Kaip įstatyti duryse spyną?

Prieš pradėdami montavimo darbus įsitikinkite, kad durys tvarkingos. Jeigu planuojate užsandarinti duris tarpine – tai padarykite prieš spynos montavimą. Pirmiausia pasirinkite spynos montavimo vietą – taip, kad ji būtų patogiame aukštyje. Tada pridėkite spyną prie durų plokštės ir išmatuokite kiaurymės dydį pagal spynos korpusą. Atminkite, kad spynos korpuso ardyti negalima. Ant durų pažymėkite: spynos korpuso kontūrą, cilindrų ir rankenų kiaurymių centrus, o iš vidinės durų pusės – rankenėlės kiaurymės centrą. Kiaurymę galima iškalti kalteliu. Prieš tai vidinę didžiąją dalį griovelio reikia išgręžti grąžtu. Grąžto skersmuo turi būti šiek tiek mažesnis už griovelio plotį. Gręždami, griovelio gylį retkarčiais patikrinkite įstatydami į jį spyną (1 pav.).

Įstatykite spynos korpusą į duris ir pritvirtinkite medvaržčiais (į kiaurymę jis turi laisvai įsistatyti). Jokiu būdu nebandykite įgrūsti jėga (2 pav.).

Montuodami spyną atkreipkite dėmesį, kad smailus korpuso kryžiuko galas iš abiejų jos pusių būtų nukreiptas žemyn. Nuo vidinio cilindro nuimkite dekoratyvinį gaubtą (ant išorinio cilindro gaubtas turi būti uždėtas) ir įstatykite cilindrus, pritvirtindami juos keturiais varžtais kiaurai pro spynos korpusą, iš vidinės durų pusės. Jeigu durys storesnės negu 60 mm, reikalingi vadinamieji cilindrų prailgintojai ir ilgesni varžtai, kurių komplekte gali nebūti, todėl šiuos varžtus teks nusipirkti atskirai (3 pav.).

Vidiniame cilindre ant tvirtinimo varžtų galvučių įspauskite apsaugines akles. Kairės pusės aklė įsispaudžia tik raktą pasukus (vidiniame cilindre) į „1” valandos padėtį, o dešinės – į „11” valandos padėtį (4 pav.). Ant vidinio cilindro uždėkite dekoratyvinį gaubtą, o ant rankenėlės ašelės užmaukite plastikinius žiedus. Rankenėlės plastikiniai žiedai turi būti prigludę vienas prie korpuso, o kitas –prie rankenėlės. Ašelės ilgis pasirenkamas toks, kad rankenėlė nebūtų užspausta ir lengvai rakintų spyną. Nuo durų plokštumos iki ašelės galo atstumas turi būti iki 25 mm. Uždėkite vidinę plokštelę su rankenėle. Rankenėlės padėtis turi būti vertikali (5 pav.).

Ant cilindrų uždėkite ir prisukite dekoratyvinius žiedus. Cilindras iš žiedo turi būti kelis milimetrus išlindęs arba lygus su juo. Įstatykite ir susukite rankenas taip, kad varžtų galvutės būtų vidinėje durų pusėje. Optimalus rankenų strypo ilgis – kuomet iš abejų durų pusių į rankenas jis „įlindęs“ ne mažiau kaip 20–30 mm. Pagal poreikį tose vietose, kur nėra sriegio, rankenų varžtai gali būti trumpinami (6 pav.).

Uždarius duris, staktos plokštelė negali spausti spragtuko ir skląsčio. Montuojant apsaugokite spyną nuo šiukšlių. Teisingai sumontuota spyna dirba lengvai ir be pasipriešinimų.

Svarbu

Norėdami nustatyti kokios prireiks spynos (kairinės ar dešininės), atsistokite prie durų taip, kad jos atsidarytų į jūsų pusę. Jeigu durys atidaromos dešine ranka – jos dešininės (šiuo atveju vyriai turi būti dešinėje pusėje) ir atvirkščiai. Spynos trikampis liežuvėlis (spragtukas) turi atitikti durų pusę. Jeigu reikia pakeisti spynos pusę atsukite du varžtus, nuimkite korpuso priekinę plokštelę ir spragtuką apsukite 180º kampu. Korpuso apkabos skylė rankenėlės ašelei turi būti iš vidinės durų pusės.

yra Kita
Kaip išsirinkti vidaus duris?