Lietuvoje už kraštovaizdžio tvarkymą laurus pelniusi Utena pristatyta Europos Tarybos apdovanojimui

Aplinkos ministerija pristatė Utenos rajono savivaldybę, pernai pelniusią ministerijos įsteigtą apdovanojimą už kraštovaizdžio tvarkymą, kaip Lietuvos kandidatę Europos Tarybos apdovanojimui už kraštovaizdį.

Aštuntą šimtmetį skaičiuojanti Utena, pasak Aplinkos ministerijos Saugomų teritorijų ir kraštovaizdžio departamento Kraštovaizdžio skyriaus vyriausiosios specialistės Giedrės Godienės, išsaugojo natūralią kraštovaizdžio struktūrą, pabrėžiančią vientisą želdynų sistemą, kurios estetinės vertybės atskleistos šiuolaikiškai sutvarkytuose miesto parkuose. Nuo 2002 metų čia 50 ha plote įrengtos keturios viešo naudojimo teritorijos – miesto sodas (2005), Krašuonos pakrantės (2009), Dauniškio (2005) ir Vyžuonos (2010) parkai. Numatoma įrengti dar dvi tokias teritorijas.
 

Tvarkant minėtąsias žaliąsias miesto erdves, buvo iškirsti menkaverčiai krūmai bei medžiai ir pasodinta naujų, išvalytos pakrantės, senvagė ir kūdra, performuotas pažeistas reljefas, 10 ha plote įrengta sausinimo sistema, sukurta rekreacinė infrastruktūra. Taip pat įrengta daugiau nei 10 km takų pėstiesiems, dviratininkams, riedutininkams, viena sporto, po tris žaidimų ir automobilių stovėjimo aikšteles, dvi maudymosi vietos, šviečiantis muzikinis fontanas, tualetai ir kt. Upelių krantus sujungė net 12 tiltų. Nauji tiltai, apšviesti ir saugūs takai pagerino susisiekimą tarp atskirų miesto dalių. Vaizdingos erdvės praturtino jo panoramą, tapo kultūrinio gyvenimo ašimi, aktyvaus poilsio zonomis. Utenos parkai – aplinkos tvarkymo pavyzdys ne tik miestiečiams, bet ir specialistams. Šie parkaiir pristatyti Europos Tarybos apdovanojimui už kraštovaizdį. Su visa paraiška šiam apdovanojimui galima susipažinti Aplinkos ministerijos tinklalapyje http://www.am.lt/VI/index.php#a/12668.

Tarptautinis apdovanojimas už kraštovaizdį įsteigtas įgyvendinant Europos kraštovaizdžio konvencijos reikalavimą. Ją šiuo metu jau yra ratifikavusios 37 valstybės, tarp jų ir Lietuva. Mūsų šalis konkurse apdovanojimui už kraštovaizdį gauti šiemet dalyvauja pirmą kartą. Europos Taryba tokius konkursus jau yra surengusi 2009 ir 2011 metais. Išsamiau su jais galima susipažinti Europos kraštovaizdžio konvencijos svetainėje http://www.coe.int/t/dg4/cultureheritage/heritage/landscape/Prix/Session2010_en.asp.

Šio konkurso tarptautinė žiuri vertina, kaip pristatytame projekte derinami aplinkosauginiai, ekonominiai, socialiniai ir estetiniai kraštovaizdžio tvarkymo aspektai, kokios taikytos apsaugos, tvarkymo ar planavimo priemonės gali būti laikomos pavyzdžiu kitoms šalims, kaip prisideda visuomenė ir pan.

Aplinkos ministerija nacionalinį apdovanojimą „Už kraštovaizdį“ įsteigė 2007-aisiais. Pirmoji jį pelnė Kupiškio rajono savivaldybė už Kupos slėnio sutvarkymą 2008 metais.

yra Kita
Lietuvoje sėkmingai pritaikyta pasyviojo namo koncepcija