„Gazprom city“ projektas sukėlė sumaištį Sankt Peterburge

Britų architektų biurui „RMJM London“ bus sumokėta 100 mln. JAV dolerių už „Gazprom city“ projektą. Bendra naujo administracinio − verslo centro Sankt Peterburge projekto vertė apie 2 milijardus JAV dolerių. Nugalėjusiems kitus penkių pasiūlytų projektų autorius, „RMJM London“ bus suteikta teisė projektuoti bokštą istoriniame miesto centre, ant Nevos upės kranto, visai šalia Smolnio soboro. 396 m aukščio, susukta stiklo adata, dar įvardijama kaip „kukurūzo burbuolė“, sukėlė aibę diskusijų ir miesto intelektualų nepasitenkinimą. Tačiau Sankt Peterburgo valdžios atstovai bando įtikinti visuomenę, kad pastatas iškils už saugomos zonos ribos ir „nesikirs su Peterburgu“. Jų teigimu, tai „priimtiniausia architektūros plėtros koncepcija“, nors miesto centre uždrausta statyti aukštesnius kaip 48 m aukščio pastatus.
 
Projektavimas patikėtas „RMJM London“ architektams
Sankt Peterburgo gubernatorė V. I. Matvenko bei AB „Gazprom“ valdybos pirmininkas A. B. Milleris praeitos savaitės pabaigoje iš šešių projektų išrinko architektūrinio konkurso, kurio metu vertino architektų siūlomas administracinio − verslo centro „Gazprom city“ vizijas, laimėtoją. Konkursą laimėjo britų architektų biuras „RMJM London“, kurio architektams dangoraižius teko projektuoti įvairiuose pasaulio miestuose. Šiuo metu Dochos mieste (Katare) statomas „RMJM London“ suprojektuotas 450 m aukščio dangoraižis, be to, britų biuro architektai dalyvauja ir 250 m aukščio bokšto komplekso „Maskva − city“ projektavime. V. I. Matvenko ir A. B. Millerio nuomone, „RMJM London“ pasiūlytas dangoraižio projektas − optimalus miesto architektūrinei aplinkai.
 
Be britų projekto konkurse buvo pristatyti „Office for Metropolitan Architecture“, „Ateliers Jean Nouvel“, „Fuksas Associati S. R.L.“, „Herzog & de Meuron Architekten“ bei „Studio Daniel Libeskind“ pasiūlymai.
 
Erdvėlaivio autorius neslepia nepasitenkinimo
Vienas konkursui pristatytų darbų vertintojų, japonų architektas Kišo Kurokava, remiantis kurio projektu Sankt Peterburge šiuo metu statomas naujas „Zenito“ futbolo klubo stadionas, (vadinamas „Kosminiu laivu“), bandė įtikinti likusius komisijos narius, kad visiškai šalia istorinio miesto centro negalima statyti pastatų aukštesnių nei 50 – 100 m. Komisijos nariams nesutarus dėl „Gazprom  city“ aukštingumo, protestuodamas japonų architektas pasitraukė iš komisijos sąstato. „Sankt Peterburgo apstatymas (pastatų aukštingumas) primena Japonijos miestą Kiotą – čia pastatai retai kur viršija 50 m aukštį. Šalia istorinio Kioto centro Japonijoje neleidžiama statyti pastatų aukštesnių nei 100 m. Aukšti pastatai yra perkelti į miesto pakraštį. Toks sprendimas išsaugo jo istorinį vaizdą“, − teigia K. Kurokawa.
 
Atsakydama į japonų architekto kritiką V. I. Matvenko tvirtino, kad kompleksas statomas už saugomos zonos ribų. „Miestas turi vystytis, o per paskutiniuosius 50 metų Sankt Peterburge neatsirado nė vieno naujo architektūros šedevro. „Parodykite man nors vieną pavyzdį“, − pareiškė gubernatorė. Ji taipogi pastebėjo, kad komisija kol kas išrinko tik architektūrinę koncepciją, kurią dar reikia baigti vystyti ir tik vėliau pristatyti miesto valdžiai. Projektas bus baigtas ne anksčiau nei kitą pavasarį. „RMJM London“ atstovo Rusijoje Filipo Nikandrovo nuomone, aukščio reglamentas apriboja įprastų statinių statybą ir neturėtų galioti „dominantams“, kokiu ir taps dangoraižis.
 
