Medinių konstrukcijų projektavimo naujovės

Medinių konstrukcijų ir jų elementų projektavimas – specifinė sritis. Tiesa, daugeliu atvejų daugumą šių darbų galima atlikti pasitelkus įprastas kompiuterines projektavimo programas, tokias kaip populiariausia pasaulyje projektavimo programa „AutoCAD“. Tačiau vertėtų atkreipti dėmesį į specializuotą programinę įrangą, padėsiančią darbus atlikti gerokai paprasčiau, sparčiau ir išvengti nepageidaujamų klaidų. UAB „AGA-CAD“ specialistų teigimu, kalbant apie medinių konstrukcijų projektavimą, išskirtinį dėmesį reikėtų skirti programinėms įrangoms „Revit“ ir „SEMA“.

„Revit“ – nuolat tobulėjanti priemonė architektams

Universalios programos „Revit Architecture“ ir „Revit Structure“ leidžia standartinėmis priemonėmis projektuoti bet kokio tipo ir konstrukcijų pastatus. Bendrovė „Autodesk“ šias programas sukūrė naudodama visiškai naują principą – pastatų informacinį modelį (angl. Building information modeling, BIM). Pagrindinis skirtumas tarp BIM ir CAD technologijomis pagrįstų programinių įrangų – BIM sistema surenka visą informaciją apie modelį į vieną vietą ir susieja šią informaciją tarp objektų. Projektuotojas tampa modelio, o ne brėžinių kūrėju: BIM sistemoje pastato planai, fasadai, pjūviai ir detalės kuriami automatiškai. Bet kokia modelio korekcija atsispindi visuose 2D ir 3D vaizduose, ataskaitų ir specifikacijų lentelėse. Taigi, dirbant su BIM technologijos programomis, galima sutaupyti daug brangaus laiko.
 
„Revit“ programos itin tinkamos architektams ir konstruktoriams, susiduriantiems su įvairaus tipo pastatų projektavimu. Su „Revit“ patogu projektuoti medines pastatų konstrukcijas: programose įdiegti visi instrumentai, kurių reikia medinėms konstrukcijoms (stogų gegnėms, medinių ir kombinuotų perdangų konstrukcijoms ir kt.) projektuoti. Be to, visus elementus įmanoma suskaičiuoti pagal tūrius, ilgius, profilius, dydžius ir pan.

Paruoštą modelį galima pateikti informatyviai: pasirinkti medienos rūšį (kiekvienam elementui galima priskirti skirtingą medienos rūšį) ir sukurti fotorealistinę vizualizaciją. Norint ypač kokybiškos vizualizacijos, duomenis galima perkelti į profesionalias vizualizavimo programas, tokias kaip „Autodesk 3ds Max“. Beje, „Revit Architecture“ puikiai tinka ir interjero dizaineriams: su šia programa galima kurti medinius baldus ir puošybines patalpų detales iš medienos.

Programose „Revit Architecture“ ir „Revit Structure“ brėžiniai formuojami automatiniu ar rankiniu būdu, be to, juos galima papildyti dokumentais iš kitų CAD programų.
Sistemos lankstumas leidžia lengvai nustatyti programą pagal vartotojo poreikius. „Revit“ programos automatiškai formuoja reikiamas specifikacijas, grupuoja skirtingų tipų elementus ir suskaičiuoja jų kainas. Projektuotojas gali gauti medinių konstrukcijų elementų, atskirų sluoksnių ir kitų elementų specifikacijas. Galima keisti medinės konstrukcijos elementų parametrus modelyje arba specifikacijoje.

„Revit“ priedai – spartesniam projektavimui

Siekiant palengvinti ir paspartinti architektų bei projektuotojų darbą, projektavimo programos nuolat plėtojamos ir tobulinamos. UAB „AGA-CAD“, siekdama didinti savo klientų darbo efektyvumą ir našumą, jau ne vienus metus investuoja į priedų „Revit“ programoms kūrimą. Įmonės specialistai sukūrė „Tools for Revit“ – tai papildomi moduliai programų „Revit Architecture“ ir „Revit Structure“ vartotojams. Šie priedai sukurti atsižvelgiant į bendrovės klientų poreikius ir pritaikyti Lietuvos projektavimo rinkai, t. y. atitinka Lietuvos projektavimo standartus.
 
