Klinkeris – daili, patvari ir ekologiška statybų medžiaga

Vokietijos bendrovės „ABC-Klinkergruppe“, vieno didžiausių privačių klinkerio gamintojų Europoje, vardas Lietuvoje skamba jau bene dešimtmetį. Pirmieji vokiečių gamintojo žingsniai mūsų šalyje buvo kuklūs. Vakarų Europoje, ypač šiaurinėje jos dalyje bei atšiauraus jūrinio klimato vietovėse, šimtmečiais gyvuojanti itin patvari statybinė medžiaga – klinkeris − niekada neprarado pirmaujančių pozicijų. Tačiau Lietuvoje sovietmečiu statybų sektoriuje dominavo visai kitos medžiagos – betonas, molis, silikatas. Ir nors Lietuvos miestuose netrūksta iki šių dienų puikiai išsilaikiusių istorinių statinių iš klinkerio, teko iš naujo prisiminti, kokia tai medžiaga, kokie jos pranašumai, palyginti su paprastomis molinėmis, silikatinėmis plytomis ar betoninėmis trinkelėmis.

Turėjo praeiti ne vieni metai, kol klinkerio produktai įsitvirtino Lietuvos statybose ir dėl savo unikalių ypatybių susigrąžino geriausiai mūsų klimato sąlygoms pritaikyto produkto reputaciją. Dabar jau nebereikia įrodinėti, kad klinkerinės trinkelės ne tik sukuria jaukią ir šiltą aplinką, bet ir naudojamos gerokai ilgiau nei betoninis grindinys. Apdailinis klinkerinių plytų mūras, be savo puikios išvaizdos, dar ir taupo namo šeimininko pinigus visus metus, mat toks fasadas yra patvarus, taupo energiją, kuria malonų vidaus klimatą, užtikrina optimalią apsaugą nuo gaisro bei triukšmo, jo nereikia papildomai prižiūrėti.

Pastaraisiais metais smarkiai išaugus klinkerinių produktų paklausai Lietuvoje bei jų pasiūlai, dvejonių kyla ne dėl klinkerio pasirinkimo apskritai, o dėl to, kurio gamintojo produktą rinktis.

Senos tradicijos ir šiuolaikinės technologijos

Bendrovė „ABC-Klinkergruppe“ gyvuoja jau daugiau nei šimtmetį. Pirmoji Rekės trinkelių gamykla iškilo dar 1904 m., o ją stačiusių dviejų šeimų – Berentelgų ir Hebrokų – palikuonys, šiandien jau ketvirtoji karta, lig šiol vadovauja šeimyniniam verslui. Dabar „ABC-Klinkergruppe“ priklauso septynios gamyklos šešiose vietovėse, įsikūrusios netoli unikalios sudėties žaliavos − skalūninio molio – karjerų. Įmonės valdomų žaliavos klodų gamybai nepristigs dar mažiausiai šimtą metų. Iš tos pačios itin atsparios ir kokybiškos žaliavos skirtingose gamyklose gaminami šie „ABC-Klinkergruppe“ produktai: klinkerinės plytos, trinkelės, čerpės bei vadinamoji keramika – fasadinės, grindų plytelės, laiptų pakopos.

Kiekvienam pagal skonį ir poreikius

Namas – tai daugiau nei sienos ir stogas, tai erdvė, kurioje gyvename, dirbame, ilsimės. Kad statomas namas virstų tikrais namais, kuriuose gera būti, svarbu, kad jis atspindėtų savininko asmenybę. Šiam tikslui puikiai tiks ypač gausi „ABC-Klinkergruppe“ gaminamų apdailinių klinkerinių plytų spalvų gama: iš daugiau nei šimto skirtingų atspalvių tikrai išsirinksite tą, kuri labiausiai atitiks jūsų norus ir charakterį.

Namo fasadas – tai tarsi šeimininko vizitinė kortelė. Klasikos gerbėjai paprastai renkasi tradicinį raudono klinkerio mūrą. Santūria elegancija dvelkiantys tamsaus − juodo, rudo, mėlyno – klinkerio fasadai suteikia pastatui solidumo, nesvarbu, ar tai būtų privatus namas, ar viešosios paskirties pastatas. Klinkerinės plytos su rievėtu paviršiumi, imituojančiu randus, kuriais mūrą išvagodavo vanduo ir vėjas, dvelkia nostalgija. Modernios architektūros fone originaliai atrodo sparčiai populiarėjančios sendintos klinkerinės plytos su aiškiai matomomis anglies degimo žymėmis.

