Kaminų pasirinkimo problema

Lietuvos kaminų rinkoje pasiūla toli gražu nėra maža. Galima rinktis mūrinį, molinį, akmeninį, plieninį, keraminį ar iš kitų karščiui atsparių natūralių bei dirbtinių medžiagų pagamintą kaminą. Tačiau tarp tokios gausos nesunku pasiklysti, o netinkamai pasirinkta kamino sistema gali tapti didelių nuostolių priežastimi.

 
Kokios kaminų sistemos pasirenkamos dažniausiai?
Kad ir kaip būtų keista, iki šiol Lietuvoje populiariausia atgyvenusi kaminų sistema − mūrinis kaminas su plieniniu įdėklu. Žmonės labai bijo naujovių, į viską, kas nauja, žiūri nepatikliai. Daug kur, ypač provincijoje, statant individualius namus dažnai pasirenkami mūriniai kaminai, t. y. tai, ką įprastai rekomenduoja statybininkai, visuomet skubantys „pagelbėti“ įvairiausiais patarimais. Šiandien šioje srityje vis dar trūksta švietimo. Pavyzdžiui, mums tenka susidurti su tuo, kad net pažangesnėmis keraminių kaminų sistemomis besidomintys žmonės nesuvokia tokios sistemos sandaros bei veikimo principo. Klausia, ar mūsų siūlomose sistemose papildomai reikia montuoti plieninius įdėklus ir panašiai. Daugelį gąsdina neva aukšta keraminių kaminų kaina.
 
Ką šiandien siūlo Lietuvos kokybiškų kaminų sistemų gamintojai bei užsienio įmonių atstovai?
Vieni populiariausių tarp kokybiškų kaminų sistemų – nerūdijančio plieno kaminai. Dėl tokių kaminų konstrukcijų lengvumo, universalumo, nesudėtingo bei greito montavimo šiandien tai viena populiariausių kaminų sistemų, be to, tokias sistemas gamina ne viena Lietuvos įmonė. Pastarieji kaminai gali būti įvairių formų − apvalūs, keturkampiai ir panašiai. Juos galima montuoti tiek namo viduje, tiek ir išorėje, jiems nereikia pamato.

Palyginti su keraminiais kaminais, pagrindinis plieninių kaminų pranašumas − juos galima nesudėtingai pritaikyti renovuojant pastatus. Neretai prireikia įrengti iki tol neplanuotą židinį. Pasirinkus modulinį kaminą gali būti sudėtinga tinkamai išpjauti perdangas, stogą ir pan., o plieninį kaminą pritaikyti labai nesudėtinga, jis lengvai montuojamas, nesudėtingai išlankstomas. Tačiau paskutinis žodis kaminų sistemų rinkoje vis dėlto priklauso sistemoms su keraminiais įdėklais. Pastarųjų gamintojai vieninteliai gali pasiūlyti tokius sistemos duomenis bei gerokai ilgesnį garantinį laikotarpį − net iki trisdešimties metų (kitų sistemų tiekėjai įprastai siūlo tik 5–10 metų garantinį laiką). Moduliniuose kaminuose montuojami ypač patikimi vidiniai keraminiai vamzdžiai gaminami iš aukštos rūšies nedegios šamotinės keramikos, jie atsparūs aukštai temperatūrai bei jos svyravimams. Šamotiniai vamzdžiai nejautrūs drėgmei, rūgščių poveikiui bei agresyviam kondensatui, atsparūs korozijai, jie yra itin tvirti ir patvarūs, atitinka visas šiuo metu tokiems gaminiams galiojančias griežčiausias normas bei priešgaisrinės saugos reikalavimus. Renkantis modulinį kaminą svarbu atsižvelgti į keraminių įdėklų ypatybes: porėtumą, įgertį, sienelės storį.

Užtenka paminėti, kad, pavyzdžiui, mūsų siūlomi „Schiedel“ daugiasluoksniai kaminai gali būti montuojami net 5 cm atstumu nuo degių objektų, o projektuojant plytinius kaminus su metaliniu įdėklu pagal reikalavimus tarp metalinio įdėklo ir degių konstrukcijų būtina išlaikyti ne mažesnį kaip 38 cm atstumą. Be to, plytiniai kaminai patys yra didesnių matmenų. Kai jie montuojami mediniuose namuose, dar daugiau vietos turi būti skiriama papildomam nedegių medžiagų sluoksniui. Taigi pasirinkus „Schiedel“ sprendimus, sutaupoma nemažai erdvės. Be to, šios įmonės gaminami kaminai gali būti montuojami kartu su vėdinimo kanalais.

