Kokybiškai ir tinkamai įrengtos kamino sistemos svarba

Naujas, modernus šildymo katilas ne visada patenkina jo savininko poreikius. Kodėl taip nutinka? Paprasčiausiai išsirinkus vieną kokybišką sistemos elementą, num ojama ranka į kitus komponentus. Šiuolaikiškas ir tinkamai įrengtas kaminas – neatsi ejama visos namo šildymo sistemos sklandžios veiklos dalis. Tradicinis plytinis kaminas nebetinkamas, kadangi neužtikrina pakankamai geros dūmų šalinimo sistemos veiklos, o ir patvarumu vargiai gali konkuruoti su rinkai siūlomomis naujovėmis.

Šiuolaikiškas kaminas ir izoliacija – neatsiejami dalykai

Kaminų gamyba ir jų tobulinimu jau daugiau nei 60 metų užsiimanti bendrovė „Schiedel“ siūlo modernias ir visiškai sukomplektuotas kaminų sistemas. Modulinių kaminų elementai sudaro vieną darnią sistemą, taip užtikrinamas visų konstrukcijos modulių vientisumas. Modulinę kamino konstrukciją sudaro keraminis vamzdis, mineralinė vata ir išorinė blokelių konstrukcija. Itin svarbus elementas yra izoliacinė medžiaga mineralinė vata, o tradiciniame kamine nėra karštį sugeriančios medžiagos. Kadangi temperatūra kamino viduje paprastai siekia apie 150 ºC, susidaro didelis skirtumas tarp jo vidaus ir išorės. Kaisdami kamino konstrukcijos elementai plečiasi, taigi nesant šilumos izoliacijai, termiškai judėti ima ir išorinė kamino sienelė. Ilgainiui pasirodo trūkimų, kaminas ima deformuotis. Modulinės konstrukcijos gamintojas sukūrė sprendimą, kaip to išvengti: kamino įdėklas įtvirtinamas su mineraline vata, todėl jis gali laisvai plėstis į plotį ir, kas ypač svarbu, į aukštį.

Kodėl nesirenkame naujoviškesnio kamino?

Modernūs techniniai dūmų šalinimo sprendimai įrengiant šildymo sistemą nenaudojami dėl paprasčiausio nežinojimo. Senajam plytiniam kaminui suteikiamas pirmumas, nes jis naudotas jau ankščiau ir, atrodo, puikiai patenkina šeimininko poreikius. Tačiau nepamirština, kad šiandien rinkai siūlomi židiniai ir krosnys stipriai skiriasi nuo prieš kelis dešimtmečius naudotų. Būtina atsižvelgti ir į didesnę kaminų darbinę temperatūrą bei slėgį, kas tampa dažna įtrūkimų kamino sienelėje bei jos deformacijos priežastimi. Taip pat dažnai modernūs kaminai senosioms sistemoms priešinami kainos aspektu.
 
Tačiau susumavus visas išlaidas, įskaitant ir montavimo darbus, paaiškėja, kad kainos skirtumas yra ne toks žymus ir atsipirks per kelerius metus. O gaunama nauda pastebimai didesnė: saugumas, patvarumas, sandarumas bei komfortiškumas.

Tinkamai sumontuota sistema – saugi ir funkcionali

Išsirinkus kokybišką modernų kaminą, svarbu nenumoti ranka ir į jo montavimo darbus. UAB „Schiedel kaminų sistemos“ technologas ekspertas Artūras Eigminas paaiškina: „Maždaug 90 proc. kamino įrengimo klaidų padaroma montuojant pirmuosius tris metrus. Tai dažniausiai įvyksta dėl to, kad nesivadovaujama instrukcijoje pateiktais nurodymais. O juk kiekviena klaida trumpina kamino eksploatacijos laiką ir – svarbiausia – jo saugumą bei funkcionalumą.“
 
Kaminų montavimo specialistai nurodo šias tipiškiausias klaidas, padaromas montuojant „Schiedel“ kaminą.
 
Katilo prijungimas prie kamino numatomas netinkamame aukštyje. Katilo išmetami karštieji srautai kyla į viršų, taigi negalima daryti žemyn nukreiptos alkūnės į kaminą – taip sumažėtų jo trauka. Tokiu atveju reikia papildomos jungties, kuri yra ne tokia patikima kaip standartinė, be to, tai ir papildomos išlaidos. Neužtikrinamas tinkamas vatos vėdinimas per vėdinimo kanalus. Jei mūrijant blokelius nenaudojamas mūrijimo šablonas, kuris turi apsaugoti nuo skiedinio patekimo ant vidinio blokelio krašto, skiedinys gali užkimšti vėdinimo angas. Nevėdinama vata sudrėktų, prarastų savo šilumines ypatybes ir kaminas taptų neefektyvus.
 
Netinkamas vatos montavimas. Gamintojas pabrėžia, kad į pirmąjį blokelį dedama vata turi ne apgaubti, o tik atsiremti į apačioje esantį kondensacinį indą. Jei nuleidžiama per žemai, ji gali užkimšti galinius vėdinimo kanalus ir ilgainiui įmirkti, dėl to gerokai padidėtų kamino šilumos atidavimo koeficientas. Panaši klaida būdinga ir valymo bei jungimo trišakių zonose.
 
Standžios jungtys tvirtinant kaminą. Kaminui turi būt užtikrinta galimybė judėti tiek horizontaliai, tiek vertikaliai. Jo stabilumu pasirūpinti reikia įrengiant laikiklius ar tvirtinant juos perdangų zonoje. Tačiau jei kaminas išlenda daugiau nei 1,5 m virš stogo, turi būti armuojami blokelių kampuose esantys kanalai. Jei aukštis virš stogo viršija 2,5 m – armuoti būtina ir išorę.
yra Kita
Kokybiška ir saugi renovacija: patikrinimų neišvengs nei vienas renovuojamas namas