Ką daryti, kad kompiuteris tarnautų ilgai?

Nėra jokios abejonės, kad kompiuterio patvarumas priklauso ne tik nuo garantijos laiko, gamintojo reputacijos, bet ir nuo pačio naudotojo. Jeigu jūs branginsite savo kompiuterį ir tinkamai juo rūpinsitės, tuomet jis be jokios abejonės tarnaus jums ilgiau! Kokių principų svarbu laikytis, kad įrenginys veiktų ilgiau? Šiandien bandysime duoti keletą paprastų patarimų, kad draugystė su kompiuteriu tęstųsi kiek įmanoma ilgiau.


Niekada neišjunkite kompiuterio ištraukdami laidą iš elektros lizdo. Tai gali sugadinti operacinės sistemos pamatus ar net motininę plokštę, todėl jokiu būdų taip išjunginėti įrenginį draudžiama. Aišku, yra tam tikrų atvejų, kai kompiuteris taip pakimba, kad kito varianto nebėra, tačiau reikia tiksliai žinoti, ar nėra jokio kito kelio išjungti kompiuterį.

Palikite laisvos vietos kietajame diske. Nesvarbu, ar jūsų kompiuteryje yra didelės ar mažos talpos kietasis diskas, tačiau, jeigu jame yra Windows operacinė sistema, kuri atsakinga už viso kompiuterio veiklą, tuomet reikia palikti bent keletą laisvų gigabaitų atminties. Jokiu būdu negali būti kietasis diskas pilnai užpildytas, jeigu iš to pačio disko veikia ir visa Windows sistema. Jeigu turite daug papildomos arba tiesiog svarbios informacijos, kurią norite matyti savo kompiuteryje ir nenorite sau kvaršinti galvos dėl užimtų gigabaitų jūsų kietajame diske, tuomet verčiau nusipirkti išorinį kietąjį diską, kuris gali talpinti labai didelius informacijos kiekius, o tokį diską galėsite užpildyti iki pat viršaus ir bet kada prijungti ar atjungti nuo savo kompiuterio USB jungtimi.

Įsigykite antivirusinę programą. Šiais laikais internete naršo kiekvienas, tačiau tikrai ne kiekvienas žino, kokie pavojingi virusai gali tykoti. Kai kurie virusai tiesiog įdiegs papildomos reklamos į jūsų sistemą, tačiau yra ir tokių, kurie mėgins pavogti jūsų duomenis ar net sugadinti visą diske esančią informaciją. Tikrai nesinorėtų dirbti su pusiau veikiančiu ir užkrėstu įrenginiu, todėl jums reikia antivirusinės programos, kuri ne tik galėtų karts nuo karto atlikti jums pilną sistemos skanavimo procesą, tačiau taip pat saugoti jus ir realiu laiku, kuomet naršote internete. Galima pabandyti AVG, ESET NOD, Kaspersky, Norton antivirusines programas. Daugeliu atvejų jos gana brangios, tačiau yra ir visiškai nemokamų, pavyzdžiui, AVG Free Antivirus, kurią galite legaliai parsisiųsti iš interneto.

Atnaujinkite savo kompiuterio programinę įrangą. Įrenginiai, kurie veikia su Windows operacine sistema, gali naudotis nemokama Windows Update funkcija. Tai yra pakankamai svarbu, kadangi išleidžiami atnaujinimai pritaiko jūsų kompiuterį prie šiuolaikinių tendencijų, net jeigu jūsų kompiuteris ir nėra naujausios kartos. Jeigu reguliariai atnaujinsite savo programas, tuomet galėsite kompiuteriu saugiau, patogiau ir kur kas greičiau dirbti bei išnaudoti visas įmanomas galimybes.

Įdiekite tiek programų, kiek jumsrealiai reikia. Jeigu turėsite pernelyg daug programų, iš kurių dauguma bus visiškai nenaudojamos ir bus įjungtas automatinio startavimo režimas, gali būti, kad jūsų darbas gerokai sulėtės. Čia mes turime omenyje programas, kurios pačios pradeda veikti vos tik įjungus kompiuterį – reikia nustatyti, kad pradėtų automatiškai veikti tik būtinos programos, o tas, kurių jums reikės, įjungsite nesunkiai ir patys.

Tikimės, kad šie paprasti patarimai padės jums ilgai ir laimingai dirbti bei pramogauti su savo kompiuteriu.

yra Kita
Justina Muliuolyte, Tadas Jonauskis: Fields of Synergy