Korpusiniai baldai: serijinis ar išskirtinis gaminys?

Jei rašytume knygą apie lietuviškų baldų istoriją, pirmieji atkurtos nepriklausomybės dešimtmečiai sudomintų ne vieną. Tai išties spalvingas ir kontraversiškas periodas, kuomet nestandartiniai baldai tapo savotiška siekiamybe, o baldininkų talentą savyje atrado nemažai žmonių, tiesiogiai nesusijusių su baldų gamyba. Galima sakyti, kad tokį spartų nestandartinių baldų paplitimą paskatino įvairovės stoka. Importuoti vakarietiški baldai „įkandami“ toli gražu ne kiekvienam, tuo tarpu galimybė pasigaminti panašų baldą tapo lengvai ir nebrangiai pasiekiama. Vis dėlto laikas parodė, kad ne visada išskirtinis gaminys pateisina iš anksto puoselėtas viltis ir lūkesčius.

Nors dvidešimties metų darbo patirtį sukaupusi vonios baldų projektuotoja ir gamintoja UAB „Raguvos baldai“ kas dieną sulaukia pageidavimų ir pasiūlymų gaminti vienetinius baldus, įmonė pasirinko kitą kelią. Naudojant pažangiausias technologijas ir ekologiškai švarias medžiagas, čia gaminamos tik iš anksto apgalvotos vonios baldų kolekcijos. Kitaip nei pas mus, Vakarų Europoje standartinių serijinių baldų gamyba yra labai plati ir universali, baldų pasirinkimas – didžiulis. Gamintojai gali pasiūlyti nuo pačių brangiausių kolekcijų iki pigesnių baldų. Tuo tarpu unikalūs, nestandartiniai gaminiai prieinami tik itin pasiturintiems žmonėms. Pastaruoju metu Lietuvos serijinių baldų gamintojai, tikrieji šios srities profesionalai, atsigauna ir pradeda atgauti prarastas pozicijas.

Pasirinkimą formuoja vertybės

Kaip pastebėjo UAB „Raguvos baldai“ direktorius Robertas Vaitkevičius, šiuolaikinę vonios baldų rinką galima suskirstyti į du pagrindinius segmentus. Anot pašnekovo, pirmajam segmentui priskiriami asmenys, įrenginėjantys pirmąjį savo būstą. „Dažniausiai tai jauni, ką tik iš tėvų globos ištrūkę žmonės, entuziastingai siekiantys įgyvendinti savo svajones. Paprastai jie įsikuria mažos kvadratūros būstuose. Tačiau, negailėdami nei laiko, nei energijos, jie drąsiai renkasi išskirtines baldų idėjas. O štai antrąjį segmentą sudaro žmonės, įsirengiantys jau antrąjį arba trečiąjį būstą (dažnai tai jau ne butas, o namas). Tokie pirkėjai jau nebenori šiam tikslui skirti daug laiko ir yra linkę pasinaudoti serijinės gamybos sprendimais. Brandaus amžiaus žmonės nebesivaiko spalvingų, trumpalaikių svajonių, o puoselėdami amžinąsias, tradicines vertybes ieško funkcionalumo, patogumo, patikrintų, išbandytų ir ilgalaikių sprendimų“, – teigė R. Vaitkevičius.

Vienadienio spindesio pavojai

Jau tokia žmogaus prigimtis, kad jis visuomet siekia išskirtinumo. Pirkėjai neieško pigiausio daikto – visi stengiasi įsigyti geriausią produktą už mažiausią kainą. Tačiau pasirinkus nestandartinius baldus labai didelė tikimybė, kad tam tikrų nesklandumų išvengti nepavyks. Ar baldus kuriantys ir gaminantys neprofesionalai gali užtikrinti, kad jų sukurtas gaminys nepriekaištingai funkcionuos, atitiks visus ergonomikos reikalavimus, bus tvirtas ir patvarus, o įgyvendintos pačios netipiškiausios spalvų ir formų idėjos po penkerių ar dešimties metų morališkai nepasens ir nepradės varginti bei slėgti? Galiausiai, ar tokie lietuviškų „unikalių“ baldų gamintojai gali pirkėjui suteikti garantiją?

