Gipso kartono lubų montavimas

Taip jau susiklostė, kad daugeliui lietuvaičių vasara asocijuojasi ne vien su ilgai lauktu poilsiu. Dažnai vietoje poilsio ant jūros kranto mes pasirenkame ne mažiau malonų, tačiau kruopštumo reikalaujantį – buto remontą. Dėl naujausių mokslo, technikos atradimų ir beribės žmogaus fantazijos remonto darbai pažengė gerokai toliau nei paprasčiausias balinimas ar dažymas. Moderni statyba palietė ir mus – egzistuoja begalės pavyzdžių ir galimybių semtis idėjų. Šįkart kalbėsime apie lubų įrengimą, juk dažniausiai nuo šios buto dalies pradedamas būsto atnaujinimas.

Nuobodžios baltos lubos skaičiuoja paskutiniuosius gyvavimo metus, o tapetais išklijuotas buto „dangus“ laikomas primityviu ir neskoningu. Sugalvoti ir įkūnyti pažangesnius lubų dekoro sprendimus – menas, neatsiejamas nuo statybinių medžiagų gamybos ir dizaino progreso. Šiuolaikinėje rinkoje siūloma keletas lubų apdailos sistemų. Daugeliui gerai žinomos pakabinamosios lubos, kurios dažniausiai montuojamos biuruose ir prekybos centruose. Madingos ir įtempiamosios lubos, tačiau optimaliausiu variantu gyvenamajai patalpai daugeliu atveju įvardinamos būtent gipso kartono konstrukcijos.

Specialistų teigimu, gipso kartonas toks populiarus dėl eilės svarbių privalumų. Visų pirma, naudojant šią medžiagą galima sumontuoti beveik idealiai lygias lubas. Niekam ne paslaptis, kad mūsų namuose lygiuos lubos – retenybė ir labiau išimtis nei taisyklė. Nelygumai dažai siekia net 8–10 cm .Tuo tarpu gipskartonio lubos pakankamai greitai montuojamos ir tuo pat metu puikiai maskuoja įvairiausius statybinius defektus ir dažnai neišvengiamus įtrūkimus.

Gipso kartonas suteikia neribotas galimybes dizaino sprendimams. Be abejo, vietos barokiniams „išraitymams“ nebelieka, tačiau esant aukštoms luboms yra galimybė sumontuoti kelių lygių figūrines lubas. Be to galima taikyti ir įvairiausius apšvietimo „triukus“ – šviestuvai be pagrindinės jų funkcijos gali suskirstyti patalpas į tam tikras šviesos zonas ir pan. Pastebėtina, kad gipso kartono lubos tinka bet kokios paskirties patalpoms. Jas galima montuoti tiek svetainėje, tiek vaikų kambariuose. Voniose taikomos vandeniui atsparios gipso kartono plokštės.

Gipso kartonas priskiriamas prie ekologiškų apdailos medžiagų, nes gaminamas be sintetinių priedų ir tik iš natūralių komponentų. Gipso rūgštingumas artimas žmogaus odos rūgštingumui, todėl tokios lubos neigiamai neveikia žmogaus sveikatos. Dar vienas gipso kartono lubų privalumas – efektyvi garso izoliacija ir atsparumas ugniai. Taigi, tokiomis lubomis galima drąsiai atsitverti nuo triukšmingų kaimynų, gyvenančių virš jūsų. Tačiau kaip ir kitos lubų sistemos, gipskartonis yra bejėgis prieš vandenį. Jei viršuje gyvenantys kaimynai užlies jus vandeniu – vargo tikrai bus. Teks palaukti kol įmirkę gipskartonio plokštės išdžius ir tik tuomet spęsti – keisti visas lubas ar tik nukentėjusias konstrukcijos dalis.

Prieš apsisprendžiant, ar verta montuoti bute gipso kartono lubas reiktų atkreiptų dėmesį į keletą faktorių. Pradžioje apsispręskite, kiek centimetrų virš galvos galite paaukoti vardan naujų lubų. Standartinis taškinis šviestuvas montuojamas į lubas yra 90 mm aukščio, taigi gipso kartono luboms minimaliai prireiks paaukoti apie 10 cm. Be apšvietimo prietaisų lubose labai dažnai yra „paslėptos“ inžinerinės komunikacijos (kanalizacijos ir vėdinimo sistemos, elektros laidai ir pan.). Tokiu atveju lubas teks nuleisti dar žemiau.

Įprastai gipso kartono lubų montavimui pasitelkiami specialistai. Tokių lubų įrengimas du kart pigesnis nei įtempiamųjų, todėl nusprendus darbus atlikti patiems, sutaupysite žymią dalį įprastai šiam reikalui skiriamų investicijų. Tačiau be pašalinių pagalbos vargu ar pavyks išsiversti. Gipskartonis – pakankamai sunki medžiaga: 1 kv. m sveria apie 15–20 kg. Standartinės gipso kartono plokštės ilgis – 2,5 m, plotis – 0,5 arba 0,6 m, storis 10 arba 12,5 mm, todėl montavimo metu darbuotis turi mažiausiai du žmonės (turint patirties per vieną dieną galima sumontuoti 12–15 kv. m lubų).

Taigi, jei apsisprendėte montavimo darbus atlikti patys, pats laikas įsigyti reikiamus darbo įrankius. Tokiame rinkinyje būtinai turi būti gulsčiukas (ne trumpesnis nei 2–2,5 m), elektrinis grąžtas, plaktukas, metalo žirklės bei įrankiai tinkavimo darbams.

Lubų montavimas susideda iš keleto etapų. Pradžioje įrengiamas vadinamasis pradinis lubų lygis, po to tvirtinimas karkasas (profiliai). Montavimo metu būtina atkreipti dėmesį į technines pakabinamos sistemos subtilybes. Ji turi atlaikyti ne mažiau nei 14 kg/1 m² apkrovas. Karkasas turi būti tvirtas, neleistinas nė mažiausias konstrukcijos judėjimas. Priešingu atveju džiaugsmą, kurį suteikia naujos lubos, akimirksniu pakeis nusivylimas dėl atskirose vietose atsiradusių įtrūkimų. Vėliau karkasas „apsiuvamas“ gipskartonio plokštėmis. Po to plokščių sujungimo vietos užsandarindamos glaistu ir nušlifuojamos. Paskutinis darbų etapas – lubų dažymas. Atminkite, kad tam tinka ko ne visų tipų dažai, tačiau reikalingas atitinkamas gruntas.

Norint, kad gipso kartono lubų montavimas nevirstų kančia, specialistai rekomenduoja laikytis keleto nesudėtingų taisyklių:

  • gipso kartono plokščių negalima guldyti ant kitų daiktų plokštuma, jas reiktų laikyti horizontaliai. Priešingu atveju plokštės deformuosis.
  • Geriau įsigyti vandeniui atsparų gipso kartoną, nes po montavimo atliekamai tinkavimo darbai, kurių metų neišvengiama „šlapiųjų“ darbų. Tačiau luboms su daugybe išlinkimų ar arkų galima apsiriboti ir įprastu gipso kartonu, nes jis elastingesnis ir yra lengviau lankstomas.

Kokybiškai sumontuotos gipso kartono lubos nereikalauja ypatingos priežiūros, ir, kas patraukliausia, jaukumą namuose išsaugos ne vienerius metus. Vienintelė sąlyga, įtakosianti naujų lubų įrengimą, bus jūsų asmeninis pageidavimas.

yra Kita
Gintarinis Lietuvos paviljonas laukia lankytojų