ginče.

Buvo keltas klausimas ir dėl Seimo kontrolierių dalyvavimo pateikiant nuomonę dėl įstatyminio reglamentavimo. Pasak A. Normanto, Seimo kontrolieriai turėtų pasisakyti dėl visų su žmogaus teisių ir laisvių apsauga susijusių įstatymų projektų.

Seimo Žmogaus teisių komitetas, išklausęs Seimo kontrolierių veiklos ataskaitą, parengs Seimo nutarimo projektą „Dėl Seimo kontrolierių 2012 metų veiklos ataskaitos“, kurį planuojama svarstyti kitame komiteto posėdyje.

Seimo kontrolierių veiklos tikslas – ginti žmogaus teisę į gerą viešąjį administravimą, užtikrinantį žmogaus teises ir laisves, prižiūrėti, ar valdžios įstaigos vykdo pareigą tinkamai tarnauti žmonėms.
yra Kita
Daugėja skelbimų apie parduodamus butus