Jei reikalingas oro tarpų šiltinimas

Oro tarpų šiltinimas – vienas iš būtinų darbų, kurį privaloma atlikti, jei imamasi namo renovacijos. Nesvarbu, ar ji atliekama tik dėl ketinimų pagerinti estetinį pastato vaizdą, ar padidinti jo energinį efektyvumą, visais atvejais yra rekomenduojamas oro tarpų šiltinimas. Nuo to, kad name atsiras nepageidaujami oro tarpai, dar kitaip vadinami „šilumos vagimis“, nėra apsaugoti nei naujai statomo, nei seniai, jau ištisus dešimtmečius į dangų besistiebiančio daugiabučio, gyventojai.

Paskaičiuota, jog per sienose esančius oro tarpus netenkama maždaug 50 proc. šilumos, todėl, reikia įsivaizduoti, jog turint sienose tokį nematomą „vagį“, jis kniaukia nemažai lėšų ir iš piniginės. Tačiau tam reikalui turėtų nepasiduoti patys namo šeimininkai, jei, žinodami, kokia bėda gyvena namuose, iš karto, esant tinkamoms sąlygoms, nesiima šiltinimo darbų. Visai kas kita, jei priežastis nėra aiški, tačiau jei namuose šaltuoju metų laiku nuolat vėsu, jei nuolat aptarinėjami šildymo klausimai, nes kai šalta, tuomet ir namuse yra nejauku, būtina pasidomėti, kur gi galėtų būti priežastis. Jei kaltinimas – ne namo šeimininkas, vis pamirštantis įmesti malkų į kūrenimo katilą ar pan., tuomet galbūt namuose įdėti nesandarūs langai? O galbūt vėsumos jausmui įtakos turi senos ir nebesandarios lauko durys? Jei visi šie atvejai neturi galimybės pradanginti šilumą, tuomet verta pasiryžti atlikti termovizinius tyrimus, kurie akivaizdžiai pateiks atsakymus. Atradus priežastį jau galima imtis ir jos panaikinimo darbų – reikalingų pastato dalių šiltinimo.

Kuo jie grėsmingi, tie oro tarpai? Na tikrai staiga sienoje neatsiveria skylė – nereikėtų taip įsivaizduoti, nors ilgainiui trūkinėjant mūrui gali rastis įtrūkimai ir pamažu jie didės (galima nemažai tokių pavyzdžių išvysti tarybiniu laikmečiu statytuose daugiabučiuose). Oro tarpai senuose namuose buvo paliekami dėl tuo metu vyravusios statybų technologijos, kai buvo manoma, kad oro tarpus būtina palikti. Štai tokiuose namuose žmonės šalo ir tebešala, nes dėl tuomet panaudotų patarimų pro sienas į vidų smelkiasi drėgmė, šaltis, o štai iš vidaus į lauką yra pašalinama šiluma. Jei namas yra statytas neseniai ir jame nėra šilta, nors išnaudojamos visos įmanomos šildymo bei izoliacinės priemonės, galima tikėtis, kad dėl pastato „pasėdimo“ jame taip pat atsirado oro tarpų. Visai tikėtina, kad tokie netikėtumai gali pasirodyti dėl statybos bei šiltinimo metu darbuotojų padarytų klaidų, dėl ko namas tampa nesandariu. Kuo toks brokas gali grėsti? Ogi tektų iš naujo imtis labai nelengvų ir nesparčiai vykstančių darbų – tuomet vėl yra reikalingas oro tarpų šiltinimas. Taigi labai svarbu statant naują namą šiltinimo darbus patikėti tik profesionaliai dirbantiems, turintiems ilgametę patirtį bei teigiamas rekomendacijas darbuotojams. Nė kiek ne mažiau svarbu oro tarpų šiltinimą atlikti tinkamomis izoliacinėmis medžiagomis. Nes, priešingu atveju, oro tarpų šiltinimas po tam tikro laiko gali baigtis... vėl kartojamu oro tarpų šiltinimu, nes tą kartą viskas buvo atlikta netinkamai.

Vienas iš variantų, labai dažnai naudojamų mūsų šalies pastatų sienose esančių oro tarpų šiltinimuitermoputų panaudojimas. Ši medžiaga hermetiškai užpildo oro tarpą, tačiau tuo pačiu nebus pažeidžiama dar remonto nereikalaujanti namo išorinė dalis. Tačiau ir ši medžiaga gali būti įvairių rūšių ir ne visuomet termoputos yra kokybiškos, todėl prieš imantis šiltinimo darbų vertėtų detaliau pasidomėti kiekvienos iš izoliacinių medžiagų charakteristikomis. Oro tarpų šiltinimas taip pat galimas ekovata bei polistireno granulėmis.

yra Kita
Jei nesinori imtis statybų