Metaliniai kaminai: privalumai ir kriterijai juos renkantis

Jei svarstote apie efektyviausius, pigiausius ir pranašiausius namų šildymo būdus ir metodus, daugeliu atvejų neišsiversite be kamino. Šiandien siūloma įvairiausių rūšių kaminų, tačiau vieni populiariausių – metaliniai. Jie nedaug sveria, yra greitai ir paprastai montuojami, universalūs, nes gali būti tvirtinami tiek namo išorėje, tiek viduje, šio tipo kaminams nereikia pamato, be to, paprastai jie pigesni už kitų tipų kaminus. Metalinius kaminus montuoti galima tiek namą statant, tiek jau įsirengus, kai šeimininkai netikėtai nusprendžia, jog jiems reikalingas ir papildomas šilumos šaltinis, pavyzdžiui, židinys.

Metalinių kaminų išorė dažniausiai gaminama iš nerūdijančio plieno, cinkuotos skardos arba specialiais dažais dažytos cinkuotos skardos. Klientas gali rasti tiek ekonomišką variantą, tiek Premium klasės produktą, kurį lengva priderinti prie eksterjero. Montuojant metalinius kaminus svarbu išlaikyti atstumus iki degių konstrukcijų, kuriuos deklaruoja gamintojas.

Jei kaip tik ieškote metalinio kamino ar įdėklo į kaminą, turėtumėte žinoti, pagal kokius kriterijus juos reikėtų rinktis:

  • naudojamo kuro rūšį. Prieš pasirenkant kaminą, reikia žinoti, koks šildymo prietaisas bus eksploatuojamas, svarbu teisingai parinkti nerūdijančio plieno tipą pagal eksploatacijos sąlygas DRY ar WET. Pavyzdžiui, turint dujinį katilą, niekaip neišsiversite be metalinio kamino arba įdėklo į kaminą, nes tiesiog tam tikros institucijos neišduos leidimo eksploatuoti tokią šildymo sistemą.
  • dūmtraukio tipą (jums reikalingas dūmtakis ar dvisienis dūmtraukis). Dūmtakis – viensienis elementas montuojamas į esamą mūrinį, betoninį ar metalinį kaminą. Tuo tarpu dvisienis dūmtraukis yra apšiltintas, sudarytas iš dviejų skirtingo storio vamzdžių, jį galima montuoti kaip atskirą dūmtraukį.
  • dūmtraukio skerspjūvį. Kaminų yra skirtingo diametro, taigi kaminas parenkamas pagal prietaiso technines charakteristikas.
  • kamino aukštį. Kaminas virš stogo turėtų būti pakilęs tokiu atstumu, kad nuolat vyktų trauka ir nekiltų gaisro pavojus. Kitaip tariant, kamino aukštis ir diametras labai lemia tinkamą trauką. Dėl per žemo kamino gali ne visiškai pasišalinti degimo produktai. Taip pat atliekant naujo katilo montavimo darbus reikia atsižvelgti į tokius aspektus kaip dūmtraukio maksimali darbinė temperatūra.
  • naudojamo prietaiso (katilo, židinio, krosnelės, krosnies ar kt.) gamintojo technines rekomendacijas bei montavimo schemas. Kaminą rinkitės tokį, kokį nurodo katilo/židinio gamintojas. Tai labai svarbu siekiant patalpas šildyti kuo efektyviau ir svarbiausia - saugiai. Gamintojas pateikia sertifikatus, kuriuose aprašytas tinkamiausias šildymo prietaisų eksploatavimo būdas, taip pat ir tinkamiausi kaminai, į komplektą neįtrauktos dalys.

Renkantis kaminą vienas svarbiausių etapų yra įsigilinti į savo pasirinkto šildymo prietaiso specifikacijas, kadangi jos yra pakankamai svarbus pagalbininkas ir netgi sufleris renkantis kaminą. Profesionalią pagalbą renkantis kaminus taip pat suteiks ir kaminų gamintojai bei pardavėjai.

Apie UAB Sauresta
UAB Sauresta yra lietuviško kapitalo įmonė gaminanti dūmtraukius iš nerūdijančio plieno. Jau daugiau nei dešimtmetį sėkmingai veikiančios įmonės gaminamos produkcijos asortimentą sudaro metaliniai kaminai ir dūmtakių sistemos: dvisienių dūmtraukių sistemos, apskrito skerspjūvio dūmtakiai ir jų sistemos, ovalaus skerspjūvio dūmtakių sistemos, metaliniai kaminai, kaminų įdėklai, tvirtinimo detalės ir nestandartiniai gaminiai dūmtakių sistemoms. Visa produkcija sertifikuota, įmonė turi teisę žymėti produkciją CE kokybės ženklu.

yra Kita
Metalinė stogo danga nepraranda savo pozicijų