Tai gal čia tiesiog kaltas didelis kainų skirtumas?
Paradoksalu, tačiau kainų skirtumas visiškai nedidelis. Keraminiai kaminai tik apie dešimt procentų brangesni, bet jie sumontuojami gerokai greičiau. Be to, pasirinkę tokį sprendimą gaunate ne atskiras sudedamąsias dalis, o visą išbaigtą sistemą, kurią sumontuoti užtenka vienos ar dviejų dienų. Tradicinio plytinio kamino montavimas trunka apie savaitę, o vėliau tenka ieškoti, kas galėtų įmontuoti plieninį įdėklą, prijungti katilą ir panašiai. Dėl to ne tik prarandama daug laiko, bet ir išleidžiama nemažai papildomų lėšų. Statybininkai neretai linkę siūlyti būtent tradicinį mūrinį kaminą dar ir dėl to, kad taip jie apsirūpina darbu ilgesniam laikui, o kur dar ilgainiui atsirandantys įvairūs „kolegos“, siūlantys savo sprendimus.

Kaminas sudaro tik vieną procentą, o dažnai ir mažiau, visos pastato vertės. Dažnai reikia įrengti ne vieną kaminą, o, pavyzdžiui, tris – šildymui, židiniui ir pirčiai. Tačiau kaminų sistemos nėra ta vieta, kur būtų galima taupyti. Juolab kad bandydami taupyti kamino sąskaita negalėsime pilnavertiškai džiaugtis židiniu, nebus to jaukumo ir komforto, dėl kurio ir pasirenkame židinį. Todėl pagrindinis „Schiedel“ uždavinys − sukurti namuose jaukumą, komfortą ir, kas itin svarbu, saugumą. Pasirinkę nepatikimą sprendimą jau netrukus galite susidurti su rimtomis problemomis.

Ar kokybiškus kaminus taip pat reikia prižiūrėti?
Kiekvieną kaminą reikia prižiūrėti. Daugelyje Vakarų Europos šalių valyti kaminus ir prižiūrėti krosnis privaloma, tai reglamentuoja įstatymai, o naudojami gaminiai privalo turėti gaminio atitikties deklaracijas. Kasmet būtina gauti atitinkamą dokumentą, liudijantį, kad buvo atlikta kamino apžiūra, be kurios sistemos negalima eksploatuoti. Deja, mūsų šalyje apie tai mažai žinoma, nekalbant jau, kad nėra sukurto kaminų techninės priežiūros įstatymo, kaminkrėčiams nekeliama didelių reikalavimų, tokia veikla besiverčiančios įmonės nekontroliuojamos, netikrinama jų veikla ir naudojamų produktų kokybė. Todėl sukuriamos palankios sąlygos gyvuoti neprofesionaliai dirbančioms įmonėms ar pavieniams specialistams, nekokybiškai valantiems kaminus, dėl ko šie ilgainiui gali užsiliepsnoti. Žmonės nepatikliai žiūri į kaminkrėčius ir patys imasi atsakingų darbų.

Šis klausimas itin aktualus prieš prasidedant šildymo sezonui, ypač kietuoju kuru šildomų būstų savininkams. Kaminas gali būti valomas mechaniniu bei vadinamuoju cheminiu būdu. Mechaninis valymas atliekamas specialiu šepečiu išvalant susikaupusius suodžius. Taikant cheminį valymo būdą kartu su pakuromis pilami specialūs milteliai, vėliau susiformavusi trauka tuos miltelius kelia į viršų. Pastarieji nusėda ant čia susikaupusių suodžių bei dervų ir jas išdžiovina. Vėliau veikiami karščio tokie suodžiai nukrinta žemyn ir yra pašalinami per išvalomąją angą.

Pagal priešgaisrinius reikalavimus kūrenant kietuoju kuru kaminas turi būti valomas kas tris mėnesius ir būtinai prieš kūrenimo sezoną. Mechaninis valymo būdas − efektyviausias. Cheminis valymas daugiau taikomas kaip profilaktinė priemonė. Kai kaminas itin užleistas, toks valymas tampa neveiksmingas. Cheminiu būdu valyti kaminą tinka tuomet, kai kūrenamas prastas kuras, mat neretai nutinka taip, kad net išvalius kaminą mechaniniu būdu po kelių savaičių kaminas vis tiek užsiliepsnoja. Galų gale pasirodo, kad tai įvyko dėl netinkamo kuro.

