Kinematografininkų sąjunga padės kurti nepriklausomo kino centrą

Lietuvos kinematografininkų sąjungos taryba pritarė nepriklausomo kino centro buvusiame "Lietuvos" kino teatre projekto įgyvendinimo idėjai. Vienintelė Lietuvoje profesionalius kino meno kūrėjus vienijanti organizacija patars projeko rengėjams, kaip sukurti kino centrą, kuris atitiktų gero kino mėgėjų lūkesčius.

Sprendimas bendradarbiauti kuriant dviejų salių, 280 vietų nepriklausomo kino centrą buvo priimtas išsamiai susipažinus su esama situacija ir investuotojų planais. Kinematografininkų sąjungai buvo pristatytas būsimo 700 kv.m. kino centro bei viso pastato, į kurį jis bus integruotas, projektas, pastatų aukštingumas ir išdėstymas, kino centro funkcinis suskirstymas, planai šalia kino centro suformuoti viešąją erdvę, sutvarkyti aplinką.

"Džiaugiamės, kad būsimajam kino centrui prireikė mūsų kaip kino ekspertų pagalbos siekiant sukurti patrauklią erdvę kino mėgėjams. Mums svarbu tai, kad Vilniaus senamiestyje planuojama išlaikyti funkcinį paveldą, toliau rodyti gerą kiną, todėl pritarėme nepriklausomo kino centro idėjai" – sako Lietuvos kinematografininkų sąjungos pirmininkas Gytis Lukšas.

Kino profesionalai konsultuos nepriklausomo kino centrą projekto koncepcijos kūrimo ir įgyvendinimo, kino repertuaro ir programų sudarymo klausimais.

Bendradarbiavimo nuostatos dėl nepriklausomo kino centro įgyvendinimo įtrauktos į Lietuvos kinematografininkų sąjungos sutartį su nekilnojamojo turto investicijų bendrove "M2 Invest". Ši bendrovė yra nepriklausomo kino centro projektą įgyvendinančios įmonės "Rojaus apartamentai" akcininkė.

Lietuvos kinematografininkų sąjungos ilgalaikio bendradarbiavimo sutartis su "M2 Invest" pasirašyta 2006 m. gruodžio 11 dieną. Šios sutarties dėka pernai išsipildė sena kinematografininkų svajonė – vainikuojant kiekvienų metų kūrybinius darbus tradicinį Sąjungos prizą ir piniginę premiją skirti ne vienam, kaip anksčiau, o trims Lietuvos kino kūrėjams. Pirmą kartą nuo 1999 metų atsirado galimybė "lietuviškaisiais oskarais" atskirai apdovanoti vaidybinio, dokumentinio ir animacinio kino kūrinius.

Nepriklausomo kino centro idėją siekiama realizuoti iki 2009 metų, kai Vilnius taps Europos kultūros sostine. Kino centro partneriai be Lietuvos kinematografininkų sąjungos taip pat yra režisierius Arūnas Matelis ir kūrybinė grupė "Nominum", režisierius Ignas Miškinis, šiaurės šalių kino forumas "Scanorama" ir jo direktorė Gražina Arlickaitė. Kino centre bus rodomi nekomerciniai Lietuvos ir užsienio vaidybiniai ir dokumentiniai filmai, rengiami festivaliai ir konkursinės programos. Kino centras kaups filmų archyvą, kino literatūrą, organizuos edukacines programas. Jame veiks kino kavinė ir kino mėgėjų klubas.

yra Kita
Kinai stato savo Brodvėjų