Klinkerinės grindinio trinkelės – harmoningas techninių ypatybių, klojimo galimybių ir estetikos derinys

Klinkeris statybinėms medžiagoms gaminti naudojamas nuo neatmenamų laikų. Medžiaga išsiskiria ypatingu atsparumu bei tvirtumu, taip pat atitinka tradicinius ir modernius estetikos reikalavimus. Klinkeriniams produktams būdingas nepaprastas patvarumas, atsparumas trinčiai, apkrovoms, cheminiam bei atmosferos poveikiui, neblunkanti, patraukli bei natūrali spalva, nesudėtingas montavimas, įvairios naudojimo galimybės, saugumas (neslidūs), ekologiškumas (gaminant nenaudojami jokie kenksmingi cheminiai priedai). Be to, klinkerinės grindinio trinkelės užtikrina, kad bus sugertas lietaus vanduo. Būtent dėl šių ypatybių klinkerinės trinkelės nusipelnė išskirtinio dėmesio ir mūsų šalyje. Šiais metais didžiuosiuose Lietuvos miestuose vykusiose parodose „Individuali statyba“, „Namų pasaulis“ bei „Resta“ dėl, palyginti su kitų vokiečių gamintojų, siūlomos konkurencingos kainos, taip pat dėl itin didelės įvairovės – dvidešimt trijų skirtingų atspalvių bei dar daugiau formų ir matmenų – klinkerinės grindinio trinkelės Lietuvos statybų rinkai pristatytos koncerno „Wienerberger“ atstovų.

Itin patvari bei atspari medžiaga

Klinkeris – vienas grubiosios keramikos produktų. Klinkeriniai produktai gaminami iš itin kieto, aukštos kokybės skalūninio molio. Grindinio trinkelėms gaminti skirtas molis degamas itin aukštoje temperatūroje (apie 1 100 oC). Degant beveik iki išsilydymo ribos gaunamas ypač kietas, labai tankus ir itin atsparus klinkerinis gaminys. Klinkerinės grindinio trinkelės atsparios įvairiems krituliams, didelėms mechaninėms apkrovoms, ilgai išlaiko spalvą, ilgainiui grindinio išvaizda nekinta. Be to, jos atsparios rūgštims, druskoms bei tepalams ir alyvoms. Jas labai paprasta prižiūrėti. „Wienerberger“ gamyklose klinkerinės grindinio trinkelės gaminamos ir degamos iš vietos žemės. Natūrali medžiaga darniai įsilieja į kiekvieną miesto ar sodo aplinką. Jas naudojant dideli plotai nepalyginti išradingiau suskirstomi, įgauna naujas, patrauklias proporcijas.

Didelė spalvų įvairovė

Atsižvelgiant į kaitinimo temperatūrą, sumaišyto molio rūšį bei degimo laiką, klinkeris natūraliai įgauna įvairių atspalvių: nuo šviesiai geltono, ryškiai raudono iki juodo. Klasikinio natūralaus raudono klinkerio spalvos niuansus – nuo rausvai raudonos, rudos iki tamsiai rudos − lemia molyje esančios geležies kiekis. Šiltą gelsvą atspalvį klinkeriniai gaminiai įgauna dėl kalcio junginių. „Wienerberger“ klinkerinių trinkelių spalvų paletėje net dvidešimt trys skirtingi atspalviai: nuo klasikinių raudono, rudo, gelsvo iki dėmėto raudono ar raudonai rudo margumo, rubino, rudens lapijos, šiferio pilkumo, šviesaus bei dėmėto gintaro, degančios anglies, antracito rudo atspalvio.

Taikomos pagal grindinio paskirtį

Klasikinė klinkerinių grindinio trinkelių forma – stačiakampė. Tokia forma nepriklauso nei nuo laiko, nei nuo mados. Be to, iš tokių trinkelių galima kloti net rato formos ar kitus apvalius raštus. Tačiau keraminių grindinio trinkelių pasirinkimas kur kas didesnis. Bet kokio rašto plytelės gali būti derinamos su kitokio rašto trinkelėmis.

Pasirinkus atitinkamą klojimo raštą, prireikus kraštams formuoti galima naudoti specialias įvairių dydžių trinkelių formas. „Vyskupo mitros“ ar kampinės plytos formos trinkelės visada nukreips reikiamu keliu. Be to, „Wienerberger“ atstovai gali pasiūlyti ir ažūrines trinkeles, iš kurių ertmių išaugusi žolė sušvelnina dangą, paįvairina spalvą ir puikiai dera su greta esančia veja ar augalais.