Ar keraminių kaminų gamintojai gali pasiūlyti renovuojant pastatus taikomų plieninių kaminų alternatyvą?
Renovacijai naudojamų plieninių kaminų sistemos, kaip ir keraminių, – dvisluoksnės, jas sudaro plieninis cilindras, izoliacinis sluoksnis ir nerūdijančio plieno įdėklas. Todėl kaip alternatyvą jau kitais metais Lietuvos rinkai pasiūlysime „Schiedel“ gaminamą kaminų sistemą „Kerastar“, kurios išorinis sluoksnis pagamintas iš nerūdijančio plieno, o viduje yra izoliacinis sluoksnis ir tas pats keraminis įdėklas. Tokia sistema tinka renovacijai ir kartu joje išsaugoti visi geriausi keraminio kamino techniniai duomenys. Turint omenyje, kad tokie kaminai gali būti montuojami net 5 cm atstumu nuo degių objektų, galima teigti, jog toks sprendimas suteikia daugiau galimybių, nei šiuo metu renovacijai dažnai taikomi nerūdijančio plieno kaminai. Be to, kaip ir kiti „Schiedel“ sprendimai, „Kerastar“ – kompleksinis pasiūlymas, visos sudedamosios dalys suderintos tarpusavyje, todėl montavimo darbai gerokai spartesni ir paprastesni. Tai ne vien funkcijos, bet ir dizaino prasme patrauklus pasiūlymas, nes pasirinkusieji šią sistemą gali suderinti iš išorės matomą estetišką nerūdijančio plieno paviršių su viduje įmontuotu šiandien geriausiu keraminiu įdėklu.
 
Ar planuojate pasiūlyti daugiau naujovių?
Kitais metais, be sistemos „Kerastar“, dar planuojame pasiūlyti užbaigiamuosius kamino elementus. Tai specialiai kamino viršutinei daliai užbaigti skirta sistema. Taikant tokį sprendimą virš stogo kylanti kamino dalis mūrijama iš specialių, plytas imituojančių, betoninių blokelių. Tai leidžia sutaupyti nemažai laiko, išvengti neretai komplikuoto darbų organizavimo, nereikia kviesti skirtingų sričių specialistų. Kartu užtikrinama nepriekaištinga kokybė bei patvarumas.
 
Ar „Schiedel“ sprendimai sulaukia specialistų dėmesio?
„Schiedel“ sistema gana greitai susilaukė susidomėjimo, nes mūsų bendrovė išsikėlusi tikslą ne tik kuo daugiau parduoti, bet ir šviesti visuomenę, formuoti supratimą apie tinkamą kaminų sistemą. Architektams ir projektuotojams esame sukūrę jų darbą lengvinančių priemonių: tiesiog internete galima pasižiūrėti ir parsisiųsti kaminų brėžinius, taip pat galime pasiūlyti 3D kompiuterines projektavimo programėles. Beveik nebereikia sukti galvos, kaip suprojektuoti kaminą. Architektai mūsų siūlomus kaminus vis dažniau įtraukia į savo projektus.

Be to, šie gaminiai sulaukė ir deramo statybų bendrovių dėmesio. „Schiedel“ sprendimai leidžia sumažinti statybos sąnaudas, mažesnę įtaką turi vadinamasis žmogiškasis veiksnys. Įsigyjant sistemą iš pradžių tenka investuoti dviem trim šimtais litų daugiau, tačiau sutaupoma net keletą kartų daugiau laiko. Ir patiems statybininkams montavimo darbai tampa gerokai lengvesni, nes visos sistemos sudedamosios dalys tarpusavyje suderinamos. Tokius kaminus sumontuoti užtenka dviejų dienų, įgudęs specialistas mažesnį kaminą gali surinkti ir per vieną dieną.

Ar Lietuvoje keičiasi požiūris į kaminų sistemas?
Apie tai galime spręsti ir iš nuolat augančios apyvartos. Didesniuose miestuose, kur rinkos dalyvius pasiekia informacija, patys prekybininkai kreipiasi į mūsų bendrovę ieškodami būtent „Schiedel“ produkcijos. Be to, mūsų techninis skyrius siūlo profesionalų konsultacijas. Paskambinę užsakovai visuomet gali gauti visą reikiamą informaciją. Kadangi šie kaminai palyginti lengvai montuojami, užsakovai gali patys atlikti visus montavimo darbus, o mes savo ruožtu visuomet konsultuojame, išaiškiname visus niuansus, išskirtiniais atvejais ir nuvykstame į objektą. Mes įsitikinę, kad techninė priežiūra turi atitikti produkto kokybę.
yra Kita
Į Lietuvos rinką žengia pramoninių kaminų sistemos „Schiedel Rite-Vent“