Greitos paskolos ir jų privalumai

Tikriausiai ne vienam yra kilusi mintis imti greitąją paskolą. Bet dažnai tokias mintis atbaido išgirstos nuomonės apie šias paskolas. Vieni sako, jog palūkanos yra ženkliai per didelės, kad vertėtų imti tokias paskolas. Kiti sako, kad jas labai sudėtinga grąžinti – o baisių istorijų apie negrąžinimo laiku pasėkmes yra apstu. Prisiklausius tokių pasakojimų pasidaro labai sudėtinga imti greitąją paskolą ir akys pradeda krypti kitur. Nors šio straipsnio tikslas yra aptarti šių paskolų privalumus, nesupraskite mūsų neteisingai – greitos paskolos gali sukelti tokių problemų, kurias girdite įvairiuose pasakojimuose. Ypatingai dažnai su šiais sunkumais susiduria bedarbiai ir kiti žmonės, kurie neturėdami aiškaus plano kaip grąžinti greitąsias paskolas, prisiskolina daugiau nei pajėgia pakelti. Tačiau šie greitieji kreditai turi ir teigiamų aspektų, kurie dažnai yra pamirštami.

Viena iš pirmųjų minčių, šaunančių į galvą išgirdus apie greitąsias paskolas, yra jų suteikimo trukmė. Mes esame linkę pamiršti – ypatingai jaunoji karta – kad iki pasirodant greitosioms paskoloms internetu, paskolos buvo suteikiamos tik bankuose. Tai reiškia, kad skolintis internetu niekas neturėjo galimybės, o lygiai taip pat bankai neturėjo galimybės internetu patikrinti visos reikalingos informacijos apie kliento kreditingumą. Viso to rezultatas būdavo itin nepatogus paskolos gavimo procesas, kuris galėdavo užsitęsti net iki keleto dienų. Tik atsiradus galimybei gauti greitą paskolą internetu, situacija pradėjo gerėti. Galiausiai turime situaciją, kuomet greita paskola dažnai yra suteikiama vos per 15 minučių. Ne tik tai – šias paskolas galite gauti internetu visam savo patogumui.

Taip, greitos paskolos dažniausiai yra suteikiamos su kur kas aukštesnėmis palūkanomis nei kitos paskolos. Bet nereikėtų pamiršti ir įvairiausių lengvatų, kurių kitos paskolų rūšys niekada neturėjo, neturi ir vargu ar turės. Čia turime omenyje ne ką kitą, kaip tą faktą, jog daugelis kreditorių pirmąsias paskolas suteikia nemokamai. Kiti kreditoriai bando prisivilioti klientus panašiomis akcijomis, pavyzdžiui suteikdami galimybę nemokėti palūkanų keletą mėnesių ar leisdami mokėti mažesnes palūkanas pirmaisiais mėnesiais. Kaip ten bebūtų, tokios sąlygos yra unikalios tarp visų paskolų rūšių ir neveltui “pirma paskola nemokamai” yra vienas iš pagrindinių reklaminių šūkių.

Kitas dalykas, kurį galima lengvai pamiršti yra praplėstas paskolų gavėjų ratas. Iki pasirodams greitosioms paskoloms, oficialiai skolintis galėjo tik santykinai mažas ratas žmonių. Kaip pavyzdį galima panaudoti bedarbius – paskolos bedarbiams nebuvo suteikiamos, todėl dešimtys tūkstančių lietuvių negalėjo skolintis iš oficialių įstaigų. Mažų pajamų žmonėms taip pat buvo sunku gauti paskolą, nes bankai ir kredito unijos nenorėjo rizikuoti, suteikdami jiems paskolą. Tačiau Lietuvoje pasirodžius greitųjų kreditų bendrovėms viskas pasikeitė. Jos ne tik, kad suteikė paskolas šiems žmonėms, bet didele dalimi į juos ir orientavosi. Tokią strateginę kryptį jos kompensavo prašydamos didesnių palūkanų ir turėdamos aukštesnius mokesčius apskritai. Bet čia jau tampa kiekvieno sprendimas skolinti ar ne. Svarbiausia, kad paskolos bedarbiams dabar jau tapo suteikiamomis ir šie žmonės gavo galimybę turėti didesnę finansinę laisvę.

Tai yra tik keletas iš visų privalumų, kuriuos turi greitos paskolos. Bet kaip jau ir buvo minėta ir kaip jau tikriausiai patys žinote, jos turi ir trūkumų. Nepaisant to, atsakyti į klausimą “ar verta skolintis?” yra labai sudėtinga nežinant konkrečių žmogaus aplinkybių. Tai visuomet yra individualus sprendimas, kuris turi būti paremtas pačia geriausia informacija. Kaip taisyklė, visuomet stenkitės įvertinti ar galėsite paskolą grąžinti laiku. Niekada per daug nerizikuokite, nes rizikos kaina – didžiulė. Geriau ramiai įvertinkite savo galimybės ir jei matote, kad greitos paskolos laiku grąžinti nepajėgsite – ieškokite kitų variantų.

yra Kita
Greitmaistis ir įkvėpimas