Lietuvoje pirmą kartą svarstomi Europos standartų, taikomų cementui, projektai

Spalio 5-6 d. Vilniuje, viešbutyje Holiday Inn, vyks Europos standartizacijos komiteto (CEN) 51-ojo technikos komiteto Cementas ir statybiniai klijai posėdis, kurį kaip CEN narys organizuoja Lietuvos standartizacijos departamentas. Bus svarstoma Europos standartų, susijusių su cemento gamyba ir nuodingų cheminių junginių ribojimu, bandymų metodais, statybinių gaminių ekologiniais reikalavimais ir kt., projektai.
 
Pastaruoju metu ekologiniams aspektams skiriamas itin didelis dėmesys - svarstoma, kokie standartai turi būti taikomi cementui ir cemento gaminiams, kurie liesis su geriamuoju vandeniu, keliamas klausimas dėl kenksmingų sunkiųjų metalų, ypač žalingų žmogaus sveikatai, ribojimo. Beje, dėl šių reikalavimų Lietuvoje iškyla nemažai problemų, todėl šiame posėdyje Lietuvos specialistai, svarstydami Europos standartų projektus, pateiks pasiūlymus, atitinkančius mūsų šalies klimatines sąlygas, statybos tradicijas ir turimas žaliavas. Didelį darbą dirba AB "Akmenės cementas", remianti ne tik gamintojų, bet ir mokslininkų dalyvavimą cemento standartizacijos veikloje. Lietuvos standartizacijos departamentas, atstovaujantis Lietuvai Europos standartizacijos komitete nuo 2003 m., aktyviai dalyvauja Europos standartizacijoje, siekdamas sudaryti palankias sąlygas mūsų šalies gamintojams ir verslininkams.
 
Šiame Europos standartizacijos renginyje dalyvaus apie 60 atstovų iš Europos valstybių bei Japonijos, dirbančių statybos ir statybinių medžiagų pramonės ir mokslo srityse, taip pat LR aplinkos ministerijos, Termoizoliacijos instituto, AB "Akmenės cementas" atstovai, kurių pasiūlymai ir pastabos bus įvertinti cementui ir statybiniams klijams skirtuose Europos standartuose (išsamesnė informacija: Jadvyga Žvironaitė, tel. 275 25 35).

Lietuvos standartizacijos departamentas

yra Kita
Lietuvoje nyksta beveik dešimtadalis dvarų