Kodėl biuro baldai tokie svarbūs jo vadovui?

Biuro baldai, dirbančius šioje įstaigoje, supa 8 ar daugiau valandų per dieną, 5 dienas per savaitę. Vadinasi, jie turi būti kuo patogesni ir priderinti pagal žmogaus darbo sąlygas, kad tiek laiko dirbdamas jis nepavargtų dar labiau, kad darbinio proceso netrikdytų tokie pašaliniai dalykai, kaip nuolat krentantis stalčius ar nepatogi kėdė. Savo namuose darbuotojai gali susitvarkyti aplinką taip, kaip jiems patogu, gražu, jauku, baldus įsigyti tokius, kokie teiktų kūnui atgaivą, o ne papildomą nuovargį. Tačiau darbo aplinkoje, biure, jie turi labai mažai galimybių savo darbo vietą susikurti tokią, kuri neblaškytų darbinės atmosferos, nekeltų papildomų rūpesčių, o būtų kuo patogesnė ir jaukesnė. Biuro baldai, kaip viena iš svarbiausių darbinės aplinkos sudėtinių dalių, yra tas įmonės turtas, kuriuo privalo rūpintis darbdaviai, įmonės vadovai ir jiems neretai būna visiškai nesvarbu, ar patogi kėdė, ant kurios ištisą darbo dieną sėdi jo pavaldiniai. O juk būtent pastarieji yra dar didesnis turtas, nes yra pagrindinė jėga, atnešanti įmonei realų turtą. Todėl vadovai turėtų atminti, kad biuro baldai yra labai svarbi detalė įmonės gyvenime.

 

Pagal Lietuvoje galiojančius darbuotojų saugos ir sveikatos norminių teisės aktų reikalavimus darbuotojo darbo vieta ir aplinka turi būti saugi, patogi ir nekenksminga sveikatai. O kokie biuro baldai atitiktų tai, kas privaloma šioje darbo įstaigoje? Pirmiausia, jie privalo būti pagaminti iš medžiagų, turinčių kokybės sertifikatus, kad kuo ilgiau ir patikimiau tarnautų, nes kasdien naudojami jie turėtų atlaikyti bet kokį krūvį. Taigi – darbo aplinka biure privalo būti sveika bei skatinanti darbuotojo gerą sveikatą, o ne jos blogėjimą. Mokslininkai ištyrė, kad biuro aplinkoje gausu onkologines ligas sukeliančių kancerogeninių junginių: benzolio ir formaldehido (jie gali būti randami plastikinėse priemonėse, balduose, ventiliacijos sistemose ar ant augalų, išskirti juos gali kopijavimo technika,). Kitas labai svarbus reikalavimas biuro baldams – ergonomiškumas, arba, kitaip tariant, biuro baldai turi kuo labiau atitikti žmogaus kūno sandarą ir nekenkti jam, kai ilgesnį laiką kūnas būna toje pačioje padėtyje. Tokiu atveju itin svarbi yra biuro kėdė ar kažkoks kitoks sėdimas baldas. Darbokėdė privalo būti kuo stabilesnė, leidžianti sėdinčiajam lengvai ir laisvai judėti ir pačiam pasirinkti jam patogią sėdėjimo pozą. Dėl netaisyklingos ilgalaikės laikysenos galima pakenkti savo stuburui, kuris pamažu gali tapti ilgalaikio ir nemalonaus skausmo priežastimi. Nors ir rekomenduojama ilgai dirbant sėdimą darbą daryti pertraukėles, jų metu pailsinti ne tik akis (jei daugiausia dirbama kompiuteriu), bet ir atlikti įvairius mankštos pratimus, kad įvairios raumenų ir kaulų dalys būtų pramankštinamos, tačiau tokių medikų rekomendacijų nelabai yra paisoma. Darbo stalas biuro darbuotojui yra parenkamas toks, aplink kurį būtų patogu apeiti (juk darbo laikas skirtas ne vaikštinėti po kabinetą, kai norima kolegai perduoti reikiamus dokumentus). Stalo dydis privalo atitikti darbo pobūdį – jei nereikalinga didžiulio, nes ant jo tebus kompiuteris, pagrindiniai dokumentai bei kanceliarinės priemonės, tuomet jis turėtų būti visai nedidelis. Geriau daugiau vietos skirti stalčiams, spintelėms, spintoms, į kuriuos sudėti dokumentai bei kt. padės palaikyti tvarką biure, nes darbuotojų stalai nebus nuolat apkrauti popieriais, o taip pat sudėti dokumentai į tam tikras jiems priklausančias vietas padeda sklandžiau organizuoti darbo procesą.

Taigi, biuro baldai tarnauja darbuotojams, tačiau jų įsigijimas yra labai svarbi darbdaviams užduotis. Juk šie dalykai padeda saugoti darbuotojus, kurie yra pagrindinis įmonės turtas.

yra Kita
Ko turėtume mokytis iš senųjų klaipėdiškių