Kuo žavi keramika?

Jei kas paklaustų, kokia pagrindinė keramikos tendencija šiemet, sunku būtų atsakyti. Iš tiesų nėra vienos tendencijos ir tai patvirtina keramikos paroda „Cevisama“, vykusi Valencijoje (Ispanija) vasario pradžioje. Viena galima pasakyti – plytelių dizainui būdinga gausa. Tai metalo atspindžiai, natūralių medžiagų imitacija, sodrios ir nuosaikios spalvos, ištaigingi augaliniai ornamentai, įspūdingi raštai, natūralių medžiagų inkliuzai.

Bet kuris keramikos gamintojas siekia išskirtinumo, subtiliai dekoruodamas plyteles, akcentuodamas piešinius, detales, paviršiaus reljefą.

Metalas keramikoje

Kai prieš kelis metus ispanų gamintojas „Tau Ceramica“ išleido naują plytelių seriją „Corten“ (kolekcija „Tau Metallica“), imituojančią rudintą ir natūralų metalą, daugelis maloniai nustebo, reiškė susižavėjimą. Iki tol keramikos dirbiniuose retkarčiais pasirodydavo „metalo užuominų“, tačiau nė viena kolekcija nesukėlė tokio ažiotažo, virtusio tikrų tikriausia tendencija. Dabar beveik visi keramikos gamintojai, nustelbti tokios šių plytelių sėkmės, pradėjo gaminti metalo paviršių imituojančias plyteles.
Plytelių serija „Corten“ populiari iki šiol, o gamintojas ją nuolat papildo kitomis spalvomis bei puošybos elementais – taip sukurtos kelios naujos įspūdingos „metalinės“ naujienos, papildžiusios kolekciją „Tau Metallica“ sidabro, vario, rodžio, plieno, bazalto spalvomis. Tai gan elegantiškos serijos „Silver“, „Copper“, „Rhodium“, „Steel“, „Basalto“, išsiskiriančios trikampio formos ir inkrustuoto stiklo detalių puošyba.

Natūralių medžiagų atkartojimas keramikoje

Natūralių medžiagų atkartojimas keramikoje – sena, tačiau naują formą ir išraišką įgaunanti patirtis. Ir, regis, plytelių gamintojams tai puikiai pavyksta. Dėmesio sulaukė „Tau Ceramica“ plytelių kolekcija „Serp“, išsiskirianti giliai ruplėtu paviršiumi, primenančiu roplio odą.
Imituoti medį keramikoje taip pat pradėta seniai. Šiemet šios srities lyderė ispanų bendrovė „Porcelanosa“ medį imituojančias serijas papildė dar viena – itin tikroviškai raštu ir paviršiumi medieną atkartojančia serija „Teka“. Taikliai parinkti plytelės matmenys (18x110 cm), plytelių paviršius ir klijavimo būdas sukuria natūralios, „lengvos“ lentos iliuziją, priverčiančią suabejoti tikrą apdailos medžiagų žinovą.
 
Novatoriškumu dvelkia kita „Porcelanosa“ plytelių serija „Glass“, kurios plytelių paviršius tarsi stiklinis. Šios plytelės yra kelių matmenų 31x44, 31x90 cm. Tarsi stiklinis plytelių paviršius ir dideli matmenys suteikia interjerui grakštumo bei elegancijos. Šių metų serija – naujos šokolado spalvos. Plytelių gamintojo „Venis“ stiklinio paviršiaus su linijomis plytelių serija „Line“ yra ryškesnių spalvų – žalsvos, melsvos, oranžinės..
Plytelių gamintoją „Venis“ galima būtų pavadinti novatoriška ir dėl kitos serijos − „Blueker“. Šios serijos plyteles (60x60, 44x66 cm) papildė mozaika, kurios segmentai suklijuoti ant skirtingo storio plokštumų. Tokia plytelė lyg ruošinys klijuojama ant pagrindo kaip ir įprastos plytelės, tačiau gaunamas tikroviškas reljefinispaviršius.

Plytelių dekoravimas

Kiekviena keramikos kolekcija unikali dėl dekoratyvinių juostelių, plytelių. Jų piešiniams ir papuošimams visuomet skirtas ypatingas dėmesys. Prieš keletą metų į plyteles pradėta inkrustuoti natūralių medžiagų: metalą, marmurą, brangakmenius, stiklą, o dabar tai įgauna vis kitų formų ir didesnį pagreitį.
Pastebima tendencija, kad plytelių puošyba suvokiama netradiciškai – plytelės marginamos gėlių ar kitais augalų motyvais, o jomis išklijuota siena tampa savito interjero dalimi. Tai ypač būdinga daugeliui „Sant‘Agostino“ gaminamų plytelių serijų. Šiemet bendrovė pristatė dar ir neįprastų matmenų sienų plytelių kolekciją „Quadra“ − 40x40 cm.

Spalvos keramikoje

Regis, nesuklysim sakydami, kad daugiausia spalvų yra gamtoje, bet jei sudėsime visų gamintojų plytelių spalvinius sprendimus, jų gausa prilygs esančioms gamtoje. Spalvotų plytelių kolekcijų tiek pat daug, kaip ir santūresnių, pastelinių atspalvių, klasikinės spalvos − juoda, balta, pilka − derinamos su ryškiomis spalvomis.
Atrodo, kad šiuolaikinio plytelių dizaino gausa įsitvirtino ilgam. Tai tik patvirtina, kad ne tik kiekvienas iš mūsų, bet ir plytelių gamintojai siekia savitumo ir išskirtinumo. Intuityviai pajunti, kad gražu tai, kas patinka, kad šių dienų rinkos dvasia – nevaldoma įvairovė...
yra Kita
Klinkeris – daili, patvari ir ekologiška statybų medžiaga