Lauko durys – namų grožis ir saugumas

Į klausimą kaip turėtų atrodyti lauko durys atsakyti nėra lengva, o vieno tikslaus atsakymo ir negali būti – yra daugybė variantų. Spalva, forma, medžiagos – visa tai jūs renkatės patys.

Renkantis lauko duris, visų pirma, reiktų atkreipti dėmesį į tai kaip lauko durų išorės apdaila, spalva, proporcijos ir kitos sudedamosios dalys derės su pastato fasadu, atitiks bendrą architektūrinę idėją, nes būtent nuo to priklauso pirmas įspūdis apie namą. Ne paslaptis, kad įėjimas į namus laikomas jų šeimininkų estetikos sampratos bei materialinės gerovės atspindžiu. Pavyzdžiui, lauko durys įkomponuotos pagrindinio fasado viduryje yra gerokai reprezentatyvesnės. Nesimetriškas durų įkomponavimas, mažiau pastebimoje vietoje suteikia būstui intymumo. Be abejo, derinant duris prie bendro fasado būtina prisiminti, kad laikui bėgant, veikiamos daugelio atmosferos veiksnių jos gali pakeisti spalvą ir net formą. Norint to išvengti lauko durys impregnuojamos specialiomis medžiagomis ir dengiamos vandeniui atspariais dažais bei lakais.

Medinės lauko durys

Medinės lauko durys dėl ekologiškumo, ilgaamžiškumo ir natūralios estetikos rinkoje neužleidžia savo pozicijų. Jos tvirtos, nerūdija ir nėra itin sunkios. Tokias duris galima pagražinti, apkalti ir pan. Tiesa, medines lauko duris montuoti patartina ten, kur nekeliami padidinti saugumo reikalavimai, nors kokybiškas medines duris su patikimomis spynomis ne visuomet gali įveikti net ir „profesionalai“. Ši taisyklė galioja tik tvirtoms ir kokybiškoms durims.

Visos medinės lauko durys, nepriklausomai nuo jų konstrukcijos, išorėje turi būti apkaltos plokšte, pagaminta iš medienos, padengtos specialiais laikais ir dažais. Kuo kokybiškesnė ši danga, tuo ilgiau tarnaus jūsų durys.

Lauko durys gali būti pagamintos iš standartinių medžiagų – medienos, o taip pat ir iš plieno, įvairių profilių ar net stiklo. Estetiškos ir itin patikimos yra šarvuotos durys apkaltos medienos plokštėmis.

Metalinės lauko durys

Dažnam kyla klausimas kaip išsirinkti būtent tokias plienines lauko duris kokių reikia. Į šį klausimą atsakyti nesudėtinga. Visų pirma, plieninės durys turi pasižymėti apsaugine funkcija: pasipriešinti tiek grubiai fizinei jėgai, tiek „intelektualiam įsilaužimui“ ir įvairiam nestandartiniam poveikiui.

Antra – lauko durys turi užtikrinti pirminę funkciją, t. y. pasižymėti tam tikromis šilumos ir garso izoliacijos ypatybėmis.

Trečia – atitikti estetikos, garso ir kvapų kriterijus, t. y. turi būti pagamintos nenaudojant toksinių medžiagų, būti vienu ar kitu būdu dekoruotos bei negirgždėti.

Akivaizdu, kad negalima apibūdinti „idealių metalinių lauko durų“. Pradžioje būtina išsiaiškinti, kam būtent jos skirtos ir tik tuomet rinktis pagal jūsų poreikius ir finansines galimybes.

Durų „akis“

Durų akutė – įrenginys, kurį pasitelkus, galima neatidarant durų žvelgti į išorę. Pagrindinės akutės charakteristikos – apžvalgos kampas. Kuo pastarasis didesnis, tuo geriau. Pats didžiausias galimas apžvalgos kampas – 180° (tokiu atveju galima matyti net prie durų esantį kilimėlį). Be to kiekvienoje akutėje nustatoma skirtinga galimybė žvelgti į tolį. Akutės optika gali būti stiklinė arba plastmasinė (be abejo, stiklinės yra patikimesnės ir mažiau braižosi), o „korpusai“ – metaliniai ir plastmasiniai.

Beje, jeigu perkate lauko duris ir jų komplekte nurodoma durų akutė, nenustebkite, kad įmonės atstovų atvežtose duryse jus jų nepamatysite. Iš anksto jų niekas nemontuoja, nes negali iš anksto nuspėti užsakovo ūgio – akutės vieta nustatoma durų montavimo metu.

yra Kita
Lauko baldų mados