Kaip parenkama stogo danga

Vieną iš pirmųjų stogo vizualizacijų jau galima pamatyti pas architektą aptariant naujojo namo išvaizdą. Tuo metu galima jau spręsti kokios konstrukcijos ir iš kokių medžiagų norite stogo dangos. Reikia nepamiršti, kad stogas, ne tik turi atlikti estetinį namo vaizdą, bet ir ilgai tarnauti pagal savo paskirtį, bet to būtina atsižvelgti kiek jūs galite skirti pinigų. Šis momentas yra labai svarbus, nes vėliau galima bus daryti tik nedidelius pakeitimus.

Taip kaip išsirinkti tinkamiausią stogo dangą? Tokiu atveju puikiai tinka „atmetimo metodas“, kuris padės išsigryninti koks stogo tipas ir kokia stogo danga labiausiai tinka jūsų namui. Tokius sprendimus geriausia daryti pasikonsultavus su architektu ir kompetentingu žmogumi nusimanančiu apie stogų dangas, jų privalumus ir trūkumus.

Manau, pradėdadami savo namo projektavimo etapą Jūs jau žinosite kokio tipo jis bus: mūrinis, karkasinis, o gal net rastinis. Nuo sienų tipo priklausys kokio svorio stogo konstruktyvą su stogo danga galės atlaikyti jūsų namas.

Sunkios stogo dangos (molinės ar betoninės čerpės, akmens skalūnas ar kitos dangos, kurių svoris yra apie 50kg/m2) nerekomenduojamos karkasiniams namams. Tokiam namui geriausiai tinka lengva skardinė stogo danga, kurios svoris yra tik apie 4-5kg/m2. Taip pat yra ir aliuminės stogo dangos, kurios sveria tik apie 2kg/m2, tai yra ypač ilgaamžės dangos, kurios tarnaus net Jūsų anūkams.

Tuo tarpu mūriniam namui tinka daugelis stogo dangų, nes tvirtos sienos gebės atlaikyti tiek lengvą tiek sunkią stogo dangą. Pasirinkę mūrinį tokio tipo namą, Jūsų stogo dangos pasirinkimą ribos tik stogo nuolydis ir biudžetas.

Rąstiniam namui geriausiai tinka sunki stogo danga, kuri padeda suspausti visą namo konstruktyvą. Todėl tokiems namams dažniausiai naudojamos molinės ar betoninės čerpės. Lietuvoje populiaresnės yra betoninės stogo čerpės. Ar tai blogai ar gerai, sunku pasakyti. Bet faktas, kad dabartinės betoninės stogų čerpės yra modernios išvaizdos už konkurencingą kainą. Žinoma, rastiniams namams naudojamos ir akmens skalūno stogo danga. Leisiu sau parašyti, kad akmens skalūnas yra amžina stogo danga, nes ji padaryta iš natūralaus skaldyto akmens.

Žinant kokios medžiagos bus naudojamos namo statybai, išsirinkus stogo dangą, būtina atkreipti dėmesį tai kokio nuolydžio planuojama stogo konstrukcija. Nuo to taip pat priklauso kokia stogo danga Jums tiks.

Jei stogo nuolydis yra mažas- apie 14 laipsnių ar dar mažiau, molinės ar betoninės čerpės tokiam stogo konstruktyvui netinka. Jos ne tik bus per sunkios, bet dar yra tikimybė, kad pro jas gali patekti vanduo. Tokiam mažam nuolydžiui taip pat nerekomenduojama ir akmens skalūno stogo danga. Bet išduosiu Jums paslaptį, sumontavus papildomą hidroizoliaciją, teoriškai Jūs galite užsidengti sunkią akmeninę stogo dangą ar betonines čerpes ant žemo nuolydžio stogo, bet... turite įvertinti tai, kad tokio stogo grožio nuo žemės nematysite, nebent jūs planuojate virš savo namo dažnai skraidyti lėktuvu ir grožėtis juo iš viršaus. Su tokiais nuolydžiais geriausiai tinkamos stogo dangos yra: klasikinė profiliuota stogo danga, trapecija ar... prilydoma danga.

Bet kokia stogo danga tinka jei jūsų stogo konstruktyvo nuolydis yra daugiau nei 14 laipsnių. Tuomet galima rinktis bet kurią stogo dangą, kuri tinka namo sienų tipui ir esamai stogo konstrukcijai.

Kai žinote koks bus namas, kokio nuolydžio stogo konstruktyvas ir atmetimo principu jau išsigryninote stogą dangų pasirinkimą, tuomet sekantis etapas yra stogo dangos grožis Jūsų supratimu, skiriamas biudžetas stogo įrengimui ir... taip pat labai svarbus momentas, kas montuos jūsų stogą? Ieškodami meistrų stogo dangos montavimui turite išsiaiškinti ar jie mokės dirbti su Jūsų pasirinkta stogo danga. Ar stogdengiai jau yra montavę tokio tipo stogo dangą? Nepamirškite, kad stogą perdengti yra tris kartus brangiau, todėl geri stogdengiai yra taip pat svarbu kaip stogo dangos pasirinkimas.

Įmonėje UAB „Šaltlita“ mes visada pasiruošę nešališkai padėti apsispręsti kokią stogo dangą geriausiai Jums pasirinkti pagal visus kriterijus:

  1. Namo konstruktyvą;
  2. Pagal stogo konstrukytvo nuolydį;
  3. Jūsų grožio supratimą;
  4. Biudžetą;

Taip pat galėsime parekomenduoti jūsų pasirinktai stogo dangai meistrus turinčius tam tinkamas kompetencijas. Mūsų tikslas, padėti asmeniškai Jums išsirinkti labiausiai tinkančią stogo dangą!

yra Kita
Kaip pakeisti suskilusį stiklinį blokelį?