Kvalifikuotos konsultacijos padeda išvengti pažeidimų

2012 m. viduryje Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos įdiegė bendrojo konsultavimo telefonu paslaugą ir galimybę elektroniniu būdu teikti paklausimus. Lyginant su 2010 metais, nustatytų pažeidimų skaičius įdiegus sistemą 2012 m. sumažėjo 36 proc., 2013 metais – jau 51 proc.
 
„Pernai inspekcijos specialistai suteikė daugiau kaip 10 tūkst. konsultacijų. Džiugu, kad vis daugiau gyventojų supranta konsultavimosi naudą ir aktyviai naudojasi galimybe išsiaiškinti teisės aktų reikalavimus prieš įgyvendindami su statybomis susijusius sumanymus. Statistika rodo, kad dėl to mažėja pažeidimų“, – sakė aplinkos viceministrė Daiva Matonienė.
Konsultacijos teikiamos raštu, telefonu, elektroniniu paštu ir atvykus į inspekciją. Iš viso 2013 metais suteiktos 10 588 konsultacijos: interesantams pateikta 516 patvirtintų rašytinių konsultacijų, 839 asmenims į elektroniniu būdu pateiktus paklausimus atsakyta elektroniniu paštu, 104 kartus konsultuota tiesiogiai inspekcijoje ir 9 129 konsultacijos suteiktos telefonu.
Gautų paklausimų analizė pagal atskiras temas parodė, kad tiek 2012, tiek ir 2013 metais daugiausia neaiškumų žmonėms kilo dėl įvairių statinių statybos užbaigimo procedūrų. Siekdama kai kurias procedūras supaprastinti ar aiškiau išdėstyti reikalavimus, inspekcija teikė Aplinkos ministerijai statybos techninio reglamento pakeitimo projektą. Šis pakeitimas patvirtintas ir jau galioja.
2013 metų viduryje inspekcijai paskelbus priminimą statytojams apie jų pareigą paskirti (pasamdyti) rangovą ir pagrindinių statybos sričių vadovus, labai padaugėjo paklausimų šia tema. Pasikonsultavę ir atlikę privalomus veiksmus, statytojai išvengė sankcijų už šio reikalavimo nevykdymą.
Aktuali paklausimų tema buvo ir statybą leidžiančių dokumentų išdavimas. Padedami konsultantų ir išsiaiškinę konkrečiu atveju taikytinas teisės aktų nuostatas, statytojai laiku pasirūpino reikalingais dokumentais.
Savavališkos statybos atvejų mažėjimą inspekcija sieja su laiku suteiktomis konsultacijomis. 2011 metais nustatyta 841 savavališka statyba, 2012 metais – 717 (lyginant su 2011 m., sumažėjo 15 proc.), o 2013 metais – 618 (lyginant su 2012 m., sumažėjo 16 proc.).
Taip pat nemažai statytojų, gavę kompetentingą inspekcijos specialistų konsultaciją, pasinaudojo įstatymo numatyta galimybe ne nugriauti, o įteisinti savavališkai pastatytus statinius.
Dažni buvo ir klausimai dėl pažymos apie statinio statybą be nukrypimų nuo esminių statinio projekto sprendinių išdavimo, statinių pagal naudojimo paskirtį klasifikavimo, statybos rūšies nustatymo, pastato ar patalpos paskirties keitimo procedūrų ir kitomis statybų temomis. Mažiausiai paklausimų sulaukta teritorijų planavimo klausimais.
Stebėdama akivaizdžią konsultavimo naudą, inspekcija šiai veiklai ir 2014 metais skirs ypatingą dėmesį, konsultacijas aktualiausiais klausimais papildydama informaciniais straipsniais spaudoje, parengdama atmintines statytojams atskiromis statybų temomis.
Suplanuotos ir inspekcijos specialistų tikslinės, konsultavimui skirtos išvykos į statybvietes, kai patikrinimų metu nustačius pažeidimų nebus taikomos poveikio priemonės, o tik suteikiama informacija apie teisės aktų reikalavimus ir metodinė pagalba siekiant juos įgyvendinti.
Taip pat numatyta šalies regionuose organizuoti specialius konsultacinius seminarus daugiabučių namų modernizavimo proceso dalyviams.
Primename, kad su patvirtintomis rašytinėmis konsultacijomis statinių statybos ar teritorijų planavimo temomis galima susipažinti Inspekcijos interneto svetainės http://www.vtpsi.lt/ rubrikoje „Konsultacijos“. Neradus atsakymo į rūpimą klausimą, konsultaciją galima gauti telefonu (8 5) 207 3333 arba užpildžius elektroninę paklausimo formą.
 

Daugiau info:
Paulius Paulaitis
Visuomenės informavimo skyriaus vedėjas
LR Aplinkos ministerija
864689813
p.paulaitis@am.lt

yra Kita
Kvalifikacija ir patirtis išskirtiniuose objektuose