Dirbtinė sala - idėja, studentams atnešusi sėkmę

2012-aisiais skelbtą LAS Klaipėdos apskrities organizacijos ir kompanijos „Ergolain“ stipendijos konkursą „Miestas ir upė“ laimėjo Kauno technologijos universiteto studentai Jolanta Barkauskaitė ir Darius Kamarūnas.

Studentų iš Kauno idėją – sukurti Klaipėdoje dar vieną vietą prie vandens, t.y. suformuoti dirbtinę meno ir pramogų salą Danės upėje – konkurso vertintojai pripažino įdomia bei inovatyvia, nors ir utopine.

Projekto autoriai, pristatydami savo darbą LAS Klaipėdos apskrities organizacijos Architektų klubo nariams, atviravo, jog kurdami tokią Klaipėdos centrinės dalies viziją buvo labai drąsūs. Idėjas skatino anarchistinė mintis „Fu.. context“. Taip nuo esamų pastatų buvo išvalytos Danės pakrantės, pasikeitė upės vaga, į dirbtinę salą nusitiesė keliai bei tiltai. Po konkurso praėjus pusmečiui autoriai nebebuvo tokie ryžtingi. Pripažino, jog po universitete išklausyto teritorijų planavimo paskaitų kurso tą pačią vietą projektuotų jau kitaip...

Jolanta Barkauskaitė ir Darius Kamarūnas apie projektą „Meno ir pramogų sala“:

- Nusprendėme funkcionaliai išnaudoti teritoriją, kuri be ginčų vadinama viena patraukliausių ir perspektyviausių Klaipėdos vietų. Beje, planuoti šią teritoriją pasirinko visi konkurso dalyviai. Vieta strategiškai patogi, nes yra senamiesčio ir naujamiesčio sankirtoje, tačiau kad ir kaip būtų gaila, šiandieninė jos funkcija bei panaudojimas visiškai nedera su jos geografine verte. Bandėme atgaivinti šią teritoriją bei kultūrinį gyvenimą joje. Dirbtinė meno ir pramogų sala - drąsus sprendimas ar net akibrokštas, bet ši idėja gali pritraukti lankytojus, skatinti juos domėtis menu. Tokioje saloje nuobodu tikrai nebus...

Pagal mūsų projektą būtų irengtos patogios prieigos į salą. Jomis migruotų turistai ir vietos gyventojai. Pati sala puikiai derėtų prie miesto dvasios. Atsirastų naujos vandens transporto plėtros galimybės. Kad susisiekimas vandeniu būtų kuo patogesnis, saloje būtų įrengtos dvi prieplaukos: šalia planuojamo muziejaus ir pramogų centro. Dirbtinis kanalas, kurio pagalba sklypas virsta sala, leistų plėtoti mažąją laivybą ir pritrauktų vandens maršrutais susidomėjusius turistus. Tai dar ne viskas – pačioje salos „šerdyje“ numatomas parkas, kuris jungtų dvi sferas: kultūrinį muziejaus potencialą ir viešbučio su pramogų kompleksu komercines galimybes. Salos parke būtų daugiau erdvių, kuriose būtų galima rengti koncertus, šventes, pasirodymus ir kitus kultūrinius renginius.

Projekto idėja galbūt šiek tiek šokiruoja, kadangi Lietuvoje nėra įprastas toks drastiškas konversijos variantas, tačiau nepaisant vienokių ar kitokių nuomonių, žmonės jai nėra abejingi.

yra Kita
Dionizo Poškos Baubliai - gyvi