„Tools for Revit“ komplektą sudaro atskiri moduliai „Sort&Mark“, „Rafter“ ir „Rafter+“. Pirmasis modulis automatiškai rūšiuoja architektūrinius ir konstrukcinius elementus: langus, duris, sijas ir kolonas. „Rafter“ priedas skirtas stogų medinėms konstrukcijoms (gegnėms, kraiginėms sijoms ir kt.) trimatėje aplinkoje projektuoti. O priede „Rafter+“ pateikiama daugybė įrankių, skirtų medinėms stogų konstrukcijoms modeliuoti, elementams rūšiuoti ir žymėti. Darbas paremtas jau sukurtų stogų detalizavimu. Iš anksto pažymėto konkretaus pastato stogo gegnių grupės automatiškai kuriamos visuose stogo šlaituose.

Pagrindinė programų „Tools for Revit“ paskirtis ir jų teikiama vertė – gerokai spartesnis projektavimas. Vienas pagrindinių UAB „AGA-CAD“ tikslų yra pateikti savo klientams tinkamiausią programinės įrangos sprendimą, todėl perkantieji „Revit“ programinę įrangą kartu įsigyja ir modulius „Sort&Mark“ bei „Rafter“. „Revit“ priedai aktualūs ne tik Lietuvos rinkai: užsienio šalims pritaikytais moduliais prekiaujama Latvijoje, Estijoje, Suomijoje, Čekijoje, Slovakijoje; domimasi Austrijoje, Belgijoje, Danijoje, Norvegijoje, Švedijoje, Slovėnijoje.

„SEMA“ – tikslus ir greitas projektavimas

Medinių namų projektuotojams ir gamintojams, norintiems projektuoti lanksčiai, patogiai ir produktyviai, greitai įgyvendinti užsakovų sumanymus ir pateikti tikslius duomenis bei brėžinius gamybai, tikslingiausias pasirinkimas – programų paketas „SEMA“. Specializuota programinė įranga „SEMA Holzbau“ skirta medinių, karkasinių, skydinių ir rąstinių namų konstrukcijoms projektuoti. Pasitelkus šią programą, galima projektuoti ir naujus medinius statinius, ir planuoti jau esamo, galbūt net pakrypusio, pastato restauraciją. Be to, galima modeliuoti bet kokios konstrukcijos ar nuolydžio stogus, o įdiegtas vizualizavimo modulis padeda geriausiai perteikti projektą užsakovui.

Neprarandant lankstumo, „SEMA“ pritaikoma pagal specifinius kiekvienos įmonės ar projekto standartus – programinės įrangos moduliai komplektuojami individualiai, atsižvelgiant į kiekvieno vartotojo poreikius. Be to, didėjant vartotojo poreikiams, kartu „auga“ ir pati sistema – galimybė įdiegti daugiau modulių programą paverčia nepakeičiamu medinių pastatų projektuotojo įrankiu.

Ši programinė įranga yra „intuityvi“, tad ją itin paprasta naudoti. Visi pokyčiai valdomi dinamiškai: ką nors pakeitus viename vaizde, visi kiti vaizdai atnaujinami automatiškai.

Greito projektavimo pagrindą sudaro standartizuotos nuolat pildomos dinaminių sudedamųjų dalių bibliotekos. Jose pateiktos visos tradicinės medinės konstrukcijos (sienų plokštės, mediniai tašai, perdangų sijos ir kt.) bei tvirtinamieji ir laikantieji elementai. Beje, „SEMA“ siūlomus konstrukcijų elementus vartotojas gali keisti arba pats kurti naujas specifines detales. Duomenų bazėje taip pat sukurtos elektros, santechnikos blokų standartinės detalės, kurias galima įmontuoti statomoje sienoje.

Profesionalus konstravimas

Programoje įdiegti įrankiai, skirti įvairių tipų stogams, mansardų langams bei stoglangiams projektuoti. Kad būtų patogiau ir paprasčiau dirbti, visi detalių matmenys žymimi automatiškai. Pasitelkus šią programą, nesudėtinga modeliuoti ir konstruoti įvairių tipų stogus be jokių dydžio apribojimų.
 
Su „SEMA Holzbau“ paprasta modeliuoti įvairių konstrukcijų sienas ir perdangas (skydines, karkasines ir pan.). Programoje įdiegti automatinio sienų konstrukcijų projektavimo moduliai. Bet kokios formos langų ir durų elementai automatiškai pritaikomi ir išdėstomi pagal sienos storį.

