Kiekvieno namus sušildys dujinis katilas

Šiuo metu sparčiai populiarėja autonominio šildymo sistemos, kurioms naudojami dujiniai katilai. Tokias sistemas galima sėkmingai įrengti ir mažuose butuose, ir dideliuose individualiuose gyvenamuosiuose namuose. Naudojant šiuolaikinę šildymo įrangą galima sumontuoti autonomines katilines, kurios apšildytų vieną ar kelis daugiabučius namus. Tačiau ne vienam iškyla problema, kaip teisingai pasirinkti pagrindinį autonominio šildymo sistemos elementą − katilą?

Kaip pasirinkti tinkamą dujinį katilą?

Šiandieninėje rinkoje katilus pristato daugiau nei dešimt gamintojų. Renkantis katilą neužtenka galvoti tik apie jo kainą ar gamintojo vardą. Ilgametę darbo patirtį turintis įmonės „Aqua jazz“ techninis konsultantas Juras Balčiūnas rekomenduoja atsižvelgti į šiuos pagrindinius dalykus.

  • Išsiaiškinkite, kokia firmairkokiomis sąlygomis atliks katilo priežiūrą, koks meistro telefonas. Atkreipkite dėmesį, ar yra aiški lietuviška katilo instrukcija ir garantinės priežiūros talonas. Jei katilo pardavėjas kaip garantinių įsipareigojimų vykdytoją nurodo kitą įmonę, paskambinkite į nurodytą įmonę ir pasitikslinkite, ar galioja tokie susitarimai.
  • Patalpų dydis ir šilumos izoliacija, buitinio šilto vandens (toliau – BŠV) ruošimo būtinybė, jo pageidautinas kiekis ir ruošimo būdas nulems katilo galingumą. Grubiai skaičiuojant, su 1 kW galima apšildyti 10–15 m2, bet reikia atsižvelgti į pastato šilumines varžas, patalpų aukštį, BŠV poreikį. Atminkite, kad pakabinami katilai, šildantys tekantį BŠV, negaminami mažesnio kaip 23 kW galingumo, nes toks galingumas reikalingas užtikrinti pakankamam BŠV debitui. Šie katilai tinka ir mažoms patalpoms šildyti. Taigi butams tinka beveik visi pakabinami katilai, o namui reikiamą katilo galingumą turėtų apskaičiuoti specialistas.
  • Pagalvokite ir apie dūmtraukį. Jei jo nėra, reiks rinktis katilo variantą „turbo“. Šiuo atveju degimo produktai pašalinami ir oras degimui tiekiamas specialiu dvigubu „turbo“ vamzdžiu, kuris gali būti išvedamas tiesiai per lauko sieną. Kai kurie katilų gamintojai jau gali pasiūlyti specialų priedą įprastiniams katilams − degimo produktų ištraukimo ventiliatorių. Jis montuojamas prie įprastinio katilo ir leidžia degimo produktus vamzdžiu išvesti tiesiai į lauką.
  • Vietą katilui sumontuoti. Butui geriau tiks pakabinami ant sienos katilai. Jei yra katilinės patalpa, galima rinktis ant grindų pastatomą katilą.
  • Pageidautiną šilto vandens kiekį. Pakabinami katilai dažniausiai šildo tekantį BŠV, todėl jo debitas ribotas (apie 12 l/min, esant 24 kW katilo galingumui). Esant didesniems poreikiams, vertėtų rinktis katilą su tūriniu boileriu.
  • Gyventojų įpročius ir pageidavimus. Tai lems katilo valdymo būdą. Dabar paplitę trys pagrindiniai katilų valdymo būdai: naudojant patalpos reguliatorių, katilas įjungiamas ar išjungiamas pagal patalpos temperatūrą, kurioje įrengtas reguliatorius (reguliatoriai yra skirtingų tipų, tam tikro tipo reguliatoriai leidžia nustatyti skirtingą temperatūrą tam tikriems paros periodams); ekviterminis reguliavimas naudojant lauko daviklį − valdymo būdas, kai katilas parenka šildomo vandens temperatūrą, atsižvelgdamas į lauko temperatūrą; naudojant lauko ir patalpos daviklius, katilas valdomas ekviterminiu būdu, o patalpos reguliatorius koreguoja patalpos temperatūrą, jei pradeda veikti pašaliniai šilumos šaltiniai (saulė, buitiniai elektros prietaisai ir t. t.). Taip pat patalpos reguliatorius suteikia galimybę keisti kambario temperatūrą, atsižvelgiant į paros laiką.

