Didėjantis kelių ženklinimo naujovių pripažinimas

UAB „Biseris“ – viena pirmaujančių Lietuvoje kelių ženklinimo bendrovių. Ją įkurti paskatino siekis pateikti moderniausius kelių ženklinimo sprendimus, keliams suteikiančius ne tik estetiškumo, bet svarbiausia – didinančius vairuotojų saugumą. Jau vien praėjusiais metais bendrovė paženklino daugiau nei 4 000 km kelių dangos.

UAB „Biseris“ specialistų teigimu, nepaisant to, kad mūsų šalies kelių danga kokybiška, klimatas yra nenuspėjamas, o eismo sąlygos neretai būna itin sudėtingos, ypač tamsiu paros metu, lietingu oru. Todėl svarbu imtis priemonių, užtikrinančių gerą kelių ženklinimo matomumą ir tokiomis aplinkybėmis.

Kelių eismo saugumą užtikrinančios priemonės

UAB „Biseris“ užsakovų ir vartotojų pasitikėjimą įgijo įžvalgiai rengdami projektus, įvertindami keliamus tikslus – didinti vairavimo patogumą, saugumą keliuose, ženklinimo patvarumą ir siūlydami optimalius kelių ženklinimo sprendimus. Šiandien UAB „Biseris“ atlieka kelių ženklinimą Vakarų Europos gamintojų sertifikuotaiskelių ženklinimo dažais ir siekdami diegti pažangius sprendimus siūlo kelius ženklinti intensyvaus atspindžio linijomis, plastikais, klijuojamomis juostomis, keliuose rengia atšvaitus, greitį ribojančius kalnelius ir kelio ženklus. Įmonės specialistai turi didelę praktinio darbo visoje šalyje patirtį, bendrovė rengia gatvių ar aikštelių ženklinimo projektus, derina juos su Policijos eismo priežiūros tarnyba bei užsakovais.
 
Nuo 1997 m. veikiančioje akredituotoje bendrovės dažų keliams ženklinti mėginių ir bandymo laboratorijoje nuolat atliekami tyrimai leidžia pasirinkti patvariausias medžiagas bei optimaliai suderinti jų kainos ir kokybės santykį. Bendrovei priklausančiame metalo ceche gaminami apsauginiai automobilių kelių atitvarai ir įvairios konfigūracijos metalo gaminiai. Bendrovės gaminama produkcija paklausi ne vien Lietuvoje, bet ir Latvijoje bei Kaliningrade.

Populiarėjantis struktūrinis ženklinimas

UAB „Biseris“ nepaliaujamai rūpinasi užtikrinti eismo saugumą, pirmieji mūsų šalies rinkai siūlo struktūrinio ženklinimo termoplastiku technologiją. Tai linija, kurioje taisyklingai išdėstytos juostelės, dar vadinamos „šukomis“. Struktūrinis kelių ženklinimas labiausiai tinka šoninėms linijoms ženklinti. Ši technologija, be puikaus matomumo naktį bei esant blogoms oro sąlygoms ir patvarumo, dar ypatinga tuo, kad sukelia mechaninį akustinį efektą. Jeigu neapdairus vairuotojas nukrypsta į šalį ir ratu užvažiuoja ant šoninės linijos, pasigirsta nemalonus garsas, 5–10 kartų didesnis už automobilio skleidžiamą padangų garsą, priverčiantis vairuotoją sutelkti dėmesį į kelią.
 
Tuomet, kai šoninėms linijoms žymėti taikomas įprastas dažymas, žymėjimo juostos paviršiuje esantys šviesą atspindintys stiklo rutuliukai (100–600 mikronų dydžio) lyjant pasidengia vandeniu ir praradę savo ypatybes nebeatspindi šviesos. O taikant struktūrinį kelio ženklinimą, vanduo nuteka nuo ženklinimo briaunos, todėl išsaugomas ženklų funkcionalumas. Todėl nenuostabu, kad tokio ženklinimo poreikis nuolat didėja. Vien per praeitus metus UAB „Biseris“ tokiu būdu paženklino daugiau kaip 29 000 m² kelių dangos. Netrukus įmonė planuoja įsigyti dar vieną modernią struktūrinio ženklinimo mašiną, kurios galimybės bus gerokai didesnės.

Dėmesys kelių ženklinimo detalėms

Sparčiai populiarėja ir UAB „Biseris“ siūlomas produktas saugumui keliuose pagerinti (kai prastas matomumas) – kelio dangos atšvaitai, kuriais bendrovė jau paženklinusi atskirus Lietuvos kelių ir Vilniaus miesto gatvių ruožus, įvairias sankryžas. Siekdama apsaugoti ne tik vairuotojus, bet ir kitus eismo dalyvius, bendrovė pradėjo naudoti stiklinius atšvaitus, atspindinčius šviesos srautą iš visų pusių. Stiklinių sferinių atšvaitų paskirtis – paryškinti saugumo salelių kontūrus, atkreipti vairuotojų dėmesį į kelyje esančią kliūtį.
 
Tokios stiklinės „akutės“ neseniai sumontuotos ir kelyje Vilnius–Lyda, kur, beje, pirmą kartą Lietuvos keliuose įrengta saugumo salelė buvo padengta specialiu šiurkštaus paviršiaus raudonu plastiku dengta granito skaldele. Neretai neatsakingi, išsiblaškę vairuotojai užvažiuoja ant tokių saugumo salelių, būtent todėl nuspręsta taikyti tokį sprendimą, gerokai pagerinantį saugumo salelės matomumą.
 
Kitas populiarėjantis bendrovės siūlomas produktas − Lietuvos keliuose bei miestų gatvėse statomi ženklai, padengti intensyvaus atspindžio plėvele. Jie perspėja vairuotojus ir yra matomi iš tolo − šių ženklų tiesiog negalima nepastebėti. Vienas tokių pavyzdžių – ženklai „Mokykla“, geltoname fone vaizduojantys per gatvę einančius vaikus. Nemažai tokių ženklų bendrovės darbuotojams teko įrengti prieš šiuos mokslo metus.
yra Kita
Kelių remonto įranga skirta ne vien magistralėms