ES narės įpareigotos gerokai sumažinti energijos vartojimą

Europos Sąjunga per 8 metus siekia sutaupyti penktadalį dabar suvartojamos energijos. Antradienį Europos Parlamentas didele balsų persvara pritarė Energijos efektyvumo direktyvai, įpareigojančiai bendrijos nares gerokai sumažinti energijos vartojimą.

Pagal naują direktyvą, valstybės narės kasmet privalės renovuoti 3 proc. viešųjų pastatų – ministerijų ar kitų valstybinių institucijų.

Dar iki dokumento priėmimo Lietuva siekė, kad privalomai būtų renovuojami ir kiti pastatai, pavyzdžiui, mokyklos ar ligoninės, tačiau vėliau Vyriausybės pozicija sušvelnėjo, suabejojus, ar pačiai Lietuvai toks įpareigojimas nebus pernelyg didelė našta.

Tuo metu elektros skirstomieji tinklai (Lietuvos atveju – LESTO) įvairiomis priemonėmis privalės skatinti vartotojus kasmet sutaupyti 1,5 proc. suvartojamos elektros. Tikimasi, kad tai padės valstybėms sutaupyti dideles sumas pinigų.

„Tai su krize ir nedarbu skatinanti kovoti direktyva. Europos ekonomikos nusilpo vien jau dėl to, kad pernai astronominę pinigų sumą– 488 milijardus eurų – sumokėjome vien už naftą ir dujas, kurias pirkome savo energijos poreikiams patenkinti. Taip praktiškai atsisakėme savo gerovės, atidavėme ją oligarchams iš Rusijos ar kitų valstybių“, – sakė Europos Parlamento Žaliųjų frakcijos narys Claude`as Turmesas.

„Blogoji šios direktyvos pusė – tai, kad šiuo metu daugelis valstybių išgyvena ekonominį sunkmetį. Tai reiškia, kad vyriausybės ar įmonės, kurios priverstos kovoti dėl išlikimo, turės atsisakyti bet kokių investicijų energijos taupymui“, – teigė Alejo Vidal-Quadrasas, Europos Parlamento narys, priklausantis Europos Liaudies partijai.

Europos Sąjungos gyventojams per kelerius metus taip pat numatoma įvesti išmaniuosius skaitliukus, kurie itin detaliai galėtų parodyti ir atskirais laikotarpiais palyginti gyventojų sunaudojamą energiją. Tai ypač aktualu tokiose šalyse kaip Belgija, kur gyventojai kas mėnesį privalo mokėti fiksuotą sumą, tačiau sąskaitą apie energijos suvartojimą gauna tik kartą per metus.

Europos Sąjunga yra užsibrėžusi ambicingą tikslą iki 2020-ųjų 20 proc. sumažinti energijos suvartojimą ir neatmeta galimybės siūlyti naujų taupymo būdų.

„Daug valstybių apskritai visai nenorėjo taupyti energijos. Jos norėjo neprivalomos ir laisvai interpretuojamos direktyvos. Taigi du trečdaliai parlamentarų pasisakiusiųjų „už“ – didžiulis pasiekimas“, – tvirtina už energetiką atsakingo Europos Komisijos nario atstovė spaudai Marlene Holzner.

Planuojama, kad dauguma dokumento nuostatų turėtų įsigalioti nuo 2014 metų.
 
Eglė Merkytė
yra Kita
ES lėšų sulauks dar 11 kultūros paveldo objektų