Karšta naujiena tvirtinamųjų elementų rinkoje

Tvirtinamieji elementai − vienas svarbiausių pastato patvarumo garantų, todėl ši statybinių medžiagų rinkos dalis itin dinamiška. Šiuo metu karščiausia, sparčiai visame pasaulyje populiarėjančio cheminio inkarinio tvirtinimo naujiena – britų bendrovės „Rawlplug“ sukurta cheminė sistema „Rawl CFS“. UAB „Koelner Vilnius“ vadovo Igorio Kovnerio teigimu, šią sistemą galima apibūdinti kaip greitą, patogų, ekonomišką, universalų ir patikimą sprendimą. Jo įsitikinimu, šių ypatybių pakanka, kad sistema „CFS“ užimtų tinkamas pozicijas mūsų šalies rinkoje.

Mūsų tvirtinamųjų elementų rinkoje prekių ženklai „Rawlplug“ ir „Rawl Fiхings“ − naujiena. Ar galėtumėte daugiau papasakoti apie juos?

„Rawlplug“ ir „Rawl Fiхings“ − du pagrindiniai bendrovės „Rawlplug Ltd.“, kurios pagrindinis biuras įsikūręs Škotijos komercijos sostinėje Glazge, prekių ženklai. „Rawlplug“ gamina aukštos kokybės mechaninius bei didžiulę paklausą turinčius vadinamuosius cheminius inkarinius tvirtinamuosius elementus. Šiandien Vakarų Europos statybų rinkose prekių ženklai „Rawlplug“ ir „Rawl Fiхings“ laikomi patikimumo ir kokybės sinonimu. Bendrovės „Rawlplug“ veiklos pradžia tapo modernios tvirtinamųjų elementų rinkos pradžia. „Rawlplug“ – tai ir britų, ir kartu pasaulio tvirtinamųjų elementų gamybos klasika, mat ši įmonė yra pati pirmoji tvirtinamųjų elementų gamintoja pasaulyje, dar 1919 m. įkurta britų inžinieriausJ. J. Rawlingso. Būtent jis sukūrė pirmąją pasaulyje mūrvinę iš specialios medžiagos bei jaučio kraujo mišinio, kuris tuomet tapo revoliucija sparčiai besiplėtojančioje statybų rinkoje ir, beje, buvo pavadinta „Rawlplug“. „Plug“, išvertus iš anglų kalbos, reiškia kamštis. Beje, kai kuriose šalyse šis žodis tapo bendriniu terminu, reiškiančiu skirtingus tvirtinimo būdus. Mano nuomone, tai įvyko visai pelnytai, juk būtent „Rawlplug“ pradėjo plėtoti šią naują rinkos rūšį. Masinė šios produkcijos gamyba bei poreikis ir lėmė bendrovės įkūrimą.

Modernus požiūris, glaudus bendradarbiavimas su gaminamos produkcijos vartotojais, subtilus poreikių bei statybų rinkos tendencijų išmanymas − būdingi jau beveik devyniasdešimt metų gyvuojančios bendrovės bruožai. Pavyzdžiui, pirmasis pasaulyje mechaninis inkarinis varžtas „Rawlbolt“ buvo sukurtas „Rawlplug“ laboratorijoje dar XX a.3 dešimtmetyje. Tai paskatino tuomet atsiradusios armuoto betono ir prie jo montuojamų sunkių pramoninių įrenginių tvirtinimo alternatyvos paieškos. Tokių novatoriškos bendrovės veiklos pavyzdžių galima būtų vardyti daug, pavyzdžiui, pirmasis pasaulyje inkarinis varžtas „Rawl SafetyPlus“, taikomas didesnio saugumo sąlygomis, taip pat buvo sukurtas „Rawlplug“ laboratorijose.

