Ką reikėtų žinoti prieš akinius pakeičiant kontaktiniais lęšiais?

Jei nešiojate akinius ir svarstote juos pakeisti kontaktiniais lęšiais, tikriausiai dažnai susiduriate su nepatogumais. Akiniai nėra pats komfortiškiausias dalykas sportuojant ar tiesiog aktyviai leidžiant laisvalaikį, taip pat jie rasoja, matomumą blogina krituliai, patekę ant akinių stiklo, ir pan. O štai kontaktiniai lęšiai yra nepamainomi sportuojant, maudantis, o ką jau kalbėti apie vasarą – jokių kliūčių nešioti akinius nuo saulės! Tad ką turėtumėte žinoti, jei akinius nusprendėte pakeisti kontaktiniais lęšiais?

Pirmiausia, ką turėtumėte padaryti, tai užsiregistruoti konsultacijai pas oftalmologą. Kai lęšiai renkami pirmą kartą, juos būtinai turi parinkti specialistas. Nesivadovaukite draugų, kolegų ir kitų asmenų nuomonėmis, patirtimi. Jei vienam žmogui tinka konkretūs lęšiai akims, jie nebūtinai tiks kitam. Todėl tik gydytojas, patikrinęs Jūsų akis, parinks geriausiai tinkančius lęšius. Kitas aspektas, kodėl vizitas pas oftalmologą yra svarbus, tai dioptrijos ir bazinė kreivė. O jas tiksliai nustatyti gali tik gydytojas. Sakysite, jei nešiojate akinius, tai žinote ir savo dioptrijas? Taip, tai tiesa, bet akinių ir kontaktinių lęšių dioptrijos bus ne vienodos, todėl pirkti kontaktinius lęšius tokių pačių dioptrijų kaip Jūsų nešiojami akiniai bus neteisingas pasirinkimas.

Maža to, apsilankymas pas gydytoją svarbus ir dėl to, kad specialistas pamokys, kaip teisingai išsiimti ir įsidėti kontaktinius lęšius. Taip pat suteiks naudingos informacijos dėl lęšių priežiūros, kad lęšiai būtų saugūs Jūsų akims.

Tiesa, yra žmonių, kurie, deja, kontaktinių lęšių nešioti visiškai negali – jų akys yra per daug jautrios. Tai dar vienas aspektas, kodėl tikslinga prieš pradedant nešioti lęšius apsilankyti akių gydytojo kabinete.

Prieš akinius pakeisdami kontaktiniais lęšiais įvertinkite, ar sugebėsite tinkamai juos prižiūrėti ir laikysitės visų reikalavimų. Nusiteikite, kad lęšių priežiūra pareikalaus papildomo laiko, o kol išmoksite viską atlikti, to laiko gali reikėti ne taip ir mažai. Kontaktinių lęšių priežiūrai turėsite įsigyti specialų jiems stirtą tirpalą, kuris valys, dezinfekuos lęšius ir padės pašalinti nuo jų apnašas bei kitus nešvarumus. Kiekvieną vakarą lęšiai akims turi būti išsiimami (išimtis, jei nešiojate lęšius, su kuriais galima miegoti). Išėmus lęšiai akims yra nuvalomi ir panardinami nakčiai į tirpalą. Ryte kontaktiniai lęšiai vėl nuvalomi ir dedami į akis. Tiek prieš išimdami, tiek prieš įsidėdami kontaktinius lęšius turite kruopščiai su muilus nusiplauti rankas. Jokiu būdu lęšių neplaukite vandeniu. Taip pat specialių reikalavimų turėsite laikytis, jei naudojate makiažo priemones, pavyzdžiui, ryte pirmiausia turite įsidėti kontaktinius lęšius, o tik tada tepti makiažo priemones sako www.superlesiai.lt parduotuvės atstovė.

Dar vienas aspektas, kurį turite įvertinti ir apsvarstyti, tai išlaidos. Akiniai – ilgalaikė investicija. Jūs kartą investuojate į juos ir nešiojate kelerius metus. O štai lęšiai išlaidų pareikalaus kas mėnesį ar dažniau. Taip pat išlaidų reikės ir lęšių skysčiams, konteineriams, kuriuose laikysite kontaktinius lęšius, kai jų nenešiosite, taip pat reikėtų nuolat turėti ir specialių lašų akims, kadangi kontaktiniai lęšiai sausina akis.

O galiausiai pasidarykite asmeninį teigiamų ir neigiamų aspektų sąrašą. Susirašykite, kokių trūkumų ir privalumų turi akiniai, o kokių trūkumų ir privalumų turi kontaktiniai lęšiai. Pasverkite kiekvieną kriterijų, įvertinkite jo svarbą, apsvarstykite abi alternatyvas ir nuspręsite, kas patogiau ir geriau Jums: ar jau nešioti akiniai ar visgi geriau juos pakeisti kontaktiniais lęšiais. Ne paslaptis, dažniau akiniai keičiami kontaktiniais lęšiais. Ypač tai populiaru jaunų žmonių tarpe, kadangi lęšiai akinius nurungia tokiais privalumais kaip komfortas (ypač užsiimant aktyvia veikla), patogumas, puikus matymas.

yra Kita
Norite pigiai keliauti? Sužinokite kaip!