Bendra fasado išvaizda labai priklauso nuo siūlių spalvos: šviesios siūlės išryškina spalvinį plytų charakterį, tamsios suteikia fasadui vientisumo ir gilumo. Ypatingu akcentu gali tapti šviesaus ir tamsaus klinkerio derinys. Klinkeris puikiai dera su kitomis statybinėmis medžiagomis: mediena, stiklu, metalu. Didelė „ABC-Klinkergruppe“ gaminamų plytų įvairovė padės sukurti individualų jūsų namų stilių: nuo klasikinio iki modernaus, nuo paprasto iki ekstravagantiško.

Išorinis grožis yra svarbus, bet ne vienintelis kriterijus, renkantis namo sienų „drabužį“. Aukštos kokybės „ABC-Klinkergruppe“ plytos yra puiki investicija, neabejotinai padidinsianti pastato vertę ir padėsianti išsaugoti ją ilgus metus.

Ekologija ir ekonomija

„ABC Klinkergruppe“ sieninis klinkeris bei grindinio trinkelės gaminamos iš nepaprastai tvirto skalūninio molio, kuris kasamas bendrovei priklausančiuose karjeruose netoli Vokietijos ir Olandijos sienos. Šis molis dėl savo unikalios sudėties leidžia sukurti itin atsparius, patvarius gaminius. „ABC-Klinkergruppe“ gamyklose įdiegta moderniausia patentuota technologija, kurios autorius yra vienas iš įmonės savininkų, turintis inžinieriaus išsilavinimą. Dėl šio išradimo klinkerio gaminių ruošiniai, nespėję atvėsti po džiovinimo, patenka tiesiai į krosnį, kur degami iki 1 200 °C siekiančioje temperatūroje. Ši unikali technologija leidžia sutaupyti iki 30 proc. energijos – elektros bei gamtinių dujų, − kuri išnaudojama džiovinimo bei degimo procesui, ir užkerta kelią galimai gaminių deformacijai, gresiančiai tradiciniu būdu perkeliant juos iš džiovyklos į krosnį. Tai viena iš priežasčių, kodėl 98 proc. „ABC-Klinkergruppe“ pagaminamų plytų ir trinkelių yra pirmos rūšies. Naujojoje Rekės gamykloje pagamintos trinkelės ypač džiugina grindinio klojėjus: dėl itin nedidelių matmenų nuokrypių (jie gerokai mažesni nei leistinos normos klinkerio gaminiams pagal EN standartus) „ABC-Klinkergruppe“ trinkeles ypač lengva ir paprasta kloti.

Efektyvus energijos taupymas ne tik prisideda prie aplinkosaugos, bet ir leidžia sumažinti „ABC-Klinkergruppe“ gaminių kainą. Taigi įsigiję šio gamintojo produktų galite būti tikri, kad už prieinamą kainą gaunate kokybę, apibūdinamą žodžiais „Made in Germany“.

Neįgeria net grafitinių dažų

Žaliava, iš kurios gaminami klinkerio produktai, be jokių abejonių, turi didelę įtaką gaminių kokybei. Dėl ypatingos skalūninio molio sudėties, degimo technikos bei temperatūros „ABC-Klinkergruppe“ plytos išsiskiria itin maža vandens įgertimi (3–4 proc.). Be visų kitų pranašumų, kuriuos užtikrina maža vandens įgertis (atsparumas šalčiui, sienų apsauga nuo drėgmės ir purvo, lengva priežiūra bei patvarumas), šios įmonės plytos turi dar vieną išskirtinį bruožą: „ABC-Klinkergruppe“ suteikia garantiją, kad nuo fasado, apmūryto jos gaminamomis apdailinėmis plytomis arba apklijuoto fasadinėmis plytelėmis, bus pašalinti grafitiniaidažai. Tai įmanoma, nes itin kietas gaminys neįgeria jokio skysčio – nesvarbu, ar tai būtų lietaus vanduo, ar dažai. Naudojant specialų valiklį, grafitiniai dažai nesunkiai ir be pėdsakų pašalinami nuo „ABC-Klinkergruppe “ plytų paviršiaus – dažų žymių gali likti nebent siūlėse. Tai svari priežastis, nulėmusi, kad prekybos tinklo „Aldi“ parduotuvės Ispanijoje, Portugalijoje, Danijoje, Prancūzijoje, Lenkijoje ir Vokietijoje statomos tik iš „ABC-Klinkergruppe“ plytų, siekiant apsaugoti fasadus nuo sparčiai lyg gripo epidemija plintančio grafitinių piešinių „viruso“.