Visi šie daugelį metų tobulinti tvirtinimo būdai iki šiol diktuoja tvirtinamųjų elementų standartus pasaulinėje rinkoje ir yra itin populiarūs. Koja kojon su laiku žengianti bei rinkos paklausą stebinti bendrovė „Rawlplug“ ilgainiui pastebėjo, kad tvirtinamųjų elementų ateitis priklauso cheminiams inkarams. Pirmieji pastarųjų pavyzdžiai – kapsulės ir plastikinės tūbelės – į bendrovės gaminių asortimentą pateko dar 1970 m., o šiandien pagaliau atėjo laikas patobulinti ir šią tvirtinamųjų elementų rūšį, todėl buvo sukurta nauja cheminė sistema − „Rawl CFS“.

Jūs Lietuvoje atstovaujate bendrovei „Koelner“, kuriai priklauso prekių ženklai „Koelner“ ir „Modeco“. Kas jus sieja su įmone „Rawlplug“?

Nuo 2005 m. lapkričio „Koelner“ grupėtapo „Rawlplug“ savininke, o jos filialai − pilnaverte jos dalimi. Naujojo savininko investicijos bei bendrovės strategija skatina modernias plėtros kryptis. „Rawlplug“ savo ruožtu tęsia darbą, kurdama tvirtinamųjų elementų – inkarinių varžtų bei cheminių inkarų – rinkos inovacijas. Puikiausias to pavyzdys −moderni sistema „Rawl Cartridge Free Sytemе“ („Rawl CFS“), kurią šiuo metu jau galima įsigyti ir Lietuvoje.

Kas yra „Rawl CFS“?

„CFS“ − tai moderni cheminio inkaro dozavimo sistema, visiškai neseniai sukurta bendrovės laboratorijoje Škotijoje, siekiant palengvinti bei paspartinti tvirtinimo darbus naudojant cheminius inkarus. Pagrindinė idėja − šį tvirtinimo būdą pasirinkusiems profesionalams palengvinti darbą ir pasiūlyti efektyvų bei ekonomišką sprendimą. Sistema unikali tuo, kad buvo sukurta visiškai nauja cheminio inkaro pakuotė. Iš esmės „CFS“ gamybos metu buvo gerokai patobulinta tūbelių sistema „Rawl R-KEM+“.

Kiek žinau, cheminiai inkarai nėra itin populiarūs, palyginti su tradiciniais tvirtinimo būdais?

Tiesa, kol kas tradiciniai kamščiai, medsraigčiai ir varžtai vyrauja tvirtinamųjų elementų rinkoje. Manau, kad pagrindinė to priežastis − informacijos trūkumas. Mūsų pagrindinė užduotis informuoti potencialius Lietuvos vartotojus apie cheminius inkarus, jų veikimo principus bei pranašumus. Aš įsitikinęs, kad sistema „CFS“ neabejotinai turės didžiulę paklausą.

Koks cheminių inkarų pranašumas, palyginti su tradiciniais tvirtinimo būdais?

Visų pirma – universalumas. Cheminiai inkarai gali pakeisti bet kokį tradicinį tvirtinimo būdą. Juos galima naudoti su visomis statybinėmis medžiagomis, išskyrus pagamintas medienos pagrindu. Jie taikomi tiek akytosiose medžiagose su įvore, tokiose kaip dujų betonas, „Fibo“ blokeliai, akytosios plytos bei blokeliai, tiek vienalyčiam betonui bei plytoms.

Kitas jų pranašumas – patikimumas. Cheminiai inkarai išlaiko pačias didžiausias apkrovas. Pavyzdžiui, poliesterinis inkarinis varžtas „Rawl CFS“ atlaiko 79 kNplėšiamosios jėgos apkrovas bei 95 kN pjaunamąsias apkrovas, tai atitinkamai 7 900 kg ir 9 500 kg, tenkantys vienam tvirtinamajam elementui.

Be to, tokia sistema yra įvairiai naudojama. Mechaninius tvirtinamuosius elementus, tvirtinamus prie pagrindo, veikia plėtimosi jėga. Dėl šios priežasties jų negalima tvirtinti arti vienas kito bei pagrindo kampuose. Be to, cheminiai inkarai atlaiko ir dinamines apkrovas bei drėgmę.

Jūs minėjote modernią dozavimo sistemą. Koks jos veikimo principas?

