Kaip išsirinkti tinkamą lovą?

Ar dažnai kamuoja nemiga? Vartotės lovoje stengdamiesi patogiau įsitaisyti, o ryte vis tiek pabundate pavargę ir suirzę? Be abejo, galite kaltę versti uodams ar pilnačiai, tačiau gali būti, jog kalčiausia yra jūsų lova.

Įprastas lovos tarnavimo laikas – apie dešimt metų. Pilnesnio sudėjimo žmogui ji gali tarnauti dar trumpiau. Be to, poreikiai ir pomėgiai su amžiumi keičiasi. Ar Jums reikalinga nauja lova? Pabandykite atsakyti į keletą klausimų:

  • Ar po nakties skauda kaklą ir juosmenį?
  • Ar lova nėra per maža?
  • Ar jaučiate lovos spyruokles ir nelygumus?
  • Ar kartu su sutuoktiniu „nesuriedate“ į lovos vidurį?
  • Ar nesideformavo lovos dugnas?

Tradicija naudoti daiktą iki „paskutiniosios“ tvirtai įsišaknijusi mūsų kultūroje, tačiau tikrai nevertėtų taupyti miegamosios vietos, kurioje praleidžiate trečdalį gyvenimo, sąskaita.

Gera lova sukuria maksimalų komfortą ir atitinka individualius mūsų kūno poreikius. Dauguma lovų susideda iš korpuso ir čiužinio, beje, nuo pastarojo ir priklauso lovos patogumas.
 
Čiužinio viršuje yra medžiaginis apvalkalas, sujungiantis visas dalis į visumą. Po šiuo apvalkalu dar yra užpildo sluoksnis, paverčiantis lovą minkšta ir leidžiantis jai sugerti jūsų kūno drėgmę. Trečioji dalis, nuo kurios priklauso čiužinio elastingumas ir standumas – dažniausiai būna grūdinto plieno spyruoklės. Yra keletas būdų užtikrinti elastingumą, tačiau visiems jiems galioja bendra taisyklė: kuo didesnės spyruoklės ir iš kuo storesnės vielos jos pagamintos, tuo didesnis čiužinio elastingumas. Pastaruoju metu itin populiarūs porolono ir latekso čiužiniai: jie lengvesni nei spyruokliniai. Tačiau geras čiužinys yra tuomet, kai atitinka lovos pagrindą. Gilus, dėžės pavidalo lovos korpusas tarnauja kaip amortizatorius, leidžiantis čiužiniui kvėpuoti ir gerokai prailginantis jo tarnavimo laiką. Būna ir lovos su pusiau atviru dugnu, pagamintos iš vientisų metalinių ar medinių elementų ir spyruoklių, užtikrinančių čiužinio ventiliaciją. Nuo jų elastingumo priklauso tai ar dugnas yra tvirtas, ar lankstus.

Kaip išsirinkti lovą?

Ką reiktų prisiminti perkant čiužinį? Prieš išsiruošdami į parduotuvę pirkti naujos lovos, apsispręskite, kas jums svarbiausia: kaina, dydis ar sveikata? Ir nesikuklinkite išbandyti čiužinį parduotuvėje. Jūs turite tokią teisę. Taigi:

