Laminatas - pranašesnė grindų danga

Iš pradžių laminatas gamintas kaip šalutinis prekystalių gamybos produktas, siekiant sumažinti atliekų kiekį. Tačiau ilgainiui įvertintas jo atsparumas bei ekologiškumas lėmė tai, kad laminuota grindų danga buvo nuolat tobulinama ir šiandien tapo vienu universaliausių ir populiariausių grindų dangos sprendimų visoje Europoje. Naujos kartos laminatas visiškai skiriasi nuo savo pirmtako. Šiandien gamintojai gali pasiūlyti tokią laminato kokybę, kuriai neretai nusileidžia ir parketas. Todėl laminuota grindų danga kiekvienais metais užima vis didesnę rinkos dalį, pralenkdama keraminių plytelių, vinilinę ir kiliminę dangas. Laminuota grindų danga − viena universaliausių ir populiariausių grindų dangų, tinkanti ir namams, ir biurams. Ji suteikia aplinkai jaukumo, šilumos ir puikią išvaizdą. Be to, laminato kaina atitinka dangos funkcionalumą. Ją įsigyti gali dauguma vartotojų.

Atsparesnė ir patvaresnė grindų danga

Laminato sudėtis labai panaši į parketlenčių − abi šios grindų dangos daugiasluoksnės. Laminato pagrindą sudaro iki dulkių ir kristalizacijos pertrinta presuotos medienos plokštė. Apatinė laminato dalis padengiama drėgmei atspariu ir garsą izoliuojančiu pagrindu, o jo viršus − dekoratyviniu sluoksniu su piešiniu ir apsauginiu sluoksniu. Būtent nuo paskutiniojo sluoksnio kokybės priklauso laminato atsparumas: grublėto paviršiaus laminatas itin atsparus braižymui ir trinčiai, kokybiškas laminatas iš vandeniui atsparios kolekcijos ne tik nebijo vandens, bet net ir kurį laiką pabuvęs vandenyje nesugenda.

Laminato nereikia prižiūrėti taip preciziškai kaip parketo. Bet kokį parketą kas kelerius metus būtina šlifuoti. Procesas, kai nuo medinio paviršiaus pašalinamas plonas sluoksnis, ilgai užtrunka ir sukelia labai daug dulkių. Nereikėtų pamiršti ir to, kad parketui atnaujinti kiekvieną kartą reikia nemažų investicijų. Laminatas dėl gamybos metu atliekamo presavimo ir kristalizacijos, priešingai nei natūrali mediena, kuri neatsižvelgiant į jos rūšį yra kelis kartus minkštesnė, nepasiduoda deformacijai. Natūralios medienos paviršiai greičiau išsikreipia, jie bijo aukštos temperatūros.

Laminatas gerokai pranašesnis ir už kilimus ar linoleumą. Po namus vaikštant su batais ant linoleumo įsispaudžia duobutės. Grindų dangai naudojant laminatą tokių įspaudų nelieka. Į bet kurį laminatą užgesinta cigaretė nepalieka jokios žymės, kuri tikrai liktų ant kiliminės dangos ar linoleumo.

Ekologiška medžiaga

Laminatas visuotinai pripažįstamas kaip ekologiškas produktas. Gydytojai sergantiesiems astma ar kitomis su kvėpavimu susijusiomis ligomis neretai rekomenduoja gyvenamajame būste pakeisti grindų dangą. Tokiu atveju vėlgi puikiai tinka laminatas. Tiesa, kilimų irgi būna labai kokybiškų, atitinkančių visus ekologiškumo reikalavimus, tačiau jie tada išsiskiria ir itin aukšta kaina. Laminato kaina prieinama bet kuriam vartotojui, kuriam svarbus medžiagos ekologiškumas.

Be to, gaminant laminatą nekenkiama aplinkai − 80 proc. jam gaminti naudojamų medžiagų sudaro miško šiukšlės: kelmai, šakos ir pan. Dažnai teigiama, kad parketas yra ekologiškai švari danga, tačiau paprastai pamirštama paminėti, kiek kenksmingų medžiagų, pavyzdžiui, metanalio, išskiria parketą dengiantis lakas.

Laminato kokybę nusako jo klasė

Laminatas skirstomas į klases, kurios nustatomos pagal atsparumą dėvėjimuisi šlifavimo metu. Anksčiau laminato atsparumas dėvėjimuisi buvo įvardijamas apsukų kiekiu (kiekvienas gamintojas turėjo savo skaičių). Siekiant patikslinti ir unifikuotiatsparumo rodiklius, šiandien visame pasaulyje laminato atsparumas dėvėjimuisi nustatomas tik šešiomis klasėmis: 21, 22, 23 (dangos, skirtos gyvenamosioms patalpoms, kur apkrova nėra didelė) ir 31, 32, 33 (naudojamos intensyviai apkrautose, visuomeninėse patalpose). Kuo aukštesnė klasė −tuo kokybiškesnis produktas. Klasė nurodo ir laminato suspaudimo laipsnį. Reikėtų žinoti ir tai, kad į klases skirstomas tik pirmarūšis laminatas − kokybiškiausias produktas, kurio gamybos metu nepasitaikė broko. Tokiam produktui suteikiama dešimties metų garantija.

