Kaip perpjauti keraminę plytelę?

Prieš pjaustydami keraminę plytelę pamerkite ją į vandenį ir palaikykite. 40–60 min. vandenyje mirkusią plytelę galėsite įpjauti ratukiniu stiklo rėžtuku. Tada sulyginę įpjautą liniją su stalo kraštu perlaužkite plytelę – ji skyla tiksliai per įpjovimo liniją.

Sieninę stiklinę arba keraminę plytelę galima perpjauti įprastu ratukiniu stiklo rėžtuku. Pjovimo vieta pažymima ant emalės sluoksnio pieštuku ar specialiu žymekliu. Vėliau plytelę reikia padėti ant lentos arba faneros plokštės, kad rėžtuku nesugadintumėte stalo paviršiaus.

Pagrindinės pjovimo taisyklės

  • Įpjovimo linija turi būti ne arčiau nei 1–0,8 cm nuo plytelės krašto.
  • Įpjaunama tik vieną kartą. Žymėkite tolygiai spausdami rėžtuką ir stumdami jį nuo tolimesnio plytelės galo į save, taip, kad emalėje liktų aiškiai matomas griovelis.

Norėdami perlaužti plytelę įpjovimo vietoje, pakiškite po ja degtuką arba nedidelę vinį ir atsargiai paspauskite iš abiejų linijos pusių. Grindinės keraminės plytelės pjovimui taikomas specialus plytelių rėžtukas. Pagrindinis jo skirtumas nuo stiklo rėžtuko – žymiai didesnis ratukas (1,5 сm skersmens). Ši ypatybė leidžia paviršiuje padaryti gilesnį įrėžimą. Vizualiai šis įrankis primena žnyples, nes jame kartu suderintas ir mechanizmas padedantis perlaužti plytelę po įrėžimo. Jį sudaro viršutinėje žnyplių dalyje esantis kampainis ir apatinėje dalyje esantis dantis. Keraminės grindų plytelės pjovimui skirto rėžtuvo kampainis turi būti pagamintas iš metalo. Neapsigaukite, nes parduotuvėse jums gali pasiūlyti ir rėžtukų su plastmasiniais kampainiais. Pastarieji tinka tik gerokai plonesnių, sieninių plytelių pjaustymui.

Kaip taisyklė, plytelių rėžtukai parduodami kartu su liniuote–ribotuvu, vadinamam serijiniam pjovimui, t. y. kuomet prireikia vienodai supjaustyti vienodo dydžio plyteles (pavyzdžiui, šaligatviui).

Parduotuvėse galima įsigyti ir stacionarų plytelių rėžtuvą, kuris leidžia pjaustant plyteles išvengti daugiau praradimų ir tiksliau atlikti darbus. Tokia pjovimo technologija kiek skirtinga nei pirmoji: plytelė įtvirtinama ant pagrindo, glaudžiai prispaudžiama prie liniuotės–atramos, o pjaunama spaudžiant specialią rankenėlę. Norint išgręžti keraminėje plytelėje skylę naudojamas specialus gręžtuvas.

Skylė keraminėje plytelėje

Kaip keraminėje plytelėje išgręžti skylę nesudaužant plytelės? Paprasčiausias būdas – aštriu įrankiu pašalinkite būsimos skylės vietoje glazūros sluoksnį, švelniai pakaldami plaktukėliu per įrankį. Vėliau reikalingą skylę galima pragręžti paprasčiausiu rankiniu grąžtu (elektrinis grąžtas sukasi per greitai). Lengviau tai atlikti jei plytelė jau priklijuota ant sienos.

yra Kita
Kaip pasirinkti geriausius plastikinius langus?