Lankstus architektūrinis fasadų apšvietimas

Vakarų Europoje architektūrinis apšvietimas plačiai paplitęs ir naudojamas jau ne pirmus metus. Iš pradžių valdomais architektūriniais prožektoriais buvo apšviečiami bankai, oro uostai ir kiti didesni visuomeninės paskirties pastatai. Tačiau palyginti neseniai į apšvietimo įrenginių rinką įsiveržę puslaidininkiai šviesos diodai (LED) gerokai padidino architektūrinio apšvietimo galimybes. Šiuo metu tai ekonomiškiausia apšvietimo forma, pagrįstai vadinama ateities apšvietimo sistema, kuriai reikia minimalių elektros energijos sąnaudų. Žengę atsargius pirmuosius žingsnius privačiuose interjeruose, šiandien LED šviestuvai jau taikomi ir daugiaaukščių pastatų fasadams apšviesti. Įgyvendinant originalias idėjas ir tinkamai naudojant pastarieji tampa vienais svarbiausių elementų, padedančių išryškinti architektūros objektų tektoniką, formos plastiką, reljefiškumą ir spalvą.

Ekspresyvi LED išraiška

Šviesos galimybės ir niuansai gali būti išnaudoti ne tik masiniuose renginiuose ar naktiniuose klubuose, bet ir architektūriniuose sprendimuose bei pastato vidaus ir išorės projektuose. LED šviestuvai interjere gana dažnai taikomi ir mūsų šalyje. Ne itin galingi šviestuvai dažniausiai pabrėžia tam tikrus vidaus puošybos elementus arba montuojami po paslėptomis lubomis. Tačiau daugelio tokių šviestuvų, ypač atkeliaujančių iš Kinijos, trūkumas – neryški, „išplaukusi“ šviesa, be to, pastarųjų negalima įrengti lauke.

Aukštų pastatų fasadai apšviečiami 350−700 mA diodais „Power LED“. Pastatų fasadams taikomas LED apšvietimas gerokai ekonomiškesnis sprendimas nei jo pirmtakai. Tokie šviestuvai atsparūs šalčiui, drėgmei, mechaniniam poveikiui, jie montuojami su specialiais lęšiais, kurie, koncentruodami šviesą ir skleisdami ją reikiamu kampu, „nudažo“ fasadą ar atskiras jo dalis vienoda spalva. Į kelių dešimčių metrų aukštį nukreiptas šviestuvas skleidžia tam tikros spalvos šviesą tiksliai į reikiamą objekto vietą.

Tokių šviestuvų pranašumas – aiški, ryški, intensyvi spalva ir galimybė ją keisti. Spalvą galima pasirinkti iš visų RGB derinių. Aukšto spalvos atgavimo koeficiento (Ra) „PowerLED“ – tinkamiausias sprendimas daugiaaukščiams fasadams. Austrų bendrovės „Tridonic“ produkciją siūlančios UAB „Mazgas“ specialistų teigimu, tinkamiausias ir populiariausias daugiaaukščių pastatų fasadų naktinis apšvietimas −raudonas ir mėlynas, dieninis – žalias ir gintaro spalvos.

Šviestuvai gali būti įleidžiami į grindinį, tvirtinami prie stulpų, kolonų ar stogo. Be to, tokie šviesos šaltiniai itin patvarūs – toks šviestuvas be perstojo gali veikti net iki 80 tūkst. valandų, todėl sukuriama galimybė pastaruosius montuoti ir sunkiai prieinamose fasado vietose. Tai architektams ir šviesos specialistams suteikia daugiau galimybių projektuoti bei kurti šviesos dizainą.

Neribotas šviesos žaismo valdymas

Galimybė valdyti šviesą gerokai padidina apšvietimo kokybę. Kartais skirdami didžiules lėšas prašmatniems šviestuvams žmonės pamiršta, kad galimybė tik įjungti ir išjungti šviesą neatskleidžia visų apšvietimo subtilybių. Šviesa padeda suvokti erdvę ir formą, o nesunkiai keičiama jos spalva veikia mūsų emocijas, padeda kurti atmosferą atitinkančią nuotaiką.

Naudojant šiuolaikines LED šviesos šaltinių valdymo technologijas projektuojant apšvietimą visą spalvų dinamiškumą galima numatyti iš anksto. Sistema valdoma paprastai – viskas automatizuota. Asmeniniame kompiuteryje įdiegtoje specialioje kompiuterinėje programoje „DMX Power Control“ suvedami reikiami duomenys: šviestuvo skleidžiamos šviesos kryptis, šviesos intensyvumas, spalva, įsijungimo ir išsijungimo laikas, apšvietimo scenarijus (suderintas šviestuvų grupės švietimas parinktas konkrečioms sąlygoms). Tokioje sistemoje kiekvienas šviestuvas turi savo IP adresą – tai leidžia atskirai valdyti kiekvieną šviestuvą ir programuoti jo veiklą. Sistemai reikia tik vieno kabelio. Galima palaikyti nuolatinį apšvietimą, bet kada pakeisti jo spalvą, intensyvumą, kampą ir pan. Kiekvienas šviesos diodas suteikia tam tikrą atspalvį, todėl galima valdyti visą RGB spalvų spektrą. Įkomponavus skirtingų spalvų šviesos diodus į vieną matricą, galima tiksliai keisti jų kartu spinduliuojamos šviesos spektrą. Dėl didelės spalvų įvairovės atsiranda galimybė visiškai kitaip panaudoti šviesą. Užuot perdažius lauko ar vidaus sienas, kambario spalvą galima kaitalioti šviesa ir derinant spinduliuojamos šviesos bangų ilgius. Be to, pasitelkus LED technologijas lengva formuoti įvairiausias figūras ir kontūrus. Specialus stiklas visiškai neiškreipia spalvos.

yra Kita
Apšvietimas – kur kas daugiau nei funkcionalumas