Kaip nudažyti lubų tapetus?

Rinkoje pasirodę dažomieji stiklo pluošto tapetai sukėlė nemenką būstą atnaujinančių gyventojų susidomėjimą. Šiuo būdu ne vienas mielai taiso nelygias lubas palikusių darbininkų broką. Tokie tapetai itin tinka ir kambariams su neaukštomis lubos.

Stiklo pluošto tapetai atsparūs drėgmei, ilgalaikiai – pardavėjų teigimu, jie gali laikyti ir porą dešimtmečių. Tokius tapetus galima dažyti maždaug 10-15 kartų. Taigi ateityje bus nesudėtinga atnaujinti interjerą, todėl ne vienus metus džiaugsitės kokybiška ir ne itin brangia lubų danga. Stiklo pluošto tapetus lengva klijuoti, darbas nesudėtingas. Vienintelis dažomųjų stiklo pluošto tapetų trūkumas – jais išklijavę lubas negalėsite įrengti papildomų šviestuvų, eksperimentuoti su apšvietimu. Tokie tapetai negali maskuoti elektros laidų.

Išklijuotų tapetų nudažymas – paskutinis lubų įrengimo etapas. Jei pasirinkote tapetus su piešiniu (dažniausiai jie būna popieriniai arba viniliniai), tai dažyti jų tikrai nereikia. Pakalbėkime apie tuos, kurie skirti dažymui.

Kam klijuoti tapetus ant lubų jeigu galima tiesiog išlyginti paviršių ir jį nudažyti? Yra keletas priežasčių. Kai kuriuose namuose, o ypač naujos statybos būstuose, sienos ir lubos pastebimai „juda“. Dėl atsirandančios vidinės įtampos ant paviršiuje esančio lyginamojo tinko sluoksnio atsiranda smulkių įtrūkimų. Tuo tarpu tapetai leidžia efektyviai išspręsti šią problemą, sukuriant lubų vientisumo bei monolitiškumo įspūdį. Kita svarbi priežastis, lemianti tokios lubų dangos populiarumą – estetinių sprendimų įvairovė.

Taigi grįžkime prie dažymo darbų. Pradžioje būtina polietileno plėvele ar kita apsaugine medžiaga uždengti visus kambaryje esančius daiktus: baldus, šviestuvus ir grindis. Reiktų nepamiršti apsaugoti ir duris bei langus nuo purvo ir dažų, nes vėliau jas bus labai sudėtinga nuplauti.

Darbo metu oro temperatūra patalpoje turi būti ne žemesnė nei nurodoma jūsų pasirinktų dažų instrukcijoje. Taip pat negalima dažyti užšalusių paviršių. Uždarykite visus langus, ventiliacines angas, duris, kad išvengtumėte skersvėjų ir leistumėte dažams tolygiai išdžiūti.

Būtinai laikykitės saugos taisyklių. Visa elektros instaliacija remontuojamoje patalpoje (kambaryje) turui būti atjungta, kad išvengtumėte trumpo sujungimo bei nelaimingų nutikimų. Darbo metu dėvėkite apsauginius akinius. Galvą apsiriškite skarele ar uždenkite kepure, pageidautina, kad dribtumėte su pirštinėmis. Naudokite tik tvarkingus darbo įrankius ir tik pagal jų paskirtį.

Lubų dažymui būtini įrankiai:

  • volelis,
  • teptukas,
  • lovelis,
  • švari medžiagos skiautė,
  • stiklo pluošto tapetų dažai.

Stiklo pluošto tapetus galima dažyti bet kokiais dažais, pagamintais alkidinių dervų ar vandens pagrindu. Tapetų paviršiaus ypatybės priklausys tiki nuo jūsų pasirinktų dažų tipo. Alkidiniai dažai sukuria tvirtą drėgmės nepraleidžiančią plėvelę, itin atsparią dėvėjimuisi, todėl tapetus bus galima dažnai plauti nesibaiminant pažeisti jų paviršiaus. Kaip trūkumą galima paminėti tik gana didelį dažų svorį bei tai, jog tokia danga visiškai nepraleidžia drėgmės ir oro. Ši emalė dengimo metu yra toksiška, todėl būtina naudoti apsaugos priemones. Alkidiniai dažai efektyviau išlygina tapetų reljefą, tačiau turint omenyje jų trūkumus, nerekomenduojama naudoti gyvenamosiose patalpose (miegamieji, vaikų kambariai, svetainės).

Vandeniniai-dispersiniai dažai gerokai ekologiškesni. Jų atsparumas priklauso nuo dažuose esančių akrilo ir polimerinių priedų kiekio. Jei lubos bus plaunamos retai – atsparumo rodiklis nėra toks svarbus. Tačiau visgi patartina pasirinkti specialiai lubų tapetams skirtus vandeninius-dispersinius dažus („lateksinius“). Stiklo pluošto tapetų dažymas itin paprastas: išklijuoti tapetai dažomi voleliu, tolygiai paskirstant dažus po visą paviršių.

Flizelinių tapetų dažymas

Flizelino pagrindu pagamintus tapetus galima dažyti tik vandeniniais-dispersiniais dažais. Jeigu jums reikia tam tikro atspalvio dažų – tiesiog įsigysite reikiamą dažiklį (teiraukitės specializuotose dažų parduotuvėse), kurį palaipsniui, nuolat maišydami, pilkite į indą. Nepamirškite, kad rinkoje yra įvairių dažiklių, skirtų tik tam tikriems dažų tipams, todėl pasirenkant juos geriau konsultuotis su specialistais.

Keletas flizelinių tapetų dažymo būdų:

  • Pats paprasčiausias – jau priklijuotų tapetų dažymas voleliu arba teptuku. Apklijuokite lipnia juosta vietas, į kurias neturėtų patekti dažai. Įpilkite nedidelį kiekį dažų į specialų lovelį; jame išvoliokite volelį taip, kad dažai vienodai įsigertų. Įsitikinkite, kad ant volelio dažų nėra per daug, nes priešingu atveju dažant jie tikš. Voleliu tolygiai padenkite tapetų paviršių. Sunkiai prieinamose vietose (pvz., lubų ir sienos susikirtimo vietoje) dažymui pasitelkite šepetėlį.
  • Norint, kad dažai idealiai tolygiai pasiskirstytų ant tapetų, geriausia „blogąją“ tapetų pusę dažyti vandeniniais-dispersiniais (lateksiniais) dažais. Tokiu atveju „fasadinėje“ tapetų pusėje bus nudažytas tik flizelinas, o struktūra liks balta – pavyks išryškinti tapetų struktūrą. Išdžiūvus dažams tapetai paprasčiausiai priklijuojami ant lubų.
  • Norėdami flizelinius tapetus nudažyt itin tolygiai užtepkite ant jų paviršiaus stipriai skiestus dispersinius dažus. Kuomet paviršių tolygiai nudažysite nutrinkite nuo jų paviršiaus dažus minkštu skudurėliu (esant poreikiui, išryškėjusį piešinį galima nudažyti kontrastingos spalvos dažais).
  • Ryškia spalva dažomi ne tapetai, o pačios lubos, ant kurių, išdžiūvus dažams prasčiausiais tapetų klijais priklijuojami flizeliniai tapetai. Flizelinas – peršviečiama medžiaga, todėl ryškiomis spalvomis išdažyta siena bus matoma per tapetus, sukuriant minkštus ir švelnius atspalvius.
yra Kita
Kaip išvengti parketo lakavimo klaidų