Butus ar kitas nedideles patalpas (iki 60–100 m2) specialistai pataria geriau šildyti naudojant kambarinį reguliatorių, gyvenamuosius namus ar didesnes patalpas – naudojant lauko daviklį.

Jei katilas turi visus elementus, kurie reikalingi šildymo sistemai (išsiplėtimo indą, cirkuliacinį siurblį, apsauginį vožtuvą, oro išleidimo vožtuvą), tada bus paprasta katilą įtaisyti, o sistema atrodys estetiškai ir užims mažiau vietos.

Papildomos šiuolaikinių katilų funkcijos

Šiuolaikiniai katilai turi daug papildomų funkcijų, padidinančių katilo ekonomiškumą, komforto lygį, supaprastinančių eksploataciją ir valdymą. Tiems, kas nutartų pasirinkti šildymo sistemą „Aqua Jazz“, specialistai pataria atkreipti dėmesį į šias katilų funkcijas.

Tolyginė katilo galingumo moduliacija – katilas automatiškai parenka tokį galingumą, koks reikalingas tam tikru momentu. Tai padidina ekonomiškumą bei sumažina BŠV temperatūros svyravimą.

Autodiagnostika – susidarius sąlygoms, kai katilas negali saugiai dirbti (dingo dujos, nepasišalina degimo produktai, per mažas vandens slėgis, sugedo vienas iš katilo daviklių ir t. t.) katilo ekrane parodomas atitinkamas kodas. Turint tokią informaciją, katilą paprasčiau naudoti ir prireikus galima daug greičiau suremontuoti.

„Švelnus startas“ – uždegant pakurą, dujų ventilis atsidaro palaipsniui, tai garantuoja patikimą ir tylų pakuros uždegimą.

Katilo įsijungimo dažnumo ribojimas − neleidžia katilui užsikurti ką tik užgesus.

Siurblio eigos inercija − cirkuliacinis siurblys užgesus pakurai paliekamas veikti dar kelias minutes. Tai leidžia panaudoti katile likusią šilumą. Abi šios funkcijos padidina katilo ekonomiškumą.

Galimybė BŠV sistemoje pajungti recirkuliacinę liniją – leidžia BŠV gauti iškart atsukus čiaupą.

Apsauginės sistemos

Taip pat svarbu išsiaiškinti, kokios apsauginės sistemos įrengtos katile. Šiuolaikiniai katilai gali turėti: apsaugą nuo perkaitimo, užšalimo, per didelio ir per mažo vandens slėgio šildymo sistemoje, nuo siurblio užkalkėjimo ir apsaugą nuo netikėtai dingusios liepsnos.

Individualius poreikius atitinkantys katilai

Slovakų įmonė „Protherm“, užimanti apie 40 proc. Čekijos ir Slovakijos katilų rinkos, savo produkciją eksportuojanti į 14 Europos šalių, prieš devynerius metus į šį sąrašą įtraukė ir Lietuvą.

Norintiesiems šildyti butus ar kitas nedideles patalpas (nuo 30 iki 200 m2) ir esant nedideliam BŠV poreikiui (viena šeima, vienas dušas ir kelios kriauklės) gamintojai siūlo rinktis pakabinamus katilus.

Pigiausias pakabinamas katilas − 23 BOV (BTVE) „Lūšis“, BŠV ruošiamas tekančio vandens šilumokaityje, prie jo galima prijungti patalpos reguliatorių. Papildomos funkcijos: katilo tolyginė galingumo moduliacija, „švelnus startas“, katilo įsijungimo dažnumo ribojimas, siurblio eigos inercija. Katilas turi visas išvardytąsias apsaugos sistemas. Tokiomis ypatybėmis išsiskiria ir 24 BOV (BTV) „Leopardas“.

24 KOV (KTV) „Pantera“ – BŠV ruošiamas atskirame šilumokaityje „vanduo-vanduo“, todėl katilas daug lėčiau užkalkėja. Jame įmontuotos visos išvardytos papildomos ir apsaugos sistemos. Tai bene moderniausias pakabinamas katilas.