  • Patogumas ir atrama. Čiužinys neturi būti kietas kaip lenta. Per kieta lova gali sąlygoti nugaros skausmus. Įsiklausykite ką jums sako jūsų kūnas – jis tikrai patars kas jums geriau tinka. Atsigulkite ant nugaros. Jei galite pakišti ranką po nugara, tačiau ranka prakišama sunkiai, o taip pat jei jūs galite ramiai pasisukti, vadinasi, čiužinio elastingumas jums tinka. Geras čiužinys turi suteikti kūnui tokią atramą, kad stuburas liktų tiesus kuomet gulite ant šono. Stambesniam žmogui būtina tvirtesnė lova.
  • Plotis. Rinkitės lovą, kuri nekaustys judesių laisvės.
  • Komplektacija. Jei įmanoma, pirkite čiužinį ir lovos rėmą bei groteles vienu metu – tai užtikrins jums komfortą ir apsaugos stuburą nuo perkrovų. Mat dažnai senas lovos dugnas gali sugadinti naują čiužinį, o taip pat pakenkti garantiniams gamintojo įsipareigojimams (tuomet garantija nebegalios).
  • Sveikatos problemos. Be abejo, jų būna įvairių. Jeigu jūs alergiški dulkėms ar natūralioms medžiagoms, kuriomis užpildomi čiužiniai (pvz., dumbliams), tuomet jums derėtų rinktis čiužinį su sintetinėmis medžiagomis ar porolonu. Verta prisiminti, kad alergenai visiškai nesikaupia vandens čiužiniuose, pastarieji taip pat leidžia tolygiai paskirstyti kūno svorį, todėl ypač tinka tiems, kuriems itin skausmingas atskirų kūno dalių, susiliečiančių su lova, spaudimas.

Pagyvenusiems žmonėms būtina atkreipti dėmesį į lovos aukštį. Kuomet sėdite ant lovos krašto jūsų padai turi siekti žemę. Nepamirškite, kad jeigu lovos kraštas yra tvirtas – jums bus lengviau atsistoti ir atsigulti.

  • Kokybė. Šioje srityje taip pat galioja taisyklės „šykštus moka du kartus“. Todėl priklausomai nuo savo lėšų, pirkite kuo kokybiškesnę lovą.
  • Dydžiai. Jeigu jūsų gyvenamoji erdvė ribota, pagalvokite apie lovą, kuri paslepiama spintoje arba sulenkiama prie sienos. Kitas būdas – įsigyti poroloninį čiužinį, kurį visada galėsite pakloti ant žemės.

Lovos priežiūra

Teisinga lovos priežiūra gerokai prailgina jos tarnavimo laiką. Nepatingėkite perskaityti gamintojų sudarytos priežiūros instrukcijos. Parsigabenę čiužinį namo, kiek galima greičiau nuimkite nuo jos polietileninę pakavimo plėvelę. Tai apsaugos gaminį nuo kondensato susidarymo, taigi ir nuo drėgmės kaupimosi, pelėsių ir puvimo. Dar keletas papildomų patarimų:

  • pirmaisiais mėnesiais, kas vieną dvi savaites, o vėliau kas tris mėnesius apverskite naują spyruoklinį čiužinį ant kitos pusės ir apkeiskite galvūgalį į kojūgalį. Tai užtikrins teisingą užpildo pasiskirstymą ir padės išsaugoti čiužinio lygumą. Poroloninio čiužinio vartyti nereikia.
  • Niekuomet nesusukite, nelankstykite ir nesuspauskite spyruoklinio čiužinio. Norėdami jį pataisyti naudokitės specialiomis rankenėlėmis, tačiau nelaikykite už jų čiužinio kybančio ore, kad nepažeistumėte apvalkalo medžiagos.
  • Kad čiužinys ilgai išliktų švarus naudokite papildomą nuimamą užvalkalą, kurį galima plauti arba valyti. Laikas nuo laiko čiužinį ir lovos dugną išsiurbkite, kad pašalintumėte besikaupiančius pūkus ir dulkes; dėmes plaukite muilu ir vandeniu.
  • Niekam, taip pat ir vaikams, neleiskite šokinėti ant lovos. Stenkitės nesėdėti nuolat toje pačioje lovos krašto vietoje.

Jūsų lova – tai ne paprasta investicija, tai investicija į trečdalį jūsų gyvenimo, kuris gerokai įtakoja likusius du trečdalius. Jeigu lovą kruopščiai rinksitės ir tinkamai prižiūrėsite – ji tikrai ilgai jums tarnaus.

yra Kita
Kaip išsirinkti lauko duris?