Programa turi atskirą modulį konstrukciniams skaičiavimams, kuriuo galima patikrinti stogo gegnių, medinių ir metalinių stogo ir perdangos sijų bei kolonų stiprumą. „SEMA“ automatiškai matuoja plotą ir ilgį, skaičiuoja sąmatas, atliekas, sudaro medžiagų sąrašus bei užsakymus. Siekiant sumažinti medžiagų sąnaudas, įdiegtas medienos ilgio optimizavimas.

Programoje įdiegtos didelės standartinių medienos jungčių bibliotekos. Kai standartinių detalių nepakanka, vartotojas gali apibrėžti būtinus specifinius elementus ir juos išsaugoti „SEMOS“ duomenų bazėje. Projektuojant kampų sandūras ir jungtis, susiejami visi tvirtinimo elementai ir sienos sluoksniai. Visa tai programai suteikia lankstumo projektuojant preciziškai tikslias konstrukcijas.

Kartu su daugeliu CAD funkcijų „SEMA“ siūlo universalų įrankį – 3D vizualizacijos modulį. Su „SEMA“ namą konstruoti visai nesudėtinga: programoje CAD simboliais vykdomas dvimatis projektavimas, o konstrukcijų 3D vaizdai sukuriami automatiškai – tai viena iš svarbiausių programos funkcijų.

Specifiniai rąstinių konstrukcijų projektavimo reikalavimai

Projektuotojai puikiai žino, kad rąstų sienos struktūra gerokai skiriasi nuo kitų medinių namų sienų, todėl joms taikomas specifinis projektavimas: jungčių taškai, suleidimo vietos turi garantuoti patvarią, vėjo neperpučiamą konstrukciją. Be to, kuriant sudėtingas technines detales, būtina įvertinti, kad statyboms taikoma mediena – „gyva“ medžiaga. Tokius specifinius „įnoringų“ rąstinių konstrukcijų reikalavimus atitinka tik lanksti programinė įranga. Taikant „SEMA“, medinių namų projektuotojams neprireiks papildomai pasitelkti jokių kitų programų – viskas yra viename komplekte (projektavimas, vizualizacija, konstravimas ir t. t.).

Pasitelkus „SEMA Holzbau“, galima projektuoti įvairias medines konstrukcijas, tačiau mediniams laiptams projektuoti gerokai patogesnė programa „SEMA TreppenBau“. Ja nesudėtinga modeliuoti įvairių geometrinių formų ir konstrukcinių sprendimų laiptus. Naudojantis šia programa, projektuojami ir kuriami medinių laiptų pagrindiniai konstrukciniai elementai (sijos, pakopos, porankiai ir kt.), ir automatiškai pateikiami darbo brėžiniai gamybai. Visi matmenimis automatiškai sužymėti laiptų elementai gali būti atspausdinti reikiamu masteliu (net 1:1).

Pasirinkus tinkamą programą – puikūs rezultatai

Programinės įrangos rinkoje yra daug kompiuterinio projektavimo produktų, tačiau laimi tie, kurie pasirenka našiausias ir specializuotas programas. Kaip jau minėta, „Revit“ programinė įranga tinkamesnė architektams ir konstruktoriams, susiduriantiems su įvairių pastatų projektavimu ir neapsiribojantiems vien medine architektūra. „Revit“ – tai meistriškas, paprastas, greitas ir ekonomiškas pastatų projektavimas.
 
„SEMA“ labiau specializuota, tinkama medinių namų projektuotojams ir gamintojams. Jiems labai naudinga itin gausi detalių biblioteka ir galimybė paruoštus brėžinius iš karto siųsti į gamybos stakles (tiesioginis brėžinių perdavimas gamybai). Šią programą verta rinktis dėl praktiškų funkcijų, lanksčios duomenų bazės, funkcionalaus skaičiavimo, taip pat dėl galimybės sieti su „MS Office“ programomis. Su
„SEMA“ projektuojami tiek dideli mediniai pastatai, tiek ir smulkiausios tvirtinimo detalės.

Pristatytos programos populiarios visame pasaulyje, nes yra patogios, lanksčios ir turi labai dideles projektavimo galimybes – juk pieštuko ir liniuotės laikai jau praėjo.

yra Kita
Projektas padės sukurti urbanistinę politiką, palankesnę bendruomenių kūrimuisi