Komandos dėmesys net ir mažiausiai detalei

Baldų gamybos standartizacija suteikia galimybę pasirinkti pageidaujamų medžiagų, stiliaus ir modelių baldus, kurių tarpusavio deriniai užtikrins vieningą formą, simetriją ir proporcijas. Kurdami tiek konkretų modelį, tiek serijinius baldus, dirba grupė profesionalų: dizaineriai, konstruktoriai, rinkos ekspertai. Visus šiuos skirtingų specialybių atstovus sieja bendras tikslas – sukurti universalų baldą, kuris, nenusižengiant nei vienam gero baldo kriterijui, patenkintų žmonių poreikius.

Funkcionalumas ir ergonomika

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad korpusinis baldas – paprasta dėžė. Tačiau ar tikrai taip? Robertas Vaitkevičius pasakojo: „Štai kad ir paprasta vonios spintelė: gamintojai turi žinoti vartotojo įgūdžius, išmanyti atidarymo mechanizmus, numatyti, kad naudojama spintelė būtų nepriekaištinga. Standartizuotų baldų gamintojai šių tiesų niekada nepamiršta. Atnaujinant serijinius baldus, prie to nuolat grįžtama. Todėl žmogus visada žino, kad gaus universalų produktą, kad net ir praėjus kuriam laikui, baldas funkcionuos nepriekaištingai. Tuo tarpu nestandartiniai baldai gali atrodyti išties puikiai, tačiau stabtelkime – kad ir prie baldų rankenėlių. Kuomet žmonės savarankiškai renkasi rankenėles, jie žiūri, kad jos derėtų prie baldo formos, spalvos, tačiau labai dažnai pamiršta, kad rankenėlėmis pirmiausia turi būti patogu naudotis. Dažnai pasitaiko, kad jau pagaminus ir pagal paskirtį naudojant baldą, suvokiama, kad konkreti rankenėlė neatitinka baldo funkcijų.“ Pašnekovas teigė, kad yra tam tikros baldų kūrimo taisyklės, kurias baldų gamintojai privalo žinoti, tuo tarpu eksperimentatoriai, neturėdami patirties ir žinių, gali daryti klaidų. Taigi standartinių gaminių funkcionalumas yra užtikrintas.

Kaina visuomet svarbi

„Renkantis vonios baldus, kaip ir bet kurią kitą prekę, visada svarbi kaina, – pabrėžė R. Vaitkevičius. – Tačiau norintys sutaupyti pirkėjai turi neprarasti budrumo. Net jei iš pradžių serijinis gaminys atrodo brangesnis, įsigyjant visą komplektą, standartizuotos gamybos baldai kainuos daug pigiau. Tačiau, jei mes pageidaujame aukštos kokybės baldo, reikėtų kreiptis į baldų kūrimo specifiką išmanantį dizainerį ir gamintoją. Išskirtinis gaminys visuomet kainuoja brangiau.“ Šioje vietoje galėtume retoriškai paklausti, ar iš tiesų būtina baldą prilyginti unikaliam meno kūriniui ar vardinei žinomo dizainerio suknelei? Ar dėl išskirtinumo esame pasiruošę rizikuoti arba permokėti? Serijinių baldų pasirinkimas yra didžiulis. 1990 m. įsikūrusi UAB „Raguvos baldai“ – šiandien gerai žinoma ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio šalyse. Vonios korpusinius baldus gaminanti įmonė net 85 procentus savo produkcijos eksportuoja į Europos Sąjungos šalis: Vokietiją, Skandinaviją, Jungtinę Karalystę. Lietuvoje „Raguvos baldų“ produkcijos rasite didžiausiose statybos, ūkio ir buities reikmenų prekybos vietose, taip pat specializuotose vonios įrangos parduotuvėse.
yra Kita
Koplyčia Tarnow'e, Lenkijoje