Istorinių baldų reprodukcijos –alternatyva klasikos mėgėjams

XXI a. – kontrastų, įvairovės ir eksperimentų amžius. Poreikis eksperimentuoti, ieškoti naujų sprendimų ten, kur, rodos, jau viskas atrasta, matomas visur – tiek meno, kultūros, tiek pramonės, verslo srityje, tiek ir individualioje aplinkoje. Postmodernistinės filosofijos įtaka skverbias ir į kasdienybę − kiekvienas siekia susikurti tam tikros stilistikos, bet kartu ir sau artimą, išskirtinę, asmenybę išreiškiančią ir atspindinčią aplinką. Būsto interjere dera supaprastintas minimalistinis sprendimas ir raiškūs, ekspresyvūs, semantiniai elementai – iš kelionių atsivežti suvenyrai, giminės istoriją menantys daiktai ar praeities epochas žymintys baldai.

Klasika šiuolaikiniame interjere

Polinkis kurti aplinkos interjerą laikantis koliažo principo ypač ryškus pastaruoju metu, kai greitas gyvenimo ritmas, dėl susisiekimo galimybių „sumažėjęs“ pasaulis bei vieno asmens derinami įvairiausi pomėgiai ir požiūriai kuria savotišką žmogaus pasaulėjautos dėlionę. Viena iš tokių dėlionės detalių yra savo giminės, šalies, Vakarų kultūros istorijos ženklai. Vientisą, šaltą, modernų interjerą neretai galima atgaivinti jame įkurdinus seną, drožinėtą močiutės komodą ar iš palėpės ištrauktą prosenelės šviestuvą su siuvinėtu gaubtu. Į madą vėl grįžta išraiškingi klasikiniai židiniai ar įmantrūs barokiniai baldai, net kuriamas vientisas klasiką pakartojantis interjeras, tampantis solidumo ženklu.

Klasika – gana universalus sprendimas rengiant šiuolaikinį interjerą. Asmens būste vyraujantis klasikinis stilius paprastai jo savininką apibūdina kaip patikimą, tradicinių vertybių, solidų žmogų. Norint sukurti patikimumo, rimtumo įspūdį, taip pat psichologinį komfortą ir draugišką aplinką, klasikinis interjeras yra rengiamas ir viešbučiuose, biuruose, taip pat restoranuose ar baruose, neretai net parduotuvėse, grožio salonuose. Klasika – tai praeities epochų stiliai, atspindintys įvairių istorinių periodų pasaulėjautą. Rodos, jau seniai pasikeitus gyvenimo būdui, vertybėms bei visuomenės struktūrai jie turėjo būti pamiršti, tačiau stebina tai, jog nors ir įvairiai keičiamas, klasikinis stilius yra nepertraukiamai pasitelkiamas visą XX a. ir dabar jau XXI a. Net ir XX a. pradžioje pagamintos kokybiškos senesnių baldų imitacijos dabar jau tampa antikvarinėmis vertybėmis, o autentiško baroko ar klasicizmo laikų baldo savininkas laikomas turtingu, gerai investavusiu žmogumi.

Kodėl verta rinktis istorinių baldų kopiją?

Neretai nostalgiškas potraukis susikurti praeitį menančią aplinką yra kartu ir gerai apgalvota investicija. Išmanantieji taikomosios dailės istoriją įsigydami tikrą antikvarinę vertybę žino, jog savo lėšas investuoja saugiai – tinkamai prižiūrimo tokio daikto vertė metams bėgant tik kyla. Tačiau norint atskirti tikrą vertybę reikia išmanyti, o dažnas žmogus, mėgstantis senus daiktus ir jų įsigydamas, rizikuoja permokėti arba netinkamai investuoti lėšas. Žinoma, galima senų, neblogos kokybės baldų ieškoti naudotų baldų parduotuvėse, tačiau tai reikalauja daug pastangų ir laiko.

Alternatyva klasikos mėgėjams − autentiškų baldų kopijos. Tai aukštos kokybės identiškos praeities baldų reprodukcijos, pagamintos pagal senovėje naudotas technologijas, – rankų darbo, natūralaus medžio, be jokių sintetinių medžiagų sukurti daiktai.

