Daugiabučių renovacija - nebe per sprindį, o per visą sieksnį

„Jeigu iki šių metų pradžios daugiabučių renovacijos procesas šalyje buvo pasistūmėjęs tik per sprindį, tai šiuo metu jau pajudėjo per visą sieksnį, – sako aplinkos viceministrė Daiva Matonienė. – Jis vyksta tokia sparta, kaip ir esame užsibrėžę.“

Jau 27 savivaldybės yra sudariusios sutartis dėl daugiabučių renovacijos investicijų projektų vykdymo. Dar 13 savivaldybių, dalyvaujančių daugiabučių energinio efektyvumo didinimo programoje, jas pasirašys šią savaitę, dvylika – birželį.

Pasiryžimą atnaujinti savo namus iki kovo vidurio išreiškė beveik 1500 daugiabučių gyventojai. Dabar, pirmuoju etapu, vykdomi 839 daugiabučių, kuriuos Aplinkos ministerijos iniciatyva atrinko savivaldybės, pasirengimo renovacijai darbai. Investicijų projektai, kurie bus perduoti renovuoti daugiabučius norintiems gyventojams, jiems nieko nekainuos – visos išlaidos bus padengtos iš daugiabučių energinio efektyvumo didinimui skirtų lėšų.

Šiuo metu svarbiausia, viceministrės Daivos Matonienės žodžiais, kad pasirengimo renovacijai darbai vyktų kuo sklandžiau ir sparčiau. Todėl jų vykdytojams Aplinkos ministerija ir jos įkurta Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) nuolat teikia metodinę pagalbą, juos konsultuoja, būsimiems savivaldybių paskirtiems energinio efektyvumo didinimo programos projektų administratoriams organizuoja praktinius mokymus. Tokie mokymai jau buvo surengti Kaune, Panevėžyje, Šiauliuose, Alytuje, šiandien vyksta Tauragėje, poryt – Marijampolėje, kitą savaitę – Vilniuje. Jie vyks ir kituose buvusiuose apskrities centruose.

Kad centralizuoti pirkimai būtų vykdomi lanksčiai ir greitai, pasak viceministrės, glaudžiai bendradarbiaujama su Centrine perkančiąja organizacija (CPO). Ši įstaiga pradėjo taikyti vadinamąją dinaminę pirkimo sistemą, leidžiančią ir tiekėjams, ir perkančiosioms organizacijoms sutaupyti nemažai laiko ir pastangų, užtikrinti kvalifikuotas ir kokybiškas paslaugas. Atsižvelgusi į Aplinkos ministerijos ir BETA siūlymus, įvertinusi iškilusias problemas, CPO artimiausiu metu parengs naują paslaugų katalogą, kuris leis dar paprasčiau ir sparčiau vykdyti daugiabučiams atnaujinti reikiamus pirkimus.

Pamatus renovacijai kloti padeda ir tvirtėjantis finansinis užnugaris. Šiuo metu finansinių tarpininkų paslaugas teikiant paskolas daugiabučiams modernizuoti siūlo trys bankai – Šiaulių bankas, „SEB“ ir „Swedbank“. Siekdama pritraukti kuo daugiau lėšų, Aplinkos ministerija aktyviai bendradarbiauja su Europos investicijų banku. Pavyko pasiekti, kad, nepaisant sudėtingo procedūrų mechanizmo, šis bankas Lietuvoje labai greitai paskelbė jau ketvirtąjį kvietimą teikti paraiškas pagal Bendros Europos paramos tvarioms investicijoms į miestų teritorijas iniciatyvą (JESSICA), siekdamas išrinkti iki keturių finansinių tarpininkų, kuriems bus pervesta iki 100 mln. eurų daugiabučių namų energijos efektyvumo renovavimui skirtoms paskoloms finansuoti. Paraiškos priimamos iki birželio 17 d.

„Kasdien matuojame renovacijos pulsą. Nuolatinis bendradarbiavimas su savivaldybėmis, investicinių projektų vykdytojais, bankais duoda savo vaisių“, – pažymi Daiva Matonienė. Antrąjį šių metų pusmetį jau startuos antrasis savivaldybių įgyvendinamos daugiabučių energinio efektyvumo didinimo programos etapas.

Visuomenės informavimo skyrius, tel.8~706 63660

yra Kita
Daugiabučių renovacija įgauna naują pagreitį