Keraminė kaminų sistema renovacijai

Vardas „Schiedel“ jau seniai tapo kokybiškų kaminų sistemų sinonimu. Šiandien tai didžiausia ir moderniausia kaminų sistemų gamintoja Europoje. Būdama kaminų sistemų rinkos lyderė, bendrovė siūlo gausų gaminių pasirinkimą, leidžiantį išspręsti įvairias kaminų technines problemas bei pasirinkti optimalų sprendimą kiekvienam atvejui. „Schiedel“ užtikrina aukščiausio lygio funkcionalumą ir saugumą šalinant išmetamąsias dujas. Tai patvirtina ir bendrovės gaminiams suteikiama trisdešimties metų garantija.

Šį pavasarį vykusioje tarptautinėje statybos ir remonto parodoje „Resta 2008“ „Schiedel“ atstovai Lietuvos rinkai pristatė dar vieną naujovę, pagausinusią bendrovės pasiūlą – renovacijai skirtą keraminę kaminų sistemą „Keranova“. UAB „Schiedel kaminų sistemos“ specialistų teigimu, pamažu daugėja užsakovų, ieškančių kokybiškų kaminų sistemų bei suprantančių netinkamo pasirinkimo padarinius, o renovacijos sritis nėra išimtis. Be to, mūsų šalies rinkai būdinga ir tendencija siūlyti gyvenamuosius būstus su jau sumontuotu mūriniu kaminu, paliekant būsimam šeimininkui spręsti šildymo būdo pasirinkimą, o eksploatuoti mūrinio kamino be įdėklo negalima. Įprastam tradiciniam kaminui reikia nuolatinės priežiūros. Kondensatas, agresyvios rūgštys, lietaus ir atlydžio vanduo – sunkūs išbandymai kiekvienam kaminui, be to, spartus šildymo įrenginių tobulėjimas ir plieninių kaminų nepatvarumas verčia ieškoti universalių sprendimų. O „Keranova“ leidžia išspręsti visas tiek funkcines, tiek estetines kaminų renovacijos problemas. Kol kas Lietuvoje „Keranova“ laikoma naujiena, tačiau Vakarų Europoje, ten, kur nenorima ar neleidžiama ardyti su praeities architektūra harmoningai derančių senųjų kaminų, ypač Austrijoje ir Vokietijoje, ši sistema taikoma itin dažnai.

Antrasis „Schiedel“ žingsnis į renovacijos sritį

Iki šiol Lietuvos renovacijai skirtų kaminų rinkoje „Schiedel“ siūlyta alternatyva buvo kaminų sistema „Kerastar“, kurios išorinis sluoksnis pagamintas iš nerūdijančiojo plieno, o viduje yra izoliacinis sluoksnis ir tas pats keraminis įdėklas. Tokia sistema tinka renovacijai, be to, joje išsaugoti visi geriausi keraminio kamino techniniai duomenys. Turint omenyje, kad tokie kaminai gali būti montuojami net 5 cm atstumu nuo degių objektų, galima teigti, kad toks sprendimas suteikia daugiau galimybių nei šiuo metu renovacijai dažnai taikomi nerūdijančiojo plieno kaminai. Be to, kaip ir kiti „Schiedel“ sprendimai, „Kerastar“ – kompleksinis pasiūlymas, visos sudedamosios dalys suderintos tarpusavyje, todėl montavimo darbai gerokai spartesni ir paprastesni. Kalbant apie modernius pastatus, galima teigti, kad tai patrauklus pasiūlymas ne vien savo funkcijomis, bet ir dizainu, nes pasirinkusieji šią sistemą gali suderinti iš išorės matomą estetišką nerūdijančiojo plieno paviršių su viduje įmontuotu šiandien geriausiu keraminiu įdėklu.

Tačiau kai kalbame apie senus pastatus ir kultūros paveldo objektams priskiriamus statinius, susiduriame su estetikos problemomis, kai kamino išvaizda tokia pat svarbi kaip funkcionalumas ir negali prieštarauti praeities architektūros dvasiai. Juk retas galėtų paprieštarauti, kad, pavyzdžiui, ant XIX a. rūmų fasado įkomponuotas plieninis „antikūnis“ nerėžia akies. Todėl tokiais atvejais gali pagelbėti kitas „Schiedel“ sukurtas sprendimas – specialiai renovacijai skirta keraminė kamino sistema „Keranova“.

Universalus ir ilgaamžis sprendimas

Vienas iš pagrindinių kaminų sistemos „Keranova“ pranašumų – universalumas. Ji pritaikyta tiek kietajam, tiek skystajam kurui, dujoms, žemoms ir aukštoms išmetamųjų dujų temperatūroms (iki 400 ºC). Ši sistema tinka visiems katilams – tiek kondensaciniams, tiek paprastiems. Sistema itin atspari rūgštims, drėgmei, ugniai (net iki 90 min.) ir išsiskiria patvarumu.