Dėl ypatingo atsparumo apkrovoms klinkerinės grindinio trinkelės klojamos prie garažų, pagrindinėse judraus eismo gatvėse, sunkvežimių, autobusų ir troleibusų parkuose, prie šviesoforų ar greitkelio pakelės aikštelėse. Be to, šios trinkelės naudojamos gyvenamųjų kvartalų gatvėms, aikštėms, terasoms, kiemams, dviračių takeliams, pėsčiųjų takams ir pan. kloti. Šaligatviams, takeliams, terasoms ar panašiems plotams kloti naudojamos 52, 63 arba 71 mm storio klinkerinės grindinio trinkelės. Pagal Vokietijoje galiojančią Transporto judėjimui skirtų plotų klojimo standartizavimo direktyvą nustatytos šešios statybinės klasės – nuo I iki VI, – atsižvelgiant į numatomą transporto intensyvumą. III klasei, skirtai didesnėms transporto priemonėms, naudotinos klinkerinės grindinio trinkelės. Jų storis ne mažesnis nei 60 mm. Mažesnės apkrovos plotams, tokiems kaip šaligatviai, takeliai ar dviračių takai, galima naudoti 52 mm storio trinkeles. Ir šiuo atveju klojant viršutinį sluoksnį nėra svarbu, ar klinkerinės grindinio trinkelės bus klojamos tradiciškai, plokščiai ar stačiai. Bet kokiu atveju siūlės plotis turėtų būti 3–5 mm, kad galima būtų išvengti kraštų nutrupėjimų tankinant su vibracine plokšte.

Universali bei funkcionali medžiaga

Klinkerinės trinkelės harmoningai dera beveik su visomis kitomis statybinėmis medžiagomis, ypač su medžio ir akmens gaminiais. Klinkerinėmis trinkelėmis klotas grindinys ne tik tvirtas, bet ir estetiškai atrodo.

Naudojant „Wienerberger“ klinkerines grindinio trinkeles statoma ekologiškai tikslingai. Nepaisant labai nedidelio vandens įgėrio, jomis klotas plotas, kai siūlės sudaro tik dešimt procentų, sugeria apie 37 proc. lietaus vandens. Taip „Wienerberger“ klinkerinės grindinio trinkelės gerokai padeda palaikyti aplinkinių žemių drėgmės pusiausvyrą bei sumažina nuotekų kanalų sistemų apkrovą. Jos beveik nesusidėvi, yra ypač patvarios. Šiuos grynai natūralius gaminius, kaip ir visas „Wienerberger“ plytas, paprasta panaudoti pakartotinai. Be to, grindinio trinkelės – viena lengviausiai prižiūrimų statybos ir apdailos medžiagų.

„Wienerberger“ grindinio trinkelių pranašumas – itin didelis ne tik atspalvių, bet ir matmenų pasirinkimas. Klojant trinkeles galima pasirinkti daugybę įmanomų raštų. Tai eksterjero kūrėjams bei statybų meistrams suteikia neribotas takelių, šaligatvių, važiuojamųjų kelio dalių, aikščių, laiptelių bei terasų planavimo galimybes.

Klinkerines grindinio trinkeles labai paprasta naudoti, jas galima kloti daugeliu būdų, įvairiais raštais, todėl jos pasiteisino formuojant tiek viešus, tiek privačius plotus. Ant gerai paruošto pagrindo klinkerines grindinio trinkeles galima kloti atliekant vos kelias darbo operacijas. Galima iškloti iš esmės bet kokią formą.

Klinkerinėms grindinio trinkelėms kloti galima pasirinkti vieną ar kelis iš daugelio klojimo raštų. Juos įmanoma išdėstyti skersai, išilgai arba įstrižai. Klojant trinkeles, galima išryškinti tiek jungiamąsias dalis tarp formuojamų plotų, tiek ir atvirose vietose, dėmesio centre, esančius plotus. Klinkerinių grindinio trinkelių klojimas nuožulniose vietose visiškai nesudėtingas. Architektų numatytus formuojamų grindinio paviršių išraitymus ir išvingiavimus galima atlikti naudojant klinkerines grindinio trinkeles – lyginamąsias siūles.

Iškloto grindinio paviršiaus kokybė, ypač jo patvarumas ir ilgaamžiškumas, priklauso ne nuo naudotų klinkerinių grindinio trinkelių kokybės, bet pirmiausia nuo po jomis esančių sluoksnių. Šių sluoksnių klojimas, išdėstymas ir matmenys priklauso nuo planuojamų apkrovų, ypač nuo transporto srautų bei šalčio poveikio.

Klinkerinis grindinys išsiskiria ypač aukšta kokybe ir tvirtumu. Tai puikus techninių ypatybių, klojimo galimybių ir estetikos derinys. Patogu ir tai, kad remontuojant bei tiesiant komunikacijų tinklus kieme, klinkerinį grindinį galima nesunkiai išardyti ir vėl sudėti.

Itin didelį klinkerinių grindinio trinkelių, apdailos plytų, blokų bei čerpių asortimentą šiuo metu galima rasti atvykus į „Wienerberger“ atstovybę Vilniuje. Atstovybės darbuotojai mielai suteiks jums reikalingos informacijos bei padės pasirinkti tinkamiausią gaminį.

yra Kita
Keraminės plytos – modernus požiūris į šimtametes tradicijas