ES aplinkos ministrai Vilniuje diskutuos apie klimato kaitą ir biologinės įvairovės išsaugojimą

Šiandien, liepos 16 d., Vilniuje prasidės dviejų dienų neformalus ES šalių aplinkos ministrų susitikimas. Jis vyks Nacionalinėje dailės galerijoje. Susitikime, be visų ES šalių delegacijų, dalyvaus ministrai ir kiti aukšti pareigūnai iš Šveicarijos, Norvegijos, Turkijos, taip pat Europos Parlamento, Europos aplinkos agentūros, Europos aplinkos biuro, Europos investicijų banko ir kitų tarptautinių institucijų. Jie aptars klimato kaitos ir biologinės įvairovės finansavimo klausimus.

Šiandien, šio neformalaus ES šalių aplinkos ministrų susitikimo dalyviai kartu su ES aplinkos komisaru Janezu Potočniku svarstys biologinės įvairovės išsaugojimo finansinius klausimus. Bus dalijamasi nuomonėmis apie galimybes savo šalyse finansuoti biologinės įvairovės ir gamtos išsaugojimo prioritetus, atsižvelgiant į 2014-2020 m. finansinę perspektyvą. Taip pat bus diskutuojama, kaip skatinti privačias investicijas į gamtos apsaugą ir kitais klausimais, susijusiais su išlaidomis, reikalingomis biologinei įvairovei išsaugoti. Šiems klausimams bus skirta spaudos konferencija – liepos 16 d. 12.45val. Joje dalyvaus aplinkos ministras Valentinas Mazuronis ir ES aplinkos komisaras Janezas Potočnikas.
Liepos 16 d. pietų metu ministrai kalbės apie galimą skalūninių dujų gavybos poveikį aplinkai ir numatomus ES veiksmus. 15 val. šiai temai bus skirtas aplinkos ministro Valentino Mazuronio brifingas. „Jokie specifiniai teisės aktai dėl netradicinių angliavandenilių išteklių žvalgymo ir eksploatavimo Europos Sąjungoje nėra priimti, bet mes vis tiek turime būti tikri, kad skalūnų dujų plėtra ES šalyse būtų vykdoma griežtai laikantis aplinkosaugos reikalavimų, esant maksimaliam teisiniam apibrėžtumui ir aiškumui, kurio reikia ir piliečiams, ir ūkio subjektams, ir kompetentingoms valdžios institucijoms“, – sako Valentinas Mazuronis.
Liepos 17 d. susitikimo dalyviai kartu su ES klimato kaitos komisare Connie Hedegaard diskutuos apie klimato kaitą. Svečias iš Kinijos, KLR Nacionalinės plėtros ir reformų komisijos vicepirmininkas Xie Zhenhua pasidalys informacija apie savo šalies pažangą diegiant anglies dioksido rinką ir dalyvaus diskusijose apie tarptautinį derybų procesą.
Šis neformalus ES aplinkos ministrų susitikimas Vilniuje – gera proga aptarti bendrą ES šalių požiūrį prieš klimato kaitai skirtą tarptautinę konferenciją, kuri vyks lapkričio mėnesį Varšuvoje. Šioje konferencijoje Lietuva, pirmininkaujanti ES Tarybai valstybė, atstovaus visai ES ir išreikš jos poziciją.
Per susitikimą Vilniuje svarstytiems klimato kaitos klausimams bus skirta spaudos konferencija – ji kviečiama liepos 17 d. 12.45 val. Dalyvaus aplinkos ministras Valentinas Mazuronis ir ES Klimato kaitos komisarė Connie Hedegaard.
Išsamesnės informacijos galima rasti tinklapyje www.eu2013.lt.
yra Kita
Ermitažo ir Guggenheimo muziejui Vilniuje - dar ne laikas