Tradiciškai cheminiai inkarai būna supakuoti kapsulėje arba plastikinėje tūbelėje. Abu šie pakavimo būdai iki šiol gerai veikė, tačiau jie vis dėlto turi tam tikrų apribojimų, visų pirma dėl to, kad tokiam darbui atlikti prireikia daugiau laiko. Europos Sąjungos patentuotos sistemos „Rawl CFS“ derva yra supakuota specialioje folijoje, o ne plastikinėje tūbelėje. Tokio pakavimo būdo nauda −akivaizdi. Visų pirma paspaudus pistoleto vamzdį folija su derva atsidaro pati, nebereikia visuomet po ranka turėti žirklių ar peilio.

Speciali plastikinio maišiklio konstrukcija, būtina naudojant cheminius inkarus, taip pat sutrumpina darbo laiką –maišiklio sistemoje „CFS“ nebereikia užsukti ant tūbelės, užtenka ją įdėti į pistoleto dozatoriuje esančią ertmę. Dėl tokio sprendimo iš vienos pakuotės išspaudžiama daugiau šios tvirtinamosios medžiagos.

Taip pat daroma mažiau žalos aplinkai, kadangi gamybinių atliekų lieka visiškai nedaug. Plastikines tūbeles reikia perdirbti, o tai atlikti daug paprasčiau ir pigiau su folija, kuri panaudojus dervą lieka visiškai suspausta maišytuvo gale. Dozuojamojo pistoleto konstrukcija bei folijos elastingumas leidžia lengviau išspausti dervą, palyginti su tradicinėmis tūbelės sistemomis, ir dirbti greičiau bei efektyviau. Tai itin aktualu, kai prireikia įtvirtinti kelis šimtus ar keletą tūkstančių elementų. Be to, pats pistoleto turinys sistemoje „CFS“ pakeičiamas daug greičiau nei taikant tradicinius inkarus.

Sistema „Rawl CFS“ naudinga ne tik vartotojui, bet ir logistikos įmonėms bei tiekėjams. Šiuo atveju sandėliuose užtenka laikyti tik vieną tvirtinamųjų elementų rūšį − cheminį inkarą „CFS“, kurį galima naudoti bet kokiomis aplinkybėmis.

Tačiau tai cheminis produktas. Ar jis nekenkia žmogaus sveikatai?

Sistemoje „Rawl CFS“ naudojamos dervos „RM50“ sudėtyje nėra stireno, todėl ji visiškai nekenksminga žmonių sveikatai.

Toks tvirtinimas turėtų būti labai brangus?

Visai ne. Vidutiniškai vieno elemento tvirtinamas su cheminiu inkaru dabar jau kainuoja panašiai kaip ir tvirtinimas tradiciniu būdu. Jei turėsime omenyje, kad cheminiai inkarai pakelia daug didesnes apkrovas nei tradiciniai tvirtinamieji elementai, t. y. norint pasiekti tokį patį patvarumą užtenka mažesnio jų kiekio, tuomet kaina tampa vienoda. O jei dar pridėtume universalumą ir montavimo greitį − dar ir sutaupome.

Nepaisant to, visos tendencijos labai aiškios – auga naftos kainos, o kartu ir plastiko gaminių kainos, brangsta plienas, visa tai lemia tradicinių tvirtinamųjų elementų kainas. O cheminių inkarų kainos tampa vis konkurencingesnės, be to, vėliau jos dar mažės, nes šios rūšies tvirtinimo paklausa auga, o tai ilgainiui leis sumažinti produkto savikainą.

Kur gali būti taikoma sistema „CFS“?

Kaip jau minėjau, sistema labai universali. Ji nepakeičiama liftų kreipikliams, įvairių tipų barjerams, turėklams, stulpams, kelio šviestuvams, gembėms, stadionų ir sporto salių kėdėms, gamybinėms staklėms, metalo konstrukcijoms, bėgiams, armuotiems metaliniams virbams bei ventiliuojamųjų fasadų gembėms tvirtinti.

yra Kita
Jungiamieji įrankiai ir detalės profesionalams