Kaip žiemą nešalti savo namuose? Pasirūpinkite tuo vasarą!

Šiuo metu dažnai pagalvojame, kad žiemą nemažą savo pajamų dalį išleidžiame patalpoms šildyti, o šiluma išeina tiesiog per sienas ir langus, nesvarbu, ar gyvename daugiabutyje, ar nuosavame name. Taip yra dėl to, kad prieš kelis dešimtmečius statyti namai iš viso nebuvo arba nebuvo tinkamai apšiltinti. Įsitikinome, kad tuomet naudotos medžiagos neefektyvios. Šiame straipsnyje apžvelgsime visus darbus, kuriuos atlikus namai taps šiltesni ir jaukesni, o šildymui reikės skirti kur kas mažiau lėšų.

„Termomodernizacija“

Pastaruoju metu namai statomi kokybiškiau, prarandamas minimalus šilumos energijos kiekis. Namai projektuojami su apšiltintomis daugiasluoksnėmis sienomis, sandariais langais, izoliuotomis vandentiekio ir šildymo sistemomis. Pradėjo keistis ir seni pastatai, juos pradėta modernizuoti. Norint turėti kuo šiltesnius namus, tenka ne tik šiltinti stogą, pakeisti langus, bet ir apšiltinti namo sienas. Pastarosioms skiriamas itin didelis dėmesys, nes jos labiausiai laidžios – per jas prarandame net iki 40 proc. šilumos. Toks šilumos kiekis prarandamas beveik visuose apie 1980-uosius statytuose daugiabučiuose, kurių sienos yra iš plytų ar monolitinių plokščių. Jų sienos nesulaiko šilumos patalpose. Sugalvotas puikus būdas tokių namų fasadą padengti dar vienu sluoksniu, kuris sulaikytų šilumą pastato viduje. Šilumai izoliuoti pritaikytas putų polistirenas, stiklo ar mineralinė vata.

Putų polistirenas ar mineralinė vata?

Putų polistirenas atsparus drėgmės poveikiui ir patogus dirbti. Mineralinė vata yra nedegi, kapiliariai nešlampanti, laidi vandens garams, neskatina bakterijų ar grybų augimo, yra chemiškai neutrali. Mineraline vata rekomenduojama šiltinti medinius namus ar daugiaaukščius pastatus. Rinkdamiesi vieną šių medžiagų, atsakykite į klausimą, kokia iš minėtųjų medžiagos ypatybių jums būtų svarbiausia.

„Atlas“ šiltinimo sistema

Priėmus sprendimą apšiltinti pastato sienas, ypač patariama naudoti specialiai paruoštas kompleksines apšiltinimo sistemas.

„Atlas“ siūloma sienų apšiltinimo technologija naudojama keliolika metų. Ji paprasta, reikia tik tinkamai laikytis gamintojo rekomendacijų atliekant statybos darbus. „Atlas“ apšiltinimo sistema tinkama tiek seniems, tiek ir naujos statybos individualiems ar daugiabučiams namams apšiltinti. Apie aukštą šių sistemų kokybę ir naudą liudija Lenkijos pavyzdys, šioje šalyje apie 80 proc. visų pastatų apšiltinimo darbų atliekama naudojant kompleksines „Altas“ sistemas. Jų sudėtis: klijai putų polistireno ar mineralinės vatos plokštėms pritvirtinti, armavimo tinklelis, potinkinis gruntas, įvairūs beveik 700 spalvų dekoratyviniai tinkai, reikalingi tvirtinimo ir kiti elementai.

„Atlas“ siūlo dvi apšiltinimo sistemas – „Atlas Hoter“ ir „Atlas Roker“, paremtas vienu principu, jos skiriasi tik klijų mišiniais.

Kaip apšiltinimo sistemos „Atlas Hoter“ šilumos izoliacija naudojamas putų polistirenas. Tai plačiai statybose naudojama medžiaga. Apšiltinti naudojamo putų polistireno tankis turėtų būti didesnis nei 15 kg/m3, o matmenys – 100x50 cm, 100x100 cm. Jis turėtų būti savaime gęstantis ir besivėdinantis, mažiausiai M-15 klasės. Jam klijuoti galima naudoti dvejus klijus „Atlas Hoter S“ ir „Atlas Hoter U“. Pirmieji skirti specialiai putų polistireno plokštėms klijuoti, antrieji – universalūs, dėl savo plastiškumo tinkami tiek putų polistireno plokštėms klijuoti, tiek ir armuotam sluoksniui formuoti.