Architektų biurui tik dalis sumos
Projektas architektų biurui „atneš“ 100 mln. JAV dolerių. Japonų architekto K. Kurokavos teigimu, pagal tarptautinius architektūros standartus architektams už tokius projektus įprastai sumokama 5-12 proc. nuo projekto vertės, t.y. apie 100-240 mln. JAV dolerių, tačiau F. Nikandrovo teigimu, architektų darbas nekainuos daugiau nei 5 proc., likusios lėšos bus skirtos inžinerinių sprendimų bendrovėms, kurios suprojektuos vidinius ir išorinius elektros mazgus, priešgaisrinės apsaugos sistemas ir pan. A. B. Millerio spaudos atstovas S. Kuprijanovas teigia, kad architektų biuras už atliktą darbą gaus kelias dešimtis mln. JAV dolerių. Tiksli suma, jo teigimu, išaiškės tik po projekto patvirtinimo.
 
„Gazprom city“ projekto vertė apie 2 milijardai JAV dolerių, iš kurių daugiau nei 500 mln. bus skirta dangoraižiui. Detaliau su projektu susipažinusiųjų nuomone, pastarojo kaina išaugs dėl nepatogių aukštybinei statybai gruntų. S. Kuprijanovo teigimu, statybos bus vykdomos miesto biudžeto sąskaita. Savo ruožtu A. B. Milleris žada, kad jau kitais metais dujų monopolio „seserys“ Sankt Peterburgo biudžetui perves 14 milijardų rublių, iš kurių septyni milijardai bus skirta „Gazprom city“ ir naujojo „Zenito“ futbolo stadiono statybų finansavimui.
 
Statybas planuojama baigti 2012 m. Neoficialiomis žiniomis į naująjį dangoraižį ant Nevos upės kranto „Gazprom“ planuoja perkelti savo administraciją.
 
UNESCO domisi sumanymo detalėmis
Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija UNESCO paprašė Rusijos valdžios išdėstyti oficialią poziciją dėl „Gazprom“ planų statyti dangoraižį prie pat Sankt Peterburgo istorinio centro − didžiausio miesto ansamblio, kuris yra įtrauktas į UNESCO pasaulio kultūros paveldo sąrašą. „Būsime dėkingi, jei supažindinsite mus su jūsų šalies pozicija dėl projekto statyti 300 m aukštį viršijantį dangoraižį „Gazprom City“ Sankt Peterburgo istoriniame centre“, − teigiama UNESCO laiške, skirtame organizacijos atstovams Rusijoje.
 
Pagal projektą 396 m stiklinis dangoraižis iškils Nevos krantinėje priešais XVIII a. baroko šedevrą − Smolnio soborą. Daugelis politikų, architektų ir istorikų, tame tarpe ir visame pasaulyje žinomo „Ermitažo“ muziejaus direktorius, mano, kad tai suardys XVIII-XIX a. architektų sukurtą vadinamąją Sankt Peterburgo „dangiškąją liniją“.
 
Kol kas UNESCO atstovė spaudai Sue Williams teigia, kad tokie laiškai, kaip ir išsiųstasis Kremliui, yra įprasta organizacijos praktika, nes dauguma objektų, įtrauktų į Pasaulio kultūros paveldo sąrašą, yra miestų, kurių plėtra ir statyba neišvengiamos, centre. Jos teigimu, šio laiško negalima traktuoti kaip grasinimo išbraukti istorinį Sankt Peterburgo centrą iš paveldo sąrašo.
 
Tuo tarpu Sankt Peterburgo gyventojai, prie kurių prisijungė ir kultūros atstovai, architektai bei valstybinio „Ermitažo“ muziejaus direktorius Michailas Piotrovskis, reikalauja, kad statybos būtų perkeltos į miesto pakraštį. O prieš pat konkurso rezultatų paskelbimo ceremonijos pradžią Nevos upėje, tiesiai priešais „Gazpromo“ biurą plaukiojo kateris su plakatu „Kvailių city − svajonės išsipildo“.
 
Tomas Lapinskas
yra Kita
Gazifikavimo technologija, jos privalumai ir trūkumai, pritaikymo galimybių analizė