Jokios chemijos

Šiais laikais žodis „ekologija“ įgauna vis didesnę prasmę. „ABC-Klinkergruppe“ ne tas pats, kokiame name gyvens dabartiniai žmonės ir kokią aplinką paliksime ateities kartoms. Modernizuodama gamybą ir taupydama energiją, „ABC-Klinkergruppe“ nuolat ieško būdų, kaip išsaugoti pusiausvyrą tarp gamtos ir technikos. Panaudoti karjerai grąžinami gamtai, jie paverčiami biotopais – apželdinami mišku ar virsta ežeru.

Vertinantieji natūralumą gali neabejoti, kad neįtikėtina „ABC-Klinkergruppe“ produktų spalvinė įvairovė išgaunama be jokių cheminių priedų. Gaminio spalvą lemia natūrali žaliavos, iš kurios jis pagamintas, spalva (neretai maišomas kelių spalvų klinkerinis molis), degimo būdas, temperatūra bei trukmė, taip pat įvairių mineralų kiekis. Klasikinio natūralaus raudono klinkerio spalvos niuansus – nuo raudonos iki rusvos ir šokoladinės − lemia geležies kiekis molyje. Šiltą gelsvą, varinį atspalvį klinkerio gaminiams suteikia kalcio junginiai. Ypač efektingai atrodo tamsus klinkeris – nuo mėlyno iki tamsiai mėlyno ir antracito. Šios spalvos taip pat išgaunamos natūraliu būdu, degimo metu sumažinus deguonies kiekį. Margi šešėliai (rausvai mėlyni, rausvai rudi ir pan.) atsiranda degant klinkerio gaminius ypač aukštoje temperatūroje bei dėl temperatūrų skirtumo krosnyje (viduryje labai aukšta, iš kraštų žemesnė).

Natūralios klinkerio spalvos neblunka, joms nekenkia ultravioletiniai spinduliai, jos išlieka tokios pat sodrios ir po daugelio metų. Savitą išvaizdą klinkerinėms plytoms suteikia skirtingi paviršiai: lygus, rievėtas, šiurkštus, sendintas, grūdėtas, su smėliuku.

Laikas atsinaujinti

Klinkeris priskiriamas prie ypač kietų gaminių, kurių sudėtyje yra didelis geležies oksidų kiekis. Laboratoriniais tyrimais įrodyta, jog klinkerinės trinkelės keturis penkis kartus tvirtesnės negu betoninės. Klinkeris itin atsparus apkrovoms, šalčiui ir beveik neįgeria drėgmės. „ABC-Klinkergruppe“ klinkerinės trinkelės išsiskiria ypač maža vandens įgertimi (apie 2 proc.), joms nekenkia druskos, jos atsparios cheminiam bei atmosferos poveikiui. Be to, remontuojant ir klojant kieme komunikacijų tinklus, klinkerinių trinkelių grindinį galima nesunkiai išrinkti ir vėl sudėti. Klinkerinių trinkelių paviršius yra grubokas, o sušlapęs jis neslidus.

„ABC-Klinkergruppe“ gamina devynių skirtingų spalvų grindinio trinkeles. Lietuvoje ypač populiarios margos rudens lapų („Herbstlaub-geflammt“), rusvai mėlynos vidurnakčio nakties („Mitternachtsblau“), raudonos degtos su šešėliu („Recker bunt“) trinkelės. Ruošiamasi gaminti sendintas klinkerines trinkeles su anglies degimo žymėmis.

Pakeitus monotonišką pilkų atspalvių betoninių trinkelių grindinį klinkeriniu, sodo ar namo kiemas, terasa trauks žvilgsnius ir džiugins akį sodriomis spalvomis. Bėgant metams klinkerinės trinkelės ne tik nepraras savo gerųjų ypatybių, bet įgis dar daugiau natūralaus žavesio.

yra Kita
Klinkerinės grindinio trinkelės – harmoningas techninių ypatybių, klojimo galimybių ir estetikos derinys