Keturiuose daugiabučiuose - pavyzdinis ekonomiškas laiptinių apšvietimas

Siekiant atkreipti visuomenės energijos tausojimą ir saugumą bendrosiose erdvėse, elektros skirstymo bendrovė AB LESTO kartu su socialiniais partneriais UAB „Mano būstas LT“, UAB „ACME Europe“ ir UAB „Elektros taupymo sprendimai“ įgyvendina socialinės atsakomybės projektą „Tiek, kiek reikia daugiabučiui: saugūs ir taupūs namai“.

Projekto metu keturiuose skirtingų miestų daugiabučiuose bus įrengtas pavyzdinis saugus ir taupus bendrųjų erdvių – laiptinių ir jų įėjimų – apšvietimas.

Šiuo metu pavyzdinių laiptinių įrengimo darbai atliekami Vilniuje (Tujų g. 11), Kaune (Kovo 11-osios g. 104), Klaipėdoje (Taikos pr. 88) ir Šiauliuose (P. Višinskio g. 8). Daugiabučiuose bus įrengtas šiuolaikinis modernus laiptinių ir lauko durų apšvietimas su būvio ciklu – tai reiškia, kad šviesa neužgesta ne tik dėl judesio, bet ir dėl žmogaus buvimo.

Pavyzdiniam saugiam apšvietimui reikalingas medžiagas bei įrangą projektui teikia apšvietimo sprendimų tiekėjai – UAB „ACME Europe“ ir UAB „Elektros taupymo sprendimai“, o UAB „Mano būstas LT“ atlieka naujų apšvietimo sistemų įrengimo darbus. Visus darbus bendrovės atliks nemokamai, daugiabučių gyventojams taip pat bus organizuojami susitikimai, kuriuose bus konsultuojama racionalaus elektros energijos naudojimo tema.

„Šiuo projektu drauge su partneriais norime atkreipti dėmesį ne tik į energijos tausojimo, bet saugumo aspektus. Statistika rodo, kad dėl netvarkingos, pasenusios elektros instaliacijos šalyje kyla net 12 proc. gaisrų. Nuolat prižiūrint, atnaujinant instaliaciją ir apšvietimo įrangą mažinamas ne tik gedimų, galinčių sukleti gaisrus, skaičius, bet ir didinamas saugumas: apšviestos bendrosios patalpos ir daugiabučių prieigos, įėjimai į laiptines ir rūsius – itin veiksminga vagysčių ir užpuolimų prevencijos priemonė,“ – sako Renata Gaudinskaitė, AB LESTO Socialinės atsakomybės projektų vadovė.

Siekdami atkreipti gyventojų dėmesį į elektros instaliacijos saugumo svarbą namuose, projekto dalyviai organizuoja akciją, kurioje gali dalyvauti bet kuris Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių daugiabučio gyventojas. Akcijos laimėtojams atiteks „ACME“ 50 litų dovanų čekis ir UAB „Mano būstas LT“ teikiama paslauga „Elektrikas į namus“ – specialisto atvykimas ir konsultacijos dėl būsto elektros sistemos būklės, jos atnaujinimo. Akcijos taisyklės – svetainėje www.tiekkiekreikia.lt.

Projekto „Tiek, kiek reikia daugiabučiui: saugūs ir taupūs namai“ metu bus ne tik įrengtas pavyzdinis apšvietimas daugiabučių bendrosioms erdvėms, bet ir parengtos rekomendacijos visiems gyventojams ir namų bendrijoms, leisiančios pasirinkti geriausius bendrųjų patalpų apšvietimo ir energijos tausojimo sprendimus. Rekomendacijos ir informacinė medžiaga bus skelbiama minėtoje interneto svetainėje www.tiekkiekreikia.lt.

2011 m. LESTO drauge su socialiniais partneriais (UAB „Mano būstas LT“, „OSRAM“, „PHILIPS“ ir „SLO Lithuania“) inicijavo trijų tipinių bendrojo lavinimo mokyklų elektros ūkio auditą, kurio išvados parodė, kad vidutiniškai galima sutaupyti 50 proc. elektrai išleidžiamų lėšų. Projekto rezultatas – rekomendacijos ugdymo įstaigoms, 7 pavyzdinio – tausojančio apšvietimo kabinetai (iš kurių vienas – unikalus, vienintelis toks Baltijos šalyse) ir vestibiulis trijose mokyklose bei kreipimasis į Aplinkos ministeriją, atkreipiant dėmesį, kad būtina papildyti finansuojamų krypčių, renovuojant mokyklas ir didinant jų energetinį efektyvumą, sąrašą – įtraukti elektros ūkio atnaujinimą. Plačiau apie projektą – taip pat svetainėje www.tiekkiekreikia.lt.

LESTO projektas „Tiek, kiek reikia“, skatinantis racionalų elektros vartojimą, vykdomas nuo 2009-ųjų metų. Bendrovė projektą organizuoja keliomis kryptimis, efektyvaus elektros vartojimo svarbą akcentuodama atskiroms vartotojų grupėms: gyventojams, verslo įmonėms, viešosioms įstaigoms. Racionalaus elektros energijos vartojimo skatinimas yra viena iš prioritetinių AB LESTO socialinės atsakomybės krypčių, prisidedanti prie aplinkos ir energetinių išteklių tausojimo bei šalies įsipareigojimų vykdant Europos Sąjungos klimato kaitos programą.

yra Kita
Ketinių radiatorių renesansas