Dabar pasaulyje dauguma klasikinių baldų gamintojų sudaro ir specialią reprodukcijų programą, kai baldų modeliai gaminami tiksliai pagal senuosius pavyzdžius, atkuriant autentiškas formas, puošybą, medžiagas ir dekorą. Tokius baldus kartais net sunku atskirti nuo daugiaamžio originalo, nes naudojant specialias baldų sendinimo technologijas sukuriamas įtikinamas prabėgusio laiko efektas. Lietuvoje UAB „Amonita“ klasikos mėgėjams siūlo įsigyti klasikinių, kolonijinio, Viktorijos laikų, neoklasikinio, rokoko, baroko, ampyro, Chippendale‘io ir kitų stilių baldų reprodukcijų, sukurtų Anglijos gamintojo „Vespucci“.

„Vespucci“ meistrai dirba remdamiesi T. Chippendale‘io,G. Hepplewhite‘o, T. Sheratono ir kai kurių kitų geriausių XVII–XX a. baldų kūrėjų darbais. Tad dabar svajonė svečius priimti ant tokios pat sofos, ant kurios sėdėjo Liudvikas XVI, tapo realybe – iš „Vespucci“ siūlomo didelio asortimento išsirinkti gali net išrankiausias klasikos mėgėjas. Didžiausias bendrovės pranašumas – tai net iki 10–20 kartų mažesnės nei originalo kainos, tad dabar klasikinis, kokybiškas, natūralaus medžio baldas nėra išskirtinai tik turtingųjų privilegija, o, papuošus namus tikslia istorinio baldo reprodukcija, šios vertė, kaip ir autentiško antikvarinio daikto, metams bėgant tik auga.

Rankų darbas, natūralus raudonmedis ir jokios sintetikos

„Vespucci“ baldai pirmiausia išsiskiria kruopščiu, tiksliu ir precizišku talentingų meistrų darbu atkuriant autentiškas istorinių baldų formas, dekoro elementus, drožybą. Sendinimas – sudėtingas, kruopštumo, išmanymo ir meistro kūrybingumo reikalaujantis darbas, stebinantis įspūdingais rezultatais. Istorinėms „Vespucci“ baldų reprodukcijoms kurti naudojama natūrali, nuo seno vertinama mediena – raudonmedis. Ši ypač atspari vandeniui, puviniams, tvirta ir lengva medžiaga ilgą laiką buvo naudojama laivams statyti, o dėl atsparumo drėgmei ir stabilumo jau XVIII a. tapo viena populiariausių ir labiausiai vertinamų baldų gamybos medžiagų. Iš raudonmedžio pagamintus „Vespucci“ baldus mažai veikia sezonų kaita (kas ypač aktualu mūsų permainingo klimato sąlygomis), baldai minimaliai traukiasi ir plečiasi. Kita nuo seno ir iki šiol vertinama raudonmedžio ypatybė – žavinti šio kietmedžio spalvų gama, galinti varijuoti nuo gelsvos iki tamsiai raudonai rudos. Iš šios medienos pagaminti baldai atrodo solidžiai, patikimai, yra tvirti, praktiški, patvarūs, tad galiausiai taps viena didžiausių jūsų vaikaičių vertybe.

„Vespucci“ baldų asortimentas yra labai didelis − tai kėdės, stalai, sofos, minkštų baldų komplektai, indaujos, spintos, rašomieji stalai, lentynos dokumentams sudėti, vyno spintos, žurnalų ir laikraščių lentynėlės, gėlių stovai ir gausybė kitų namų interjero elementų. Tad čia, kitaip nei antikvariate ar naudotų baldų parduotuvėje, galima išsirinkti visus norimus elementus, susikurti išskirtinį, unikalų, vienintelį tokį interjerą ar rasti reikalingą išraiškingą šiuolaikinės aplinkos akcentą. Jei norite ko nors labai išskirtinio, UAB „Amonita“ priima ir specialius užsakymus, kuriuos įgyvendina pagal užsakovo pateiktus brėžinius. Renkantis patikusį baldą savo interjerui taip pat galima pasirinkti norimą medienos spalvą ar gobeleną. Taip pat UAB „Amonita“ prie „Vespucci“ klasikinių baldų siūlo derinti kitus interjero elementus – senoviškas žvakides, vazas, garsių dailininkų paveikslų reprodukcijas.

Daugiau naudingos informacijos, patarimų ir „Vespucci“ baldų bei puošybos detalių kolekcijų galite rasti interneto svetainėje www.reprodukcijos.lt. Čia patogiai ir greitai atrasite išskirtinai jums reikalingą interjero akcentą. Nevaržykite savo fantazijos interpretuodami – galbūt jūsų sukurtas interjeras po šimto metų taps vertybe, liudijančia savo epochą.

yra Kita
Istoriniai interjero elementai – išskirtinumo ir prabangos ženklas