Reikia paminėti ir tai, kad, pavyzdžiui, 23 klasės laminatas rekomenduojamas miegamojo erdvėms. Šiose patalpose pasirinktas laminatas bus nepriekaištingas visą garantijos laiką. Tačiau nepamirškime, kad miegamajame dažniausiai vaikštoma tik ryte ir vakare, tad tokią trintį grindų danga atlaikys be vargo. Tačiau jeigu šios klasės laminatą naudotume virtuvėje ar koridoriuje, kur trintis gerokai didesnė, − deklaruojamo naudojimo laiko pažadėti negalima. Tam skirta 31 klasė.

32 klasės laminatas skirtas koridoriams, biurams ir kitoms patalpoms, kuriose judėjimas intensyvesnis. Pats atspariausias laminatas naudojamas prekybos centruose ir kitose patalpose, kuriose judama intensyviausiai. Pristatomąją grindų dangą tikslinga naudoti ir tose patalpose, kuriose dirbama kompiuteriais, kadangi čia esančių kėdžių ratukai itin dėvi grindų dangą. Šioms patalpoms tinkantis laminatas priskiriamas 33 klasei.

Kokybė priklauso ir nuo gamintojų

Prancūzijoje gaminamas laminatas gamybos metu tikrinamas kompiuteriais, tad, radus bet kokį trūkumą ar neatitikimą, linija automatiškai stabdoma ir visa gaminio partija nurašoma. Taip atsiranda vadinamasis brokas. Tačiau tai toli gražu nereiškia, kad visa partija brokuota − sugadintos gali būti tik keletas plokščių, o nurašoma kartais net 1 000 m². Šios plokštės sudedamos į vieną paketą. Dauguma tokių laminato plokščių lieka kokybiškos, todėl vartotojui atsiranda proga įsigyti aukščiausios kokybės produktų už prieinamą kainą. Toks laminatas išsiskiria visomis geriausiomis pirmarūšiam laminatui būdingomis ypatybėmis. Taip su vadinamuoju broku, be abejo, elgiasi ne visi gamintojai.

Pirmarūšio laminato partijose tokių brokų beveik nepasitaiko. Tačiau net ir vienos laminato klasės gaminių kokybė gali skirtis. Jei visgi pasitaiko broko, atsakingesni gamintojai kompensuoja jo kainą. Lenkijos ir Vokietijos gamintojai tokių kompensacijų netaiko, o prancūzai preciziškai stebi savo produkto gamybą ir atsako už nepriekaištingą jo kokybę.

Laminatas montuojamas greičiausiai

Laminatas pagal montavimo būdus skirstomas į klijuojamąjį, rakinamąjį ir kalamąjį. Ši grindų danga lengvai ir greitai klojama. Pasirinkusieji tokią dangą grindis gali komponuoti iš kelių spalvų. Šios grindys paprastai ir greitai montuojamos, todėl kiekvienas norintis tai gali atlikti pats. Laminatą galima kloti net paliekant seną grindų dangą, todėl grindų atnaujinimas nesukelia didesnių nepatogumų.

Galima įsigyti ypač patvarios daugiasluoksnės laminuotos grindų dangos. Specialus būdas naujojo laminato grindis leidžia sumontuoti be klijų. Ši klojimo technologija ne tik sutaupys laiko, bet ir leis nesunkiai demontuoti grindų dangą kraustantis arba remontuojant patalpą. Tai patikima, puikiai atrodanti ir lengvai montuojama grindų danga. Lentelės tarpusavyje sujungiamos vadinamąja sistema „Click“. Taip grindys įrengiamos greitai ir nesudėtingai, sukabintos lentos pavirsta vientisa ir tvirta konstrukcija. Tačiau montavimas turi būti atliktas tinkamai pagal rekomendacijas, nes nuo to priklauso jo patvarumas.

Skiriasi ne tik montavimo būdai, bet ir laminato storis. Tai turi įtakos ir montavimui. Laminatas gaminamas 6, 7, 8 bei 12 mm storio. Jo pasirinkimas priklauso nuo grindų, ant kurių bus klojamas laminatas, lygumo: jei grindys pakankamai lygios, galima montuoti ploniausią dangą, jei paviršius nelygus, taikomos storesnės laminato dangos. Prieš montuojant paviršių grindis galima išlyginti naudojant specialų paklotą, kuris irgi būna įvairaus storio (daug kas priklauso nuo tankio). Paklotas gali būti skirtas ir tam, kad grindys laisvai judėtų, nes jos pagamintos iš medžio dulkių ir nuo atmosferos pokyčių plečiasi bei traukiasi („vaikšto“). Vizualiai to nesimato, tačiau grindys gali judėti net 1 cm atstumu. Jei laminatas, pasikeitus sąlygoms, neišsilygina, akivaizdu, kad to priežastis − netaisyklingas montavimas. Tokiems atvejams skirtas specialus vaškas, kuris uždengia atsiradusias ertmes ir laikui bėgant tarpų nesimato.

Tinkamai patiestas laminatas negali girgždėti. Jei laminato grindų danga pradeda girgždėti, vėl akivaizdu, kad klojant ją buvo padaryta klaidų arba laminato plokštės buvo kreivos. Natūralus laminato garsas neprimena girgždesio, tačiau ir jis gali būti nuslopinamas po grindimis patiestu paklotu.

yra Kita
Kur kas daugiau nei paprastos grindų dangos