„Keranovos“ dūmtraukio sistemoje taikomo sausuoju presavimo būdu pagaminto vamzdžio sienelių storis − nuo 6 iki 8 mm. Dėl gerokai nei įprastai plonesnės sienelės toks kaminas daug atsparesnis aukštoms temperatūroms bei jų svyravimui. Tai, be kita ko, itin aktualu ir tuomet, kai, pavyzdžiui, kaminas sumontuotas užmiesčio namuose arba jame tiesiog rečiau būnama, tad ir jo temperatūra dažnai kinta.

Kuo greičiau keraminis vamzdis įšyla, tuo greičiau sistemoje užtikrinama tinkama trauka. Dūmai, kildami per įšilusį keraminį vamzdį, daug lėčiau atvėsta, nei kildami per šaltą. Kol keramika įšyla, šiluma iškeliauja pro kaminą, todėl, pavyzdžiui, storų plytų sienelių plytiniuose kaminuose retai kada užtikrinama tinkama trauka. Kol tokio kamino sienelės įšyla, iššvaistoma be galo daug šilumos.

Universalios kaminų sistemos „Keranova“ vamzdis, kaip ir kitų „Schiedel“ siūlomų kaminų modelių, – šamotinės keramikos gaminys su mineraliniais priedais, tačiau pastarasis gaminamas pagal kitokią technologiją – itin aukštoje temperatūroje bei dideliame slėgyje atliekamas vadinamasis sausas presavimas, taip gaunama tankesnė ir homogeniškesnė medžiaga. Dėl šios priežasties kaminas gerokai atsparesnis drėgmei.

Kita šiuo metu rinkoje populiari alternatyva – kaminai su plieniniais įdėklais. Tačiau tokie kaminai nėra universalūs ir kiekvienu atveju pritaikomi pagal kuro rūšį, t. y. pagal temperatūrą bei šildymo prietaiso funkcionavimo būdą – šlapią ar sausą. Atsižvelgiant į tai turi būti parenkama kamino įdėklo gamybai taikoma plieno rūšis. Plieniniai kaminai itin jautriai reaguoja į vadinamąjį kondensato džiūvimo procesą. Kai besikaupiant kondensatui temperatūra kamine „šokteli“, anksčiau prasideda džiūvimo procesas: iš ant sienelių susikaupusio kondensato išgaruoja vanduo ir pradeda kauptis rūgštys. Šiuo ribiniu momentu plienas itin koroduoja, todėl būtina pasirinkti vieną iš tokios sistemos funkcionavimo būdų, o sumanius pakeisti patį šildymo įtaisą bei kurą tektų permontuoti visą sistemą. Kaminas su keraminiu indėklu „Keranova“ yra visiškai universalus, todėl prie tokios sistemos galima prijungti bet kokį šildymo įrenginį ir prireikus visuomet be vargo pakeisti.

Maža to, „Keranova“ kaminas ne tik universalus kuro bei temperatūros atžvilgiu, bet jis taippat yra ir patvarus. Kaip ir visiems bendrovės „Schiedel“ produktams, jam suteikiama trisdešimties metų garantija. O plieninis kaminas vis dėlto tik laikinas sprendimas, maksimali pastariesiems suteikiama garantija – dešimt metų. Be to, remiantis statistiniais duomenimis, pats šildymo šaltinis paprastai keičiamas kas penkerius–septynerius metus. Tai lemia ne tik ribotas galiojimo laikas, bet ir nuolatinės šios srities produktų gamybos pažanga.

Galimybė pasinaudoti montavimo paslaugomis

Renovacijai skirtos keraminės kaminų sistemos „Keranova“ montavimo principai panašūs į plieninio kamino. Tačiau montavimo metu įdėklai sujungiami ne movomis ar „spynomis“, o specialiu keramikos gaminiams pritaikytu glaistu, kaip ir moduliniuose „Schiedel“ kaminuose. Sistemoje taikomas toks pats izostatinis įdėklas kaip ir sistemoje „Schiedel Absolut“, tik šiuo atveju pastarasis montuojamas į jau esamą plytinį kaminą ar išbetonuotą šachtą.

„Keranovos“ montavimo darbai, kaip ir kitų „Schiedel“ kaminų sistemų, nesudėtingi. Tačiau montuojant prireikia kiek daugiau papildomos įrangos, todėl, pasak UAB „Schiedel kaminų sistemos“ atstovų, dėl daugelio besidominčių užsakovų pageidavimų suteikti montavimo darbus, bendrovė netrukus ruošiasi surengti specialius mokymus, kurių metu kaminų sistemų montavimo darbus atliekančių įmonių specialistai bus mokomi „Keranova“ montavimo subtilybių. Taigi greitai šia paslauga užsakovai galės naudotis ir Lietuvoje.

yra Kita
Kaminų pasirinkimo problema