Patalpoms iki 200 m2, kai BŠV poreikis didesnis (gyvena kelios šeimos, yra keli dušai ir dvi ar daugiau kriauklių), tikslinga rinktis pakabinamą katilą su tūriniu geitaeigiu boileriu, pavyzdžiui, 24 KOO (KTO) „Pantera“+B60. Tai tas pats minėtas katilas „Pantera“, bet BŠV ruošiamas ne momentiniame šilumokaityje, o 60 l tūriniame boileryje, kuris garantuoja didesnį BŠV kiekį ir pastovesnę jo temperatūrą. Taip pat atsiranda galimybė prie BŠV sistemos jungti recirkuliacinę liniją. Katile yra visos papildomos ir apsaugos sistemos ir net išsiplėtimo indas boileriui. Jis garantuoja, kad boileriui šylant vanduo nelašės per apsauginį vožtuvą.

Jei daugiabučio namo dujų įvadas yra riboto debeto, kurio neužtenka įrengti visiems butams 24 kW katilus (toks galingumas yra būtinas, kai BŠV ruošiamas jam tekant), vertėtų pasirinkti katilą 12 KOO (KTO) „Pantera“+B60, kurio ypatybės yra identiškos katilo 24 KOO (KTO) „Pantera“+B60 ypatybėms, bet jo maksimalus šildymo galingumas gali būti nustatytas 4–12kW diapazone. Kadangi BŠV ruošiamas tūriniame boileryje, pakanka 12 kW galingumo katilo.

Įrengiant šildymo sistemą individualiame name galimi keli variantai: pigesnis – naudoti pakabinamą katilą su tūriniu boileriu, pavyzdžiui, 24 KOV (KTV) „Pantera“+B60 arba ketaus katilą su tūriniu boileriu, pavyzdžiui, 20 (30, 40) KLZ „Lokys“. Tai pastatomas katilas su 90 l boileriu, itin ilgai naudojamas. Numatyta galimybė prie katilo prijungti patalpos ar lauko arba abu reguliatorius. Katile taip pat yra visos minėtos papildomos ir apsaugos sistemos. Skirtingai nuo kitų katilų gamintojų, įmonė „Protherm“ gamina katilo priedą „pusiau turbo“, kuris leidžia pastatomus katilus naudoti ten, kur nėra įprastinio kamino. Naudojant priedą „pusiau turbo“, degimo produktai, ventiliatoriumi 80 mm skersmens vamzdžiu pašalinami tiesiai per išorinę sieną.

Jei rekonstruojama sena katilinė, kurioje yra boileris ir kietojo kuro katilas, ir planuojate pakeisti tik dujinį katilą, patartina rinktis ketaus katilą be BŠV paruošimo ir kitų papildomų funkcijų, pavyzdžiui: 20 (30, 40, 50, 60 ) KLO (PLO) „Lokys“.

Pageidaujantiesiems įsirengti daugiabučio ar kito didesnio pastato autonominę katilinę, specialistai siūlo du variantus: naudoti didelio galingumo vieną ar kelis ketaus katilus arba tekančio vandens kaskadinius katilus (šiuo atveju reikėtų išsamesnės specialisto konsultacijos).

Norintiesiems sutaupyti

Šiuo metu sparčiai populiarėja kondensaciniai katilai, kurių pagrindinis privalumas − didelis naudingumo koeficientas(maždaug15proc.didesnisnegu įprasta). Tai reiškia, kad maždaug tiek lėšų galėsite sutaupyti pirkdami dujas. Reikia įvertinti tai, kad kondensacinis katilas tokį naudingumo koeficientąpasiekiatiktada,kaiį šildymo sistemą patenkanti temperatūra ne didesnė kaip 50 °C, o išeinanti – 30 °C. Taigi jei šildant įprastu katilu normaliai patalpų temperatūrai palaikyti reikalinga radiatorių temperatūra didesnė nei 50 °C, žinokite, kad keičiant įprastą katilą į kondensacinį reiks sumontuoti didesnius radiatorius arba padidinti jų kiekį.

Atsipirkimo laikas (metais) = (skirtumas tarp kondensacinio ir paprasto katilo [Lt] + papildomos išlaidos įrengiant didesnius šildymo prietaisus [Lt]) / (išlaidos dujoms per metus [Lt] x 0,15).

Dabar atsipirkimo laikas palyginti didelis, bet brangstant dujoms ir mažėjant kondensacinių katilų kainai, jis gali gerokai sumažėti. Paliksime patiems skaitytojams spręsti, ar verta įsigyti kondensacinį katilą.

yra Kita
Ketiniai radiatoriai − naujai atgimusi klasika