Sistemos „Atlas Roker“ atveju kaip šilumos izoliacija naudojama mineralinė vata, klijuojama klijų skiediniu „Atlas Roker W-20“. Šis skiedinys naudojamas ir armuotam sluoksniui suformuoti Tinkleliu armuotas sluoksnis – tai pagrindas, reikalingas aukštos kokybės dekoratyviniam tinkui. Armavimo tinklelis turi būti tvirtas, lygaus ir stipraus pynimo, atsparus šarmams. Būtent toks yra tinklelis „Atlas Stopter“.

Potinkinis gruntas „Atlas Cerplast“ yra svarbus apšiltinimo sistemų elementas. Jis gaminamas paruoštas naudoti. „Atlas Cerplast“ saugo tinkuojamą pagrindą, didina dekoratyvinio tinko lipumą prie jo, apsaugo nuo dėmių, galinčių atsirasti dėl to, kad pagrindas buvo netinkamai paruoštas.

Aukštos kokybės dekoratyvinis tinkas

„Atlas Hoter“ bei „Atlas Roker“ sistemų baigiamasis sluoksnis – aukštos kokybės tinkas „Atlas Cermit“, „Atlas Silkat“ arba „Atlas Silkon“.

„Atlas Cermit“ tinkas yra dviejų tipų – mineralinis ir akrilinis.

Mineralinis tinkas gali būti kelių paviršiaus struktūrų – grūdėtos („Atlas Cermit SN“), rustikinės („Atlas Cermit DR“), smiltainio („Atlas Cermit PS“). Skirtinga šio tinko faktūra gaunama ir dėl skirtingo sudėtyje esančių grūdelių dydžio (iki 1,5 mm, 2 ir 3 mm). Mineralinis tinkas gaminamas 40 spalvų.

Akrilinis, silikatinis ir silikoninis tinkai gaminami jau paruošti naudoti. Jie gali būti dviejų paviršiaus struktūrų: grūdėtos („Atlas Cermit N“, „Atlas Silkat N“, „Atlas Silkon N“) ir rustikinės („Atlas Cermit R“, „Atlas Silkat R“, „Atlas Silkon R“) , sudėtyje esantys grūdeliai – 1,5 mm, 2 ir 3 mm. Ypač didelis akrilinio ir silikoninio tinko spalvinis pasirinkimas – beveik 700 spalvų.

Nutinkuotas ant armuoto sluoksnio ir išdžiūvęs dekoratyvinis tinkas yra tvirtas, atsparus mechaniniam poveikiui, drėgmei, laidus vandens garams (išskyrus akrilinį).

Patikima investicija

Atkreipus dėmesį į tai, kad tiesiog per sieną išeina didžiausia dalis šilumos, o šildymo sezonas Lietuvoje tęsiasi apie septynis mėnesius, aišku, kad investicijos, skirtos namui apšiltinti, atsipirks per kelerius metus. Tačiau, apšiltinus namą, privalumų yra ir daugiau. Pavyzdžiui, karštą vasarą apšiltintos namo sienos nepraleidžia šilumos į vidų, namuose mėgaujamasi vėsesniu oru.

Ir dar vienas ne mažiau svarbus dalykas – apšiltinus pastatą „Atlas“ apšiltinimo sistema, jūsų namas atrodys modernus ir šiuolaikiškas – kokybiškas dekoratyvinis tinkas ir 700 spalvų paletė užtikrina tai. Be to, būdas dailinti fasadą dekoratyviniu tinku yra optimalus kainos bei kokybės atžvilgiu ir dažnai pigesnis už kitas fasadų apdailos galimybes (apdailos plytas, akmens masės plyteles, keramines ir kt. plokštes). „Atlas“ apšiltinimo sistema – tai patikima investicija, šia sistema apšildžius pastatą pasiekti rezultatai patenkins jūsų lūkesčius.

yra Kita
Kad šiluma liktų namuose