Metaliniai fasadai - naujos nuotaikos architektūroje

Išorinis pastato, fasado apvalkalas – tai pastato vizitinė kortelė, daug pasakanti ne tik apie architektūros kryptis, bet ir apie jos kokybę. Pagrindiniais šiuolaikinių pastatų vertinimo kriterijais laikomi funkcionalumas, estetiškumas bei ilgaamžiškumas. Šios ypatybės priklauso nuo pasirinktų technologijų ir medžiagų įvairovės.

UAB „Morionis“ siūlo peršviečiamas metalo struktūras pastatų fasadams dengti. Tokie paviršiai vyrauja XXI amžiaus komercinių ir viešosios paskirties pastatų architektūroje. Peršviečiamos metalo struktūros atspindi ne tik šviesą, bet ir modernios kompanijos įvaizdį: tai – atvirumas ir komunikabilumas.

Peršviečiamas universalių pastatų apvalkalas

Metalinėmis grotelėmis „Meiser“ dengtas automobilių laikymo aikštelės fasadas – tai estetiškas dizainas ir ypatingas tvirtumas.

Grotelės „Meiser“ – tai aukštos kokybės erdvinis metalo gaminys, naudojamas pastatų fasadams dengti, suteikiantis statiniams dinamikos, naujų funkcionalumo ir estetikos perspektyvų. Per metalinių grotelių dangą į pastato vidų prasiskverbia šviesa, tačiau ji apsaugo nuo vėjo, lietaus, sniego.

Praeityje tokių viešųjų pastatų kaip automobilių laikymo aikštelės, įrengtos miestuose, architektūrinėmis formomis buvo nesirūpinama, o Lietuvos miestuose tokio tipo pastatai apskritai pradėjo kilti tik visai neseniai. Vienas pirmųjų pastatų, kurio fasadas uždengtas metalinių grotelių danga „Meiser“, – automobilių laikymo aikštelė „Automodus“ prie Vilniaus oro uosto, ją suprojektavo architektas Saulius Mikštas. Šis architektūrinis sprendimas panaudoti metalines groteles fasadui dengti suteikė pastatui tiek vizualinės, tiek ir funkcinės vertės.

Daugiamatė šviesos architektūra − austo vielos tinklo fasadai

Kompanijos „GKD“ pagamintas austas vielos tinklas, skirtas pastatų fasadams, – tai visai naujas produktas Lietuvos rinkoje, kurį siūlo UAB „Morionis“.

Vielos tinklo struktūra panaši į tekstilės gaminių struktūrą, tai lanksti, lengvai pritaikoma, bet tvirta ir ilgaamžė medžiaga. Šis tinklas atrodo kaip permatomas apvalkalas, tačiau jis tvirtas kaip siena, be to, atspindi aplink švytinčią šviesą bei spalvas, todėl jos tampa pastato architektūros sudedamosiomis dalimis. Taigi fasadai, padengti nerūdijančio plieno vielos tinklu, gali būti vadinami „šviesos architektūra“. Tinklų esama įvairių pločių, ilgių, tankių, jie gaminami iš skirtingo storio vielų, todėl architektai gali įgyvendinti neįtikėtinus projektus. Ši vidinės erdvės ir išorinio pasaulio pertvara paslepia pastato trūkumus ir atidengia jo privalumus. Natūralus ar dirbtinis pastato fasado apšvietimas sukuria spalvingą šviesos bei šilkinio, banguoto audinio efektą, atviros, bet nepermatomos erdvės pojūtį. Medžiagos tvirtumas, atsparumas ir beveik amžinas nerūdijantis plienas, iš kurio gaminamas tinklas, atitinka dabartinius reikalavimus.

Stilingas pastatų fasadų dekoras

Pastatų fasadams uždengti plačiai naudojama ir kita metalinė medžiaga – perforuotas lakštinis plienas, kurį siūlo kompanija „Mevaco“. Naudojant perforuotus lakštus, išgaunamas ypatingas metalo, šviesos ir šešėlių žaismas, pagražinantis ne tik pastatą, bet ir aplinką, kurioje jis stovi. Gaminami įvairių akučių formų bei dydžių perforuoti lakštai, taigi galima sukurti originalų fasadą. Ši ateities medžiaga buvo naudota atnaujinant pramogų centro statinį „Luna“, esantį Marijampolėje (architektai Gintas Vieversys, Laima Tumynienė). Raudonų plytų pastato dalį uždengus perforuotu lakštiniu plienu buvo sukurta darni senojo ir naujojo stilių vienovė.

yra Kita
„Marmoroc“ fasado